Märtha Louises kjæreste besøkte Slottet

SLOTTSPLASSEN (VG) Årets 17. mai-feiring har vært preget av et Norge i strålende vær og god stemning. Blant de feirende er Durek Verrett, Märtha Louises kjæreste, som i dag besøker Slottet.

 • Jostein Matre
 • Camilla Fredestad Huuse
 • Hilde Kristine Misje
 • Runa Fjellanger
 • Torstein Bøe
 • Endre Alsaker-Nøstdahl (video)

Artikkelen er over ett år gammel

I over 200 år har nordmenn i større eller mindre grad feiret nasjonaldagen, eller grunnlovsdagen om du vil. 2019 er selvsagt intet unntak.

For mange av oss starter det med en noe stressende påkledningsseanse av bunad, eller fortvilte forsøk på å få slipsknuten til å sitte, men etter hvert handler det om flagg, pølse og is. Ja, og kanskje en tår sprudlevann om du er gammel nok.

Del dine 17.mai-bilder med oss | Send oss snap her | Har du prøvd vårt snapfilter? | Tagg instagrambildene med #VGHurra

Denne artikkelen oppdateres gjennom dagen.

Kongefamilien vinket som vanlig til barnetoget fra slottsbalkongen. Tirsdag sa kongen at han synes det er hyggelig at Märtha Louise har fått seg kjæreste. Torsdag morgen fortalte paret til God morgen Norge at Verrett møtte kongeparet for første gang på onsdag. På nasjonaldagen var prinsessens kjæreste på Slottet. Besøket varte i omtrent to timer, og Märtha Louise, Verret, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit dro alle i fire-tiden.

Etter barnetoget er det tradisjon at kong Harald og dronning Sonja inviterer familie og eventuelle gjester på en privat lunsj på Slottet. Gjestelisten til denne lunsjen blir aldri offentliggjort med mindre noen i kongefamilien selv snakker om det, siden den anses som privat.

Tidligere denne uken  kunngjorde prinsesse Märtha Louise og sjamanen Durek Verrett sin kjærlighet til hverandre på Instagram, og de har siden skapt overskrifter i både norsk og utenlandsk presse.

I en Instagram Stories-video publisert på nasjonaldagen tar han et oppgjør med pressen, som han mener ikke er interessert i å vite mer om sjamanisme.

– Til alle som dømmer og hater der ute: Dere er blinde og ignorante, sier Verrett i videoen.

Kritikken har ført til at menighetsrådet snudde – og paret dermed måtte flytte foredraget de skulle holde i St. Petri-kirken i Stavanger.

Forholdet har ført til stor oppmerksomhet rundt mannen som kaller seg sjaman. 44-åringen har tidligere uttalt at han kan «snu atomer» og «bokstavelig talt redusere alder». Han har også uttalt at leukemi, altså blodkreft, handler om «ubalanse i skjelettet».

Ifølge The Sunday Times, som intervjuet Verrett i 2017, er han fra California i USA, og har studert både på Bali, i Vest-Afrika og i Israel. Avisen snakket med sjamanen i forbindelse med at han var i London for å møte klienter, som da betalte 300 pund i timen, nærmere 3500 norske kroner, for møtene med ham.

Billettprisen for å se Märtha Louise og Verrett ligger på 595 kroner.

Oslo-fest

I Oslo er festen godt i gang. Gro Aamot og Øyvind Johnsen er blant mange hundre nordmenn som har tatt turen til Karl Johan for å se på barnetoget.

– 17. mai er den dagen i året vi ser frem til - dagen da alle kan samles under ett flagg, sier Johnsen.

«Hurra!»-rop

Det viktigste for mange, og da særlig barna, er likevel opplevelsen av å få gå i tog. Og ingen tog er så store som det i Oslo.

Sanna Solhaug (7) og Agnes Solhaug (7) har gått i førsteklasse-toget i Oslo, som slutter ved Møllergata. Først neste år skal de gå helt opp til slottet. De forteller til VG at det var veldig gøy å gå i tog. Etterpå skal de på et skolearrangement og spise is.

– 17. mai er en folkefest. Vi har vært på champagne-frokost, og det var veldig hyggelig. Denne dagen er fylt med god stemning og fine folk, sier venninnene Synne Lien (24) og Elin Hagen (25).

Også de har kommet seg ut i byen for å delta i folkefesten. Dagen startet de med en champagne-frokost.

GLADE: Elin Hagen (25) og Synne Lien (24) er akkurat ferdig med champagne-frokost da VG møter dem i Oslo-sentrum. Foto: Camilla Huuse

Hele 115 skoler, med 125 årsjubilanten Ljan skole fremst, går ruten fra Akershus festning og etter hvert opp Karl Johan til Slottet. Der er de rundt 60.000 barna (og noen voksne) så heldige at de får se selveste kong Harald, dronning Sonja og kronprinsfamilien vinke fra slottsbalkongen.

Fra et vindu på slottet følger også kong Haralds søster prinsesse Astrid fru Ferner barnetoget.

Ingen av dem har på seg bunad der de står. Dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit var i nasjonalfargene rødt og blått – dronningen hadde valgt en rød cape og en matchende rød hatt, mens kronprinsesse Mette-Marit hadde blå kåpe og en liten hvit hatt. Prinsesse Ingrid Alexandra hadde på seg en fiolett kåpe.

Har du Norges mest populære bunad? Sjekk her!

Kjendisene elsker sine bunader. Les hvorfor her!

Men flere av dem unngikk likevel ikke det potensielle stresset i dag tidlig.

Sløyfehunder

Da kronprinsfamilien - tradisjonen tro - hilste barnetoget i Asker fra trappen på Skaugum fredag morgen, til taktfaste «Hurra!»-rop, var nemlig både foreldrene og datteren Ingrid Alexandra ikledd vår nasjonaldrakt, mens Sverre Magnus hadde fått på dress og slips.

Kronprinsfamiliens to hunder var også pyntet for anledningen med sløyfer i rødt, hvitt og blått.

Alle seks stilte også med upåklagelig hårsveis, men om noen av dem hadde sjekket Min Motes beste tips for fine 17. mai-frisyrer før de kom ut på trappen kan VG ikke slå fast.

Vi mistenker dog at Muffins Kråkebolle og Milly Kakao ikke har gjort det. For ordens skyld er det altså de to hundene.

Storebror Marius Borg Høiby var ikke til stede ved årets feiring på Skaugum, men vi har ingen grunn til å tvile på at også han er fjong på håret, hvor enn han befinner seg.

Les også

 1. Først champagne, så generalprøve

  TEL AVIV (VG) Nesten søvnløse, men lettet over avansement til morgendagens Eurovision-finale, måtte KEiiNO-trioen unne…

Mer om

 1. 17. mai
 2. Bunad
 3. Kronprinsparet
 4. Kongefamilien

Flere artikler

 1. Durek Verrett klar for 17. mai: Kan bli invitert til privat lunsj på Slottet

 2. Durek Verrett har landet i Norge - skal feire 17.mai med prinsessen i Oslo

 3. Kongen: - Hyggelig at hun har funnet seg kjæreste

 4. Slottsplassen stengt for publikum på 17. mai

 5. Märtha Louise hylles av Mette-Marit og Durek Verrett på bursdagen sin

Fra andre aviser

 1. Kongeparet, Märtha Louise og Durek Verrett til gudstjeneste

  Bergens Tidende
 2. Ingen Märtha Louise og sjaman da de kongelige hilste fra slottsbalkongen

  Bergens Tidende
 3. Kronprinsfamilien hilste barnetoget på Skaugum

  Aftenposten
 4. Varmerekord, Vipps-trøbbel og kongelige hunder. Her er blinkskuddene fra feiringen.

  Aftenposten
 5. Kongeparet og kronprinsfamilien feirer jul hver for seg

  Bergens Tidende
 6. Kong Harald: – Hyggelig at hun har funnet seg kjæreste

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder