VARIERT: Samtidig som vi noen steder kan komme opp mot 55 millimeter regn på tre timer, kan vi få over 30 grader og varmerekord de nærmeste dagene på andre steder. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Flomfare på Vestlandet de neste dagene

På Vestlandet melder NVE om flomfare og fare for jord- og flomskred på grunn av kraftige regnbyger. Samtidig melder meteorologene om 30 grader flere steder.

Det er i det hele tatt meldt om mye vær de neste dagene. Onsdag og torsdag kan det bli både kraftig regn, varmerekorder, flom og skred.

Meteorologene har sendt ut oransje farevarsel for styrtregn i Sogn og Fjordane og Hordaland og gult nivå nord i Rogaland.

Oransje nivå på regnet

Lokalt kan det komme 30 til 55 millimeter nedbør i løpet av tre timer. Kraftigst regn ventes fra onsdag ettermiddag til torsdag morgen.

Grunnen til de store nedbørmengdene er ifølge Haldis Berge, vakthavende meteorolog, at det kommer inn en kaldfront hvor det er ventet kraftig regn og torden. Da vil det fra onsdag ettermiddag og torsdag kveld komme kraftige regnbyger, forklarer hun.

– Det som er spesielt er at bygene kan bli liggende over de samme områdene. Det er derfor vi har fokus på tre timer av gangen, og ikke timevarsel.

Hun kan ikke med sikkerhet si at regnskyllet vil komme akkurat der det er meldt, og ber folk følge med.

les også

Juli var den varmeste måneden som er målt

– I overkant av gult varsel

NVE har sendt ut varsel om flomfare på gult nivå for Vestlandet på grunn av den kraftig nedbøren. Dette kan føre til lokale oversvømmelser, advarer NVE på varslingstjenesten varsom.no.

– Vi venter opp mot 100 millimeter på mellom 12 til 24 timer. Det er veldig store nedbørmengder, sier vakthavende hydrolog, Per Glad, til VG.

Han opplyser om at det er de små og mellomstore vassdragene som er i faresonen for oversvømmelse. Men på samme tid er han klar på at gult varsel ikke er ekstremt.

– Det er det laveste nivået vi melder fra om. Vi har både oransje og rødt som er verre, så gult varsel sender vi ut flere ganger i året.

Samtidig er det ikke sikkert at farevarselet holder seg på gult.

– Det er i overkant av et gult varsel per nå. Vi prøver å ligge på nivået som til enhver tid er riktig, men det kan meget fort skje at det blir mer alvorlig i morgen. Det er helt på grensen til oransje varsel, sier han.

De store nedbørsmengdene fører dessuten til jord- og flomskredfare på Vestlandet, også dette på gult nivå.

– Det er sendt ut varsel om jordskred i samme område. Men vi kan ikke stedfeste hvor i området disse skredene kan komme, forklarer Glad.

Første del av onsdag kan det komme kraftige regn- eller haglbyger i Agder, Telemark, Vestfold, Østfold og Buskerud, ifølge meteorologene. Lokalt kan det komme 20 millimeter nedbør på en time.

– Aldri har det vært over 30 grader så sent på sommeren, men nå er det mulighet for så høye temperaturer flere steder. Dette gjelder mange steder sør i landet, så langt nord som på Helgeland, opplyses det.

Torsdag er det trolig slutt på det varme været.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder