REGJERINGSPARTNERE?: Kan Une Aina Bastholm (MDG), Bjørnar Moxnes (Rødt), Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) bli dus? Det drømmer mannen i midten om. Foto: Jørgen Braastad

SV vil piske de rødgrønne på plass: Inviterer til felles politisk plattform

Nå er tiden inne for at SV, Rødt, MDG, Arbeiderpartiet og Senterpartiet legger en felles slagplan for å skifte ut regjeringen, mener SV-leder Audun Lysbakken. Han ber de andre partiene være rausere mot hverandre.

 • Runa Fjellanger

Mens høyreregjeringen plages av saker som homoterapi og pels, sliter venstresiden med å samle seg rundt reelle regjeringsalternativer. Nå inviterer Sosialistisk Venstreparti (SV) med seg Arbeiderpartiet (Ap), Rødt, Senterpartiet (Sp) og Miljøpartiet De Grønne (MDG) til en felles rødgrønn front med mål om regjeringsskifte.

– Det er et felles ansvar for hele opposisjonen å utvikle en allianse og en politikk som kan bekjempe den økende ulikheten og gjøre noe med klimakrisen, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Jeg tror folk ønsker å se oss være rause og klare for samarbeid med hverandre. For veldig mange er det nå utrolig viktig at det kommer et tydelig alternativ til dagens regjering.

HVA SKJER HVIS DU OG JEG BLIR VENNER?: Blir Jonas Gahr Støre (Ap) litt kommunist og Bjørnar Moxnes litt pamp? Foto: Tore Kristiansen

Klima, au pairer, kommunisme og pamper

I åtte år ledet Jens Stoltenberg (Ap) den rødgrønne regjeringen. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er så langt trofast overfor Ap, og sier nei til Siv Jensens skatte-frieri. Samtidig er holdningen til SV mer lunken, Ap freste nettopp mot Sps au-pair-ja og Slagsvold Vedum lukker døren for MDG.

Forholdet mellom Ap og Rødt har lenge vært tilspisset, og Lysbakken vedkjenner at det kan bli hardt arbeid å samle kommunistene i Rødt og «pampe-Jonas».

– Jeg forventer ikke at alle vil si ja til dette med en gang. Det trengs litt tid for at en sånn idé skal modnes, men det er viktig å si at nettopp derfor foreslår vi å ikke begynne med diskusjoner om hvem som skal sitte i regjering hvis vi vinner valget. Vi vil danne en allianse som skal gjøre to ting først, sier han og fortsetter:

– Det er en felles forpliktelse om å felle dagens regjering, og å begynne å diskusjonene om en felles politisk plattform. Rekkefølgen er viktig, vi begynner ikke med å snakke om hvem som skal sitte i regjering.

SV VIL SAMARBEIDE: Jonas Gahr Støre (Ap), Audun Lysbakken (SV) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er tre av fem rødgrønne partiledere. Foto: Helge Mikalsen

Tror det vil ta tid

For MDG er det viktig å være blokkuavhengige, men partiets ledelse er åpne om at Ap-samarbeid frister mer enn å gå til høyre. Lysbakken har tro på å få MDG til å inngå forpliktelser på venstresiden – i god tid før valget.

– Hvis et nytt flertall etter 2021 virkelig skal få gjort noe med klimakrisen, må vi komme i gang med å diskutere løsninger raskest mulig. Det er lenge å vente til etter valget i 2021, sier Lysbakken og legger til:

– Vi har ulike utfordringer til ulike partier. For Ap og Sp er utfordringen å ikke lukke døren til noen i opposisjonen. Til MDG er det å lukke døren til høyre, og være villige til å gå inn i en allianse for forandring. Til Rødt er utfordringen å være villige til å faktisk gå inn i et forpliktende samarbeid med andre partier.

Lysbakken er forberedt på å gi de andre fem god tid.

– Nå må de andre partiene få tygge litt på dette, og derfor har jeg ikke forventningen om at det skjer noe umiddelbart. Men jeg ønsker meg at denne debatten kommer for fullt på den rødgrønne grasroten, det vil si i fagbevegelsen, i miljøbevegelsen og i organisasjonene som representerer Distrikts-Norge. Så håper jeg at de andre partiene etter hvert vil være villige til å diskutere med oss om hvordan vi kan få dette til.

Les også

 1. SV vil fjerne Boligsparing for ungdom

  I sitt alternative statsbudsjett foreslår SV å avvikle ordningen Boligsparing for ungdom (BSU) som gir unge skattelette…
 2. Kan Slagsvold Vedum bli statsminister?

  Senterpartiet og Ap kan bli jevnstore ved neste stortingsvalg. Da vil vi se en Trygve Slagsvold Vedum full av selvtillit…
 3. Rødt-Moxnes: – Siv Jensen er forskjellsdronning

  Opposisjonen raser mot regjeringens budsjettforslag for 2020. Men da Bjørnar Moxnes (R) kalte Siv Jensen (Frp) for en…
 4. Dette er dommen over klima-budsjettet: – Handlingslammet

  – Regjeringen har gitt opp egne klimamål, sier Une Bastholm i Miljøpartiet de Grønne.

Mer om

 1. Politikk
 2. MDG
 3. Audun Lysbakken
 4. Senterpartiet (Sp)
 5. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 6. Arbeiderpartiet (Ap)
 7. Miljøpartiet De Grønne (MDG)

Flere artikler

 1. Støre om SV-invitt: – Ikke tid for å åpne eller lukke dører nå

 2. Kan Slagsvold Vedum bli statsminister?

 3. SV ber MDG velge rødgrønn side

 4. Ap faller kraftig i ny VG-måling – rekordhøyt for Rødt

 5. Opposisjonens svakeste kort

Fra andre aviser

 1. SV vil samle opposisjonen før valget. Men for Sp er det uaktuelt.

  Aftenposten
 2. Nøkkelpartiet SV

  Fædrelandsvennen
 3. SV ber MDG velge rødgrønn side

  Bergens Tidende
 4. Snart kan vi få fire mellomstore partier i Norge

  Aftenposten
 5. Gerd Tjeldflåt: «Dette er mannen med mest å tape for tida»

  Bergens Tidende
 6. Lysbakken slåss fortsatt for en rødgrønn allianse før 2021-valget

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no