Snur etter kritikk fra Assange-kunstner

BERGEN/OSLO (VG) Etter å ha blitt konfrontert med kritikken, snur gruppen som lørdag jobbet med å ta ned Assange-bildet i Bergen.

Natt til påskeaften hengte gatekunstneren AFK opp et bilde av Julian Assange i Bergen.

Motivet er Assange med en hette over hodet, rundt halsen henger en lapp med påskriften: «Free press». I tillegg er et kryss i kikkertsiktet rettet mot hjertet til Assange.

Lørdag ble det kjent at seks personer jobbet med å ta ned bildet.

Kristian Eik, en av de seks personene, ble så oppringt av en representant for AFK, som konfronterte ham med at kunstneren ikke ønsket at bildet skulle bli tatt ned.

– Jeg fikk informasjon om at kunstneren ville at bildet skulle bli hengende. Da tok vi den beslutningen og respekterte det, forteller Eik til VG, som legger til at de har forlatt stedet.

Han opplyser videre at en flik av bildet skal ha blitt revet bort av en person på stedet, men at denne senere ble limt på igjen.

Ville gi pengene til Resett og Wikileaks

– Jeg hørte om bildet i dag, og da tenkte jeg at dette kom til å bli utsatt for hærverk og dermed bli helt ødelagt. Jeg dro ned dit og bestemte meg for å bli med på å ta ned dette bildet, sa Eik til VG tidligere lørdag.

Eik fortalte til VG at planen var å selge maleriet og gi inntektene til Resett og Wikileaks.

TAR NED BILDET: – Vi som holder på her nå ønsker å selge det, og gi inntektene til Resett og Wikileaks, forteller Kristian Eik til VG. Foto: August Muri

Fraråder å by på verket

– AFK sitt standpunkt er at dette ikke er en ønskelig måte å gjøre det på og ideen burde vært drøftet med ham, sa gallerist og AFK-talsmann Christer Holm i Gategalleriet til VG lørdag i 15.30-tiden lørdag.

– Gatekunsten fungerer best på gaten og flest mulig burde fått sett det på gaten, der den hører hjemme. AFK ønsker at bildet skal sette i gang en diskusjon om fri presse og vi er redd en auksjon vil dra fokus over på materielle verdier, sa han videre.

– Gategalleriet vil derfor fraråde noen å by på verket og vårt standpunkt er at gatekunst stjålet fra gaten er verdiløs. Ingen gatekunstsamlere med respekt for seg selv vil medvirke til å gi stjålet gatekunst noe verdi.

Også gatekunstkjenner Øistein Jakobsen sa til VG lørdag at AFK er sjokkert over at noen prøver å fjerne bildet.

I 16-tiden melder Vest politidistrikt at det per nå ikke foreligger noen anmeldelse vedrørende fjerning av gatekunsten. Politiet ønsker heller ikke på nåværende tidspunkt å starte etterforskning på eget initiativ.

FOTO: Andreas Nielsen VG/REX

«Den forfulgte»

Det er også to figurer på bildet. Den ene skal forestille Frihetsgudinnen i New York. I tillegg er det en konvolutt som forestiller 1. Amendment på bildet.

Tittelen på bildet er «Den forfulgte».

Maleriet er inspirert av et kjent bilde fra fengselet Abu Ghraib i Irak, der det ble avslørt at amerikanske militærstyrker brukte torturmetoder mot krigsfanger.

– Kunstneren har rettighetene

Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen forteller til VG at man i utgangspunktet ikke bare kan ta noe man finner i offentligheten.

– Hvis jeg mister luen min på Karl Johan, kan man ikke bare ta luen. Men hvis jeg med vilje legger fra meg en avis på toget, så kan du ta det. Men da må noen ha lagt den der igjen med vilje for at noen kan ta det, forteller Hans Fredrik Marthinussen.

Han legger til at hvis kunstneren har hengt opp bildet på veggen for at noen skal ta bildet, så kan man det.

– Men hvis kunstneren ikke ønsker at noen skal ta bildet, så er det kunstneren som eier bildet, sier han, og legger til:

– Det er kunstneren som har rettighetene til bildet selv om han har hengt det på en vegg.

– Kan man kalle det et tyveri?

– Hvis noen tar det uten lov, så er det et tyveri.

ASSANGE: Gatekunstneren AFK har natt til påskeaften malt Wikileaks-grunnleggeren på en husvegg i Bergen. Foto: Andreas Nielsen/VG

les også

Gatekunstner i Bergen malte korsfestet Listhaug

Nylig pågrepet

Assange ble nylig pågrepet av politiet. Bakgrunnen for pågripelsen er en utleveringsbegjæring fra USA. Han har levd nesten syv år i eksil inne på Ecuadors ambassade i London. Han ble pågrepet i nærheten av ambassaden, samme dag det ble kjent at Ecuador har trukket beskyttelsen av den 47 år gamle australieren.

Bildet henger der det kontroversielle bildet av Sylvi Listhaug ble hengt opp natt til 2. påskedag i fjor, og kunstneren er den samme. Kunstverket fikk navnet «Making a Martyr».

På bildet er tidligere justisminister Sylvi Listhaug avbildet som Jesus, bundet til korset med tornekrone på hodet.

les også

Bodde på ambassade i nesten syv år: Slik levde Julian Assange

I FJOR: Natt til andre påskedag i 2018 malte den samme kunstneren dette maleriet av politiker Sylvi Listhaug (Frp) på nøyaktig samme sted. Foto: Breistein, Emil Weatherhead / NTB scanpix

Ble fjernet av taxisjåfør

Jakobsen var selv med da bildet ble hengt opp. Bildet ble først montert natt til langfredag, men allerede rundt 40 minutter etter det ble hengt opp fjernet en taxisjåfør bildet.

– Det var helt utrolig. Vi gikk for å spise, og da vi kom tilbake var bildet borte, sier Jakobsen.

NYTT BILDE: Gatekunstneren AFK har hengt opp et bilde av Wikileaks-grunnleggeren, Julian Assange, i Bergen. Der bildet av Sylvi Listhaug ble hengt opp i fjor. Foto: Andreas Nielsen/VG

Taxisjåføren tok så kontakt med AFK, og leverte tilbake bildet.

– Taxisjåføren var redd for at det hvite på bildet var maling. At noen hadde malt over bildet slik noen gjorde med “Making a Martyr”. Det var imidlertid lim benyttet for å sette opp den håndmalte bildet, sier kunstkjenneren.

Jakobsen anslår at bildet var nede i et døgn.

Se pågripelsen av Julian Assange:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder