PÅ VEI INN: Norske Marianne Hernæs er Head of Industrial Relations i SAS, og leder forhandlingene på vegne av SAS. Foto: Hagen, Fredrik / NTB scanpix

Partene i SAS-streiken møtes til megling

SAS håper flyene kan være på vingene igjen fra klokken 14 torsdag, dersom det blir løsning hos Riksmekleren.

 • Siri Eggen
 • Jørn E. Kaalstad
 • Eirik Amb Nysveen

Artikkelen er over ett år gammel

Klokken 11 møtte partene opp hos Riksmekleren i Oslo sentrum. Dette er første gang NHO Luftfart, og pilotene i Norsk Flygerforbund og Parat møtes siden meglingen endte med brudd og streiken brøt ut før seks dager siden.

Siste nytt: SAS kansellerer 280 avganger torsdag

Samtidig som forhandlingene pågår, kom nyheten om at SAS kansellerer ytterligere 280 avganger, noe som rammer omtrent 20.000 passasjerer. På spørsmål fra VG om hvorfor de har valgt å kansellere kun frem til klokken 14 torsdag, svarer informasjonsjef Knut Morten Johansen:

– Vi har jo kansellert dag for dag, og nå er vi hos Riksmekleren, så håper vi at vi ved hjelp av en tredjepart vil få en løsning så vi får avsluttet streiken.

– Vil avgangene etter klokken 14 i morgen gå som normalt, dersom det blir løsning på streiken i dag?

– Jeg tror vi skal være bevisst på at det kan være noen trafikkforstyrrelser, men programmet vil bli stående, sier han til VG.

Er du rammet? Disse flyene er kansellerte

Totalt har flyselskapet nå kansellert 3586 flyavganger siden fredag forrige uke. Nær 350.000 passasjerer er så langt rammet av den fastlåste konflikten om arbeidstid, turnus og lønn.

– Vi skal forsøke å finne en løsning på konflikten. Jeg har alltid tro på en løsning, men det er krevende, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland til NTB.

Før meglingen startet, var partene positive, men ordknappe.

– Målsettingen er å finne en løsning og få slutt på streiken, sier NHO Luftfart-direktør Torbjørn Lothe til VG.

– Vi møtes med et mål om å finne en løsning. Utover det har vi ingen kommentar, sier generalsekretær Katinka Riksfjord Sporsem i LO-tilsluttede Norsk Flygerforbund til VG.

– Det er klart er er positivt at partene finner tilbake til hverandre, men jeg kan ikke kommentere noe utover det, sier Jan Levi Skogvang, leder for SAS-pilotene i Parat, til E24.

Mange møter ikke opp til SAS-avganger: Flyr med tomme seter

I rommet hos Riksmekleren sitter både norske, svenske og danske representanter fra SAS og berørte fagforeninger. Det er norske Marianne Hernæs, Head of Industrial Relations i SAS, som leder forhandlingene på vegne av SAS, mens danske René Arpe, leder for Dansk Pilotforening, er sjefsforhandler for pilotene, skriver bransjenettstedet check-in.dk.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS sier at han er utelukkende positiv til at Riksmekleren nå skal inn og bistå.

– Nå er vi over i en konstruktiv fase, sier han til VG.

– Jeg håper vi kan komme i mål, og at meglingen kan gi oss et positivt og godt resultat, og med det få flyene opp i luften igjen. Men først skal det jo megles, fortsetter Johansen.

Som følge av streiken har SAS også permittert omtrent 930 kabinansatte og 70 stuere, og fortløpende vurderer de om flere ansatte vil permitteres dersom partene ikke kommer til enighet.

SAS og pilotforeningene har ført en ordkrig i mediene de siste dagene. Flyselskapet har hele veien pekt på pilotenes lønnskrav som skal være på over 10 prosent. Dette kravet har blitt omtalt som katastrofalt dersom flyselskapet skulle godtatt det.

Mener passasjerer kan ha krav på ekstra kompensasjon: «Godt egnet for gruppesøksmål»

Samtidig har pilotforeningene vært klare på at det viktigste for dem er forutsigbarhet rundt turnus. En større gruppe av pilotene har i dag ikke en fast turnus og vet først 14 dager før måneden begynner om når man jobber neste måned.

Pilotforeningene vil at disse skal inn i en turnus som gjør at man jobber fem dager og har fri fire dager. Dette er også standard for de fleste flyselskaper i bransjen.

Mer om

 1. Streik
 2. Fly
 3. Scandinavian Airlines (SAS)
 4. Flyselskaper
 5. NHO
 6. Landsorganisasjonen (LO)
 7. Fagforening

Flere artikler

 1. Ingen enighet i natt: SAS-piloter tas ut i streik

 2. Ikke nær løsning i SAS-streiken

 3. SAS etter streiken: – Møt opp på flyplassen som normalt

 4. SAS-reisende står i kø for å få hjelp på flyplassen

 5. Dette har pilotforeningene og SAS blitt enige om

Fra andre aviser

 1. DN: Forbundsleder i Flygerforbundet tror på snarlig løsning

  Aftenposten
 2. Ny megling i SAS-streiken – håper flyene kan være i luften igjen fra torsdag

  Aftenposten
 3. SAS innstiller 709 avganger torsdag – fremdeles ingen løsning

  Aftenposten
 4. SAS-streiken: Meglingen har pågått i et døgn – pilotene jobber for snarlig løsning

  Bergens Tidende
 5. 64.000 passasjerer rammes når 587 SAS-avganger innstilles søndag

  Aftenposten
 6. Streiken er over. Lettet SAS-sjef ber kundene om unnskyldning.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder