«MITT LILLE BIDRAG»: Varaordfører Jon-Are Åmland (Krf) i Lyngdal sier at mindre lønn når han har færre oppgaver er hans lille bidrag i en vanskelig tid for kommunen. Foto: Privat

Varaordfører ber om mindre lønn

– Godtgjørelsen min er offentlige midler, og jeg synes arbeidsmengde og godtgjørelse bør stå i forhold, sier varaordfører Jon-Are Åmland (Krf). Under coronapandemien har han fått færre arbeidsoppgaver, og ber nå om å få halvert lønnen.

 • Synne Eggum Myrvang

Artikkelen er over 81 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Varaordfører Jon-Are Åmland (Krf) har bedt om å gå ned femti prosent i lønn under coronapandemien. Han får vanligvis 20 prosent av godtgjørelsen ordføreren får, men mener nå at det er nok med 10 prosent.

Det var Lister24 som først omtalte saken.

– Godtgjørelsen min er offentlige midler, og jeg synes arbeidsmengde og godtgjørelse bør stå i forhold. Det er egentlig grunnen til at jeg ber om mindre lønn så lenge disse tiltakene pågår, sier Åmland til VG.

Siden skolene stengte 13. mars har oppgavene hans blitt langt færre. Varaordførerens oppgaver er vanligvis å delta på åpninger å arrangementer, være stedfortreder for ordføreren når han ikke kan møte og delta i ulike møter.

– Det har rett og slett blitt mindre å gjøre - også mindre politisk aktivitet. Det er dessuten en spesiell situasjon for kommunen, med økonomisk usikkerhet. Dette blir mitt lille bidrag, sier Åmland.

Se videoen: Komiker Lars Berrum har mistet alle jobbene sine under pandemien. Nå går han hadre veier for å tjene til livets opphold:

Åmland forklarer at hans viktigste oppgave nå er å holde seg oppdatert på kommunens beredskap og tiltakene som gjelder, i tilfelle han skulle måtte steppe inn som ordfører.

– Men da blir det litt å gjøre?

– Da blir det litt å gjøre, sier Åmland.

Varaordføreren i Lyngdal er i godt selskap med New Zealands statsminister Jacinda Ardern og resten av regjeringen som nylig annonserte at de vil kutte lønnen sin med 20 prosent de neste seks månedene.

LØNNSKUTT: Statsminister Jacinda Ardern og regjeringen tar 20 prosent lønnskutt i et halvt år fremover. Foto: MARTY MELVILLE / AFP

– Vi anerkjenner at flere newzealendere nå er avhengig av støtte, tar lønnskutt og mister jobber under pandemien, sier Ardern ifølge Reuters om grepet de øverste politikerne nå har gjort.

En rekke topper i embetsverket gjør det samme, men Ardern understreker at det ikke gjelder offentlig ansatte som politi og helsepersonell, skriver NTB.

– Dette handler om lederskap. Hvis det er en tid for å redusere lønnsgapet mellom ulike stillinger, så er det nå.

I siste podkast-episode av «Verdens Gang» snakker vi med professor Annett Arntzen ved UISN om hvordan coronapandemien påvirker klasseskillet mellom folk:

Les også

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Lyngdal
 3. Kristelig Folkeparti (KrF)

Flere artikler

 1. Hvilke konsekvenser får pandemien for kvinners rettigheter?

 2. Høyt utdannede: 30 prosent hevder de jobber mer under coronakrisen

 3. Avviser krav om ekstra kompensasjon for sykepleiere i kommunene

 4. Frp med nye krav i helgen: Corona-milliarder til kommunene

 5. Pluss content

  Coronatiltakene: Dramatisk effekt på andre sykdommer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder