ÅPNER OPP: David Toska stiller opp i den nyeste episoden av TV 2 s «Vårt lille land». Foto: Vårt lille land/ TV 2

David Toska om Nokas-pengene: – Har rotet bort min del

Nokas-hovedmannen David Toska (44) gir sitt første intervju om det fatale ranet til TV 2.

Hjernen bak ranet mot tellesentralen i Stavanger ble dømt til 20 års ubetinget fengsel i Høyesterett.

Nå snakker han for første gang om dramaet som kostet politimannen Arne Sigve Klungland livet.

– Hele saken har rokket ved mange menneskers liv. Familien til Klungland, folk som var i området. Også de som var med, og familiene deres. Min egen familie. Det er veldig mange aspekter man var blind for den gangen. Konsekvensene, sier Toska i dokumentaren «Gåten David Toska» som kommer på TV 2 og TV2 Sumo søndag.

Helt siden norgeshistoriens største ran har 51 millioner kroner av utbyttet vært på avveie.

– Har rotet bort min del

Toska hevder at store deler av pengene ble tatt av politiet i et beslag, og at noe forsvant i hasjsak. Ransmannen sier utbyttet ble kjørt til Oslo, splittet opp i ryggsekker og fordelt rundt omkring.

– I løpet av en måned var det spredt i 15–20 retninger, anslagsvis. Og så har hver av dem sikkert blitt spredt, sier Toska.

Han hevder han ikke har noen penger igjen som stammer fra ranet.

– Jeg har rotet bort min del – og mer enn det.

David Toska sa allerede under rettssaken at pengene fra ranet var borte, at han ville komme blakk ut av fengselet. Etter ranet anslår han at han har en betalingsanmerkning på 35 millioner kroner.

Les også: Sedler verdt fire milliarder blir snart for gamle

Nær prøveløslatelse i 2016

Av de dømte er det i dag kun Metkel Betew som soner. Han ble prøveløslatt i 2014, men har senere blitt gjeninnsatt. I tillegg sitter Alf Henrik Christensen varetektsfengslet etter at han ble pågrepet i en båt med om lag 130 kilo hasj i august i år.

Toska, utpekt som hjernen bak ranet, var på rømmen i tiden etter, men ble pågrepet av spansk politi den 5. april 2005. Dette var nøyaktig ett år etter ranet. Noen dager senere ble han utlevert til Norge.

Toska har sittet inne i 13 år. Store deler av dommen er sonet i et lukket fengsel i Bergen. I 2016 var han nær ved å få prøveløslatelse. På det tidspunktet hadde han åpnere soning med større tilgang på permisjon. Han brøt imidlertid vilkårene da han møtte med-raner Metkel Betew på en restaurant i Oslo.

I fjor ble Toska overført til hjemmesoning.

Ifølge TV 2 har han nå utdannet seg til dataprogrammerer.

Mors fortvilelse

En av dem som ble berørt av Nokas-ranet, var David Toskas mor. I dokumentaren velger hun å stå frem med sin historie.

Karin Toska forteller blant annet om den dype fortvilelsen hun følte da sønnen havnet i fengsel for første gang, men at det viktigste for henne ble å opprettholde kontakten med sønnen.

– Jeg tenkte at når David kom tilbake skulle han alltid ha et sted, med normale folk med normale verdier. Når han fant ut at dette ikke var noe liv for ham, skulle jeg være der, sier Karin Toska til TV2.

Hun forteller at de to i dag har god kontakt, at de ikke bor i samme by, men at de snakkes på telefonen daglig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder