NOK ER NOK: Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde Foto: Harald Henden

Tybring-Gjedde: Mener Frp bør gå ut av regjering

Christian Tybring-Gjedde raser etter regjeringens beslutning om å hente hjem den 29 år gamle norsk-pakistanske IS-kvinnen og hennes to barn. Han mener nok er nok og at Frp nå bør gå ut av regjeringen.

  • Anne Stine Sæther

– På gruppemøtet i morgen må vi gjøre det helt klart. Vi er ikke orientert før i etterkant. Det er kanskje derfor man gjør det, fordi man visste at stortingsgruppen ville sette foten ned. Nå er nok. Vi kan ikke akseptere det lenger, sier Tybring-Gjedde til TV2.

Han var tirsdag på reise til Harstad sammen med partiets parlamentariske leder Hans Andreas Limi.

– Vi var begge enige i at vi ikke burde hente IS-kvinnen tilbake til Norge. Vi er uenige i regjeringens standpunkt, og jeg er glad for at vi har tatt ut dissens. Slik får vi markert motstand mot en prinsipielt viktig sak, sier Limi til VG.

STORTINGET: Hans Anderas Limi leder Frps gruppe i Stortinget. Foto: Tore Kristiansen

Han avviser at det blir noen avstemning om regjeringsdeltagelse i møtet med Stortingsgruppen. Men parlamentarisk leder mener at partiet nå trenger tydelige politiske seire.

– I Frp er det landsstyret og ikke stortingsgruppen som avgjør regjeringsdeltakelse. Men jeg ser frem til å møte de andre Frperne i morgen og diskutere denne saken og hva Frp  nå skal få gjennomslag for i regjeringssamarbeidet. Vi trenger noen tydelige seire som styrker vår tro på regjeringsprosjektet videre, sier Hans Andreas Limi.

I går ble kvinnen og barna møtt på grensen mellom Syria og Irak av personell fra ambassaden og norsk politi. Kvinnen og barna er på vei til Norge. Hensynet til den alvorlig syke sønnen veide til slutt tyngst for regjeringen.

Saken har vært politisk omstridt i regjeringen. KrF og Venstre har ønsket å hente mor og barn hjem. Frp har sagt blankt nei.

– Vi har sagt at man kan hente hjem det syke barnet, men at Norge ikke bør løfte en finger for IS-kvinnene, som har vært del av en terrororganisasjon. Det mener vi fortsatt, vi mener dette er feil, og har tatt dissens i regjeringen i denne saken, sa innvandringspolitisk talsmann i Frp, Jon Helgheim til VG da kvinnen og barna var ute av Syria.

Olje- og Energiminister Sylvi Listhaug bekreftet at Frp tok dissens i saken internt i regjeringen.

– Vi står ikke bak denne beslutningen, sa Listhaug til VG.

Regjeringspartnerne KrF og Venstre er derimot begge glade for at det er funnet en løsning i saken.

les også

Frp tok dissens om å hente hjem norsk IS-kvinne

Christian Tybring Gjedde (Frp) har også tidligere beskrevet en smertegrense i forhold til regjeringsdeltagelse. Han var tydelig rett før Kristelig Folkeparti gikk inn i regjering høsten 2018. Da beskrev stortingsrepresentanten et stort sinne blant partiets velgere og ment at Frps velgerne vil ut av regjering.

– Frustrasjonen og irritasjonen blant våre velgere nå er så stor, at de mener vi må gå ut av regjering. Det er en vurdering i Frp om vi får mer gjennomslag i eller utenfor regjering, sa Tybring-Gjedde høsten 2018.

Mer om

  1. Christian Tybring-Gjedde
  2. Den islamske staten (IS)
  3. Sylvi Listhaug

Flere artikler

  1. Frp-topper: Fikk beskjed om hjemhenting av IS-kvinne gjennom mediene

  2. Partitopper vil ha Frp-exit uansett

  3. Frp tok dissens om å hente hjem norsk IS-kvinne

  4. Ap-leder Jonas Gahr Støre: Tror ikke på regjeringskrise

  5. Erna Solberg får velgernes støtte i VG-måling: Riktig å hente hjem IS-kvinnen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder