STØRES JOBBHULE: Ap-leder Jonas Gahr Støre jobber hjemmefra, som veldig mange andre nordmenn denne uken. Foto: Privat

Ap-Støre blar opp: Vil ha dansk modell

Landets frisører, treningssentre og alle som ble tvangnedlagt over natten som følge av regjeringens coronavedtak, ligger an til å få sine regninger dekket.

  • Bjørn Haugan
  • Runa Fjellanger

Artikkelen er over 64 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

For også Ap-leder Jonas Gahr Støre går nå inn for en omfattende redningspakke for de som ble akutt nedlagt som følge av corona-tiltakene.

Han sier at Ap vil kompensere for utgifter til bedrifter som har fått kraftig reduksjon i omsetning, som følge av corona-krisen.

– Vi kan ikke sitte stille og se på at store deler av våre små- og mellomstore bedrifter går over ende. Arbeiderpartiet er innstilt på gå i retning av den danske løsningen, hvor de rammende får dekket sine utgifter, sier Støre til VG.

Det betyr at de tre ledende opposisjonspartiene Ap, Frp og Senterpartiet alle går inn for en redningspakke, som kan avhjelpe tusenvis av bedrifter:

De legger press på regjeringen, som skal komme med sin nye økonomiske pakke på fredag.

– Vi mener at de som ble pålagt å stenge ned virksomheten som følge av de tiltakene som er fremmet for å bekjempe corona-viruset, må få dekket sine faste utgifter, som for eksempel husleie og visse avgifter. De gikk fra ordinær omsetning til null på få timer. De må få hjelp, slik at de kan drive videre når det åpnes for det, sier Støre.

Prins Charles smittet av coronavirus

– Det gjelder frisører, treningssentre og andre som i realitieten fikk yrkesforbud. Det gjelder blant annet min frisør. Jeg pratet med han her om dagen og han meldte at han kommer til å legge ned. Det skyldes også hans alder, men han er mer bekymret for de tre ansatte, sier Støre.

– Hvordan skal det skje?

– Det må vi diskutere, men det kan skje etter den danske modellen, hvor man får gradert kompensasjon etter omsetning. Andre skattemessige løsinger kan også vurderes.

Han sier den neste store gruppen; de som har opplevd ekstrem omsetningssvikt som følge av tiltakene, også må kompenseres.

les også

Nye tall fra WHO: Tester 44 vaksiner mot coronavirus

– Vi mener at de som kan dokumentere betydelig omsetningssvikt også bør kompenseres, ved at vi tar deler av deres faste kostnader.

Støre brukte formiddagen fr sitt hjemmekontor til telefon- og videmøter og samtaler med små og mellomstore bedrifter.

– De utgjør ryggraden i norsk arbeidsliv: Tre av fire virksomheter er små eller mellomstore bedrifter og de omsetter for 700 milliarder kroner.

– Ledigheten går raskt opp og sakte ned

Han sier det er mange i den situasjonen.

– Dessverre er det nok mange små og mellomstore bedrifter som ikke ser noen annen utvei enn å legge ned. Vi må som politikere gjøre det vi kan for å hindre at det skjer.

les også

Han leder akuttklinikken. Nå ber han folk skjerpe seg

– Hvilke andre tiltak vil dere kreve at er endel av regjeringens neste corona-pakke?

– Den forrige pakken måtte vi sørge for at ble kraftig forsterket. Vi er innstilt på igjen å sørge for det, hvis vi må. Nå som ledigheten øker så voldsomt, er det naturlig å sjekke om det må tettes hull i det som allerede er vedtatt. Kompensasjonspakken til fylkene var på 50 millioner kroner, altså rundt fem millioner til hver. Det er lite, sier han og legger til:

– Ledigheten går raskt opp, men sakte ned. Derfor er det avgjørende at vi kommer med tiltak som monner.

«Økonomisk bazooka»

Også SV-leder Audun Lysbakken etterlyser drastiske skritt.

– Nå må vi finne frem den økonomiske bazookaen. Det trengs ekstremt kraftfulle tiltak for å bekjempe det økonomiske sjokket som nå rammer folk i hele landet, sier Lysbakken til VG.

– Nå må det komme kontantstøtte til de bedriftene som er hardest rammet. Det må komme tiltak som gjør det mulig å dekke de løpende utgiftene, så næringene fortsatt finnes på andre siden av dette, sier han.

Ser på løsning

Næringsminister Iselin Nybø sier til NRK at regjeringen vurderer en kompensasjonsordning.

– Vi er i god dialog med næringslivsorganisasjonene NHO og Virke for å se på hvordan vi kan innrette en kompensasjonsmodell. Men detaljene i den er ikke klare, og det må vi komme tilbake på fredag. Men vi jobber altså med en kompensasjonsordning, sier Nybø.

Overfor NRK avviser hun at regjeringen har vært for sent ute med å se på en slik løsning.

– Regjeringen har hele tiden sagt at vi jobber i faser. Den første fasen handlet om de mest akutte tiltakene. Nå ser vi på ulike ordninger rettet mot de bedriftene som har hatt inntektsbortfall enten på grunn av smittevernstiltakene eller virusutbruddet, sier Nybø.

Mer om

  1. Coronaviruset
  2. Jonas Gahr Støre
  3. Arbeidsliv

Flere artikler

  1. Stortingsflertallet vil presse regjeringen: – Må finne frem den økonomiske bazookaen

  2. Eksperter advarer Norge mot krisepakke-tabber

  3. Listhaug: – Frisører bør få nærmere 100 enn 70 prosent dekket

  4. Virke: – Ikke nok å utsette betalingsfrister eller tilby lån

  5. Frp med nye knallharde krav: Staten må ta regninger til coronakrise-rammede bedrifter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder