Åpner for individuell behandling av pelsdyrkompensasjon

Høyre, Frp, Venstre og KrF la onsdag fram en avtale om kompensasjon for pelsdyrbønder som må avvikle virksomheten.

Stortingsmeldingen om avviklingen av næringen ble presentert i Stortingets vandrehall onsdag ettermiddag.

– Vi har hatt et langt arbeid med dette, og det har vært tøffe forhandlinger, men en god tone som har gjort at vi har kommet til et godt resultat, sier Morten Ørsal Johansen (FrP) på en pressekonferanse.

Totalt har regjeringen i sitt forslag satt av 505 millioner kroner til avviklingen, en pott som ble jekket opp fra 365 millioner etter høring. Men regjeringspartienes stortingspolitikere fikk nylig beskjed fra flere av sine fylkeslag om å sørge for at kompensasjonen forbedres ytterligere.

– 505 millioner kroner er en overslagsbevilgning. Det er rom for at denne kan bli noe høyere, sier Johansen på pressekonferansen.

les også

Etterforsker Mattilsynet etter minkfarm-rapport

– Individuell behandling

Regjeringspartiene legger frem en rekke punkter der de kommer pelsdyrbøndene i møte i oppgjøret:

  • Regjeringen bes om å øke rammen til støtte knyttet til riving og opprydding av pelsdyrhus.
  • Kompensasjonsordningen styrkes ved at hvert enkelt pelsdyrbruk får en individuell kompensasjon basert på verdi. Det skal ta hensyn til gjeldssituasjonen på hvert bruk.
  • I tillegg til 100 millioner satt av til omstillingsmidler, ber partiene regjeringen om å utvide kompensasjonsordningen. Det innebærer at det kompenseres for lavere årlige alderpensjon som følge av uttak av alderspensjon tidligere enn fylte 67 år.

Å avvikle pelsdyrnæringen av hensyn til dyrevelferd var en blank seier for Venstre i regjeringsforhandlingene på Jeløya i fjor og på Granavollen i år. Høyre, Frp og KrF ønsket alle opprinnelig å beholde næringen.

les også

Regjeringens pelsdyrforslag slaktes: – De har ikke et eneste faglig argument

– Den viktigste endringen i enighetene mellom regjeringspartiene er en styrket kompensasjon til pelsdyrbøndene og at de faktiske utgiftene i forbindelse med riving av driftsbygninger og opprydding dekkes, sier KrFs Steinar Reiten.

– Jeg har stor sympati med bøndene, og har hele tiden jobbet for en god kompensasjonsordning og gode muligheter for omstilling, sier Margunn Ebbesen (H).

KrF-nestleder Olaug Bollestad, som i vinter overtok som landbruks- og matminister, slo under partiets landsmøte nylig fast at «pelsdyr er en drittsak».

Regjeringspartiene er enige om at næringen skal avvikles fram mot 1. februar 2025.

Senterpartiet kritisk

Senterpartiet var imot avvikling av næringen i utgangspunktet, og er heller ikke begeistret over avtalen.

– Det er bra at partiene forbedrer det katastrofale tilbudet som landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) ønsket. Det er likevel høyst usikkert om dette vil være nok til at ingen skal tape økonomisk. Det er ingenting i enigheten som garanterer full erstatning, sier leder i næringskomiteen, Geir Pollestad (SP).

Kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, er lettet over at regjeringen nå sørger for at omstillingen kan begynne.

– Regjeringen viser handlekraft i denne saken, når de nå sørger for at oppdretterne kan begynne omstillingen. Dette er vi og dyrevenner i hele Norge veldig takknemlige for, sier Kleveland i en pressemelding.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder