Kongefamilien feirer den nykonfirmerte prinsessen: – Vi er så stolte av deg

Etter en tårevåt konfirmasjonsgudstjeneste i Slottskapellet er prinsesse Ingrid Alexandra og gjestene samlet til lunsj på slottet lørdag ettermiddag.

 • Marthe S. Lien
 • Hilde Kristine Misje
 • Carina Hunshamar

Artikkelen er over ett år gammel

Da gjestene ankom lunsjen i Store spisesal på Slottet ble de tatt imot av Det norske jentekor der det vanligvis står gardister på hver sin rekke. Koret sang både tradisjonelle sanger som «Bruremasj fra Vågå» og «Våren» av Edvard Grieg, i tillegg til nyere innslag, som «Lite og stort» av poptrioen No. 4.

Mange av gjestene ble tydelig rørt av innslaget fra koret, som sto bunadskledde i slottets ballsal.

Les også: Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmert i Slottskapellet

Før lunsjen ble servert ønsket dronning Sonja velkommen ved å holde en tale for barnebarnet sitt.

– Vi er så stolte av deg, og så glade for å få feire den store dagen din her på Slottet – etter den vakre seremonien i kapellet, sa dronningen.

Se flere bilder i galleriet under

Dronningen trakk frem, med et humoristisk glimt i øyet, at prinsessen hadde hatt en mye lettere konfirmasjonsdag enn oldefaren, Kong Olav. Dronningen fortalte at Kong Olav hadde betrodd henne at han på sin konfirmasjonsdag ble utspurt av biskopen i over en time.

– Meget har altså gått riktig vei med tiden – også opplevelsen av å være kongelig konfirmant! – selv om du kanskje synes det var litt ensomt uten dine medkonfirmanter, sa dronningen i talen.

Dronningen trakk frem prinsessens store engasjement for naturen, og alle de flotte turene kongefamilien har vært på sammen.

– Jeg håper at de sterke båndene mellom oss i familien vil bidra til å bære deg gjennom livet, sa dronningen.

Hun trakk også frem hennes og prinsessens samarbeid om prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark i Slottsparken, som skal ferdigstilles i høst – med 12 kunstverk fra barn fra alle deler av landet.

les også

Ingrid Alexandra konfirmeres: Slik er prinsessen privat

– Vi har sammen vurdert dem underveis i prosessen. Det har vært spennende å samarbeide med deg om dette, og å lytte til dine velfunderte betraktninger, sa dronningen.

I talen snakket dronningen også om prinsessens nye Aust-Telemarksbunad, som prinsessen selv har vært med å skape, og som er konfirmasjonsgaven hennes fra kongeparet. Dronningen fortalte at det knytter seg ensæregen historie til bunadssøljen.

– For to år siden fikk jeg nemlig en sølje i gave av min nå 99 år gamle kusine. Den hadde min fetter funnet for mange år siden på branntomten etter min mors barndomshjem i Skien. Søljen hadde tilhørt min bestemor Maja. Nå har vi gjenskapt den, og vi kaller den «Maja-søljen», fortalte dronning Sonja, og la til:

– Jeg håper du vil bli riktig glad i den – og bruke den ofte.

Se prinsessens bunad i galleriet under

På menyen på konfirmasjonsdagen står avokado med laksetartar-ingefær-jordskokkchips-soyamajones og urter fra hagen, kveite med høst- grønnsaker og skalldyrsjy, og Yuzu/mango mousse med rullekake, mango og sorbet til dessert.

Kongen: – Vær deg selv

Under lunsjen tok Kongen til ordet. Han trakk blant annet frem lovendringen fra 1990, som gir den førstefødte arveretten til tronen, i sin tale. Da prinsessen kom til verden hadde ikke Norge hatt en dronning siden Margrete I styrte landet på 1300-tallet.

– Det er virkelig godt å vite at den norske monarken også kan være en kvinne, sa kongen.

Kongen tok også opp valget om dåp og konfirmasjon, og poengterte at det er viktig å skape sitt eget liv og gjøre det beste ut av forutsetningene som er gitt.

– Som små barn kan vi ikke velge selv. Jeg vet ikke om du føler at du har valgt helt selv i dag heller, men det er et paradoks, dette med valg. For ingen mennesker kan velge det de blir født inn i.

– Og er det ett råd jeg har å gi deg både som konge, fadder og bestefar i dag – så er det dette: Vær deg selv. Finn din egen vei. Alle forsøk på å være noe annet enn deg selv vil bli gjennomskuet – og vil gjøre deg mindre enn du er. Stol på at du er nok, oppfordret han.

Kongen var tydelig rørt da han avsluttet talen med disse ordene:

– Kjære Ingrid, jeg ønsker deg varmt lykke til. Jeg er stolt av deg. Jeg er glad i deg. Og jeg er her for deg. Vi i familien er heldige som får vandre sammen med deg på livsveien din.

Kronprinsparet: – Vi er så stolte av deg

Også kronprinsparet trakk frem hvor viktig det er å være seg selv, i sin tale til konfirmanten.

– Du kan være så sinna og smelle med dører at jeg tror hele huset kommer til å falle ned. Du kan kjede deg og være utålmodig. Og være lat og trekke deg inn i deg selv! Og det er bra. Du skal være akkurat sånn som du er, sa kronprinsesse Mette Marit.

Prinsessen er tørker tårene gjentatte ganger under foreldrenes tale.

Også det tette båndet mellom kronprins Haakon og Ingrid Alexandra ble viktig i Matte Marits tale til datteren.

– Men Ingrid når du blir sliten av alt så er det bare pappas trygge armkrok som gjelder. Du legger deg inntil og da er det ingen ting i verden som kan komme imellom. Det båndet mellom dere er veldig spesielt. Dere har den samme svarte humoren og kan le av de mørkeste ting. Mest av alt tror jeg du og pappa forstår hverandre på en måte som bare dere to kan, sa Mette Marit. 

– Du er veldig heldig med pappen din Ingrid, la hun til.

Foreldrene beskriver også en friluftsglad jente, som elsker både vintersport, og bading og vannsport om sommeren.

– Det er naturen som gir deg ro og kontroll. Når du suser ned i skogen på ski. Når du surfer langt der ute alene. Da er du uredd, sa kronprins Haakon.

Kronprinsparet snakket også om datterens sterke rettferdighetssans, temperament, humor og klokskap.

– Den kraften du har hatt i deg siden dagen du kom til verden er ikke alle forunt. Vi har aldri vært i tvil om at du kommer til å gå rakrygget gjennom verden, sa Mette Marit.

– Kjære Ingrid, vi er så stolte av deg, og vi er så glad i deg. Gratulerer med dagen, avslutter kronprins Haakon.

Prinsessen: – Takk for den fine feiringen

Prinsessen avsluttet konfirmasjonslunsjen med å takker for maten, og for alle som har tatt del i feiringen.

– Dette er en spesiell dag for meg, takk for alle de gode ordene og den fine feiringen.

Prinsessen takket foreldrene for en trygg og god oppvekst, full av kjærlighet. Hun hadde også en egen hilsning til brødrene, Marius og Sverre Magnus.

– Takk for at dere er verdens beste og søte brødre, noen ganger, sa prinsessen til latter fra konfirmasjonsgjestene.

Hun takker også kongefamilien for at hun får lov til å feire på slottet. Prinsessen takker kongen for alle gangene han har fått henne å le, og takker dronningen for alt hun har lært henne, blant annet ulike visdomsord:

– Som at «mannen visste ikke at kona var gal, før hun sang ved bordet», sier prinsessen til latter fra salen.

Hun avslutter med å takke alle for å ha bidratt til at dette har blitt en minneverdig dag.

Fredag offentliggjorde regjeringen at deres gave til prinsessen på konfirmasjonsdagen er å døpe om et naturreservat på Bygdøy. Området skal hete Prinsesseåsen naturreservat.

Ingrid Alexandra får også en opplevelsesdag med ridetur i Oslomarka i gave av Oslo kommune. Av Stortinget får hun turutstyr og kurs i fjellklatring og brevandring.

Mer om

 1. Kongefamilien
 2. Prinsesse Ingrid Alexandra
 3. Konfirmasjon

Flere artikler

 1. Her er gavene til prinsessen

 2. Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmert i Slottskapellet

 3. Kongelig corona-konfirmasjon

 4. Eksperter mener kongen tar feil om valget av kristelig konfirmasjon

 5. Prinsesse Ingrid Alexandra er ferdig med 10 års skolegang

Fra andre aviser

 1. Her er prinsessen som konfirmant

  Bergens Tidende
 2. Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres i dag

  Fædrelandsvennen
 3. Tårer og latter i prinsessens konfirmasjon

  Fædrelandsvennen
 4. Miljøengasjementet sto sentralt da prinsesse Ingrid Alexandra ble konfirmert

  Aftenposten
 5. Prinsesse Ingrid Alexandra får bunad i konfirmasjonsgave

  Fædrelandsvennen
 6. Kronprinsparet til Ingrid Alexandra: – Du har vært en stor gave i vårt liv

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no