VILLE HA UNIFORM-PROTEST: Den erfarne HV-soldaten Frode Larsen (til venstre) var blant de som ville demonstrere mot regjeringen i uniform. Han fikk støtte fra HV-sjef, general Tor Rune Raabye (til høyre). Foto: Privat/Forsvaret

HV-soldater mener folkevalgte politikere er fare for Norge: Planla aksjon i uniform

Generaladvokaten måtte gripe inn

Heimevernsjefen: Inspirerende og motiverende

Forsvarssjefen: Fullstendig uakseptabelt

Heimevern-soldatene oppfordret til å «flytte lojaliteten fra politikerne til fedrelandet», og ville protestere i uniform mot regjeringen. Da gikk alarmen i Forsvaret.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Allerede flere dager før regjeringen la frem sin langtidsplan for Forsvaret fredag formiddag, kokte engasjementet blant HV-soldater landet rundt. En oppfordring om å tenne varder i protest mot planen, har de siste dagene sirkulert i HV-kretser.

«Nå er det mange her ute som mener at vi står ved et veiskille, og må flytte vår lojalitet fra den til enhver tid sittende regjering, til vårt fedreland og dets sikkerhet. Har generalen noen føringer i så henseende?» skriver HV-fenrik Frode Larsen (46) i et innlegg på Facebook-siden til Generalinspektøren for Heimevernet, generalmajor Tor Rune Raabye.

Bakgrunn: Får milliarder, må kutte baser

«Vil det være «innafor» med tusener av uniformerte vardebrennere over det ganske land ved midnatt i morgen?» skriver han videre.

Nei, mente de fleste i Forsvaret som så meldingen - som ble oppfattet som HV-soldater på vei ut av demokratisk kontroll.

«Det er inspirerende og motiverende for meg som GIHV. (...) Hvordan og med hvilke virkemidler den prosessen skal påvirkes overlater jeg til alle engasjerte HV-venner å bestemme», var svaret fra generalen.

HV-soldatene oppfattet svaret som en aksept for at uniformerte soldater kan drive politiske markeringer. Det slo ned som en bombe i forsvarsledelsen.

HELE LANGTIDSPLANEN: Les hele planen (.pdf)

- Fullstendig upassende

KRITISK: Forsvarsjef Haakon Bruun-Hanssen er kritisk til at soldater vil demonstrere i uniform. Foto: Berit Roald NTB scanpix

- Dette er en uakseptabel form for handling for Forsvarets soldater. At den videre politiske behandlingen av langtidsplanen på Stortinget skal forsøkes påvirkes gjennom vardebrenning i uniform er fullstendig upassende, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til VG.

Raabye vil ikke kommentere saken overfor VG. Men meldingen fra sjefen hans er krystallklar:

- Vi er satt til å utøve makt på vegne av samfunnet og for å forsvare samfunnet og dets verdier. Prinsippet om sivil kontroll over det militære er selve fundamentet for dette. Vi må i all vår gjøren og laden følge de demokratiske spillereglene som er satt, og det kan ikke herske tvil om lojaliteten til de valgte politiske myndigheter, sier forsvarssjefen til VG.

Les også: Slik blir det nye forsvaret

- Tar du på deg uniform, tar du på deg myndighet

Fredag ettermiddag sendte konstituert generaladvokat Lars Morten Bjørkholt en epost til HV-ledelsen. Beskjeden: Politiske markeringer i uniform er ikke er tillatt.

- Overtredelse vil derfor i utgangspunktet være refsbart jf. disiplinærloven § 1 om brudd på militære tjenesteplikter, evt. straffbart etter militær straffelov § 77 om brudd på militære tjenesteplikter, skriver han i eposten.

- Det er greit å delta i lovlige, politiske aksjoner. Også soldater har ytringsfrihet. Men det må ikke skje i uniform, forklarer generaladvokaten overfor VG.

- Går du i uniform, er du ikke lenger Ola eller Kari Nordmann. I uniform oppfattes du som en representant for væpnede styrker. Tar du på uniform, tar du også på deg en myndighet. Å demonstrere mot regjeringen iført uniform, vil gi assosiasjoner til land vi ikke pleier å sammenligne oss med.

Kommentar: Russland og USA definerer Norges nye forsvar

Soldatene: En fare mot landet

I UNIFORM ELLER PÅ NETT?: Noen av HV-soldatene vil gjennomføre varde-protesten i sivil. Andre har tatt kampen opp på Facebook. Foto: Styrk Heimevernet Facebook

HV-soldatene sier til VG at de vil fortsette varde-aksjonen og protestene, men uten uniform.

- Vi som bor langs kysten har i alle tider hatt rett og plikt til å tenne varder når en fare truer. Det gjør det absolutt nå, med politikerne og deres forslag, sier Frode Larsen - som er fenrik, aktiv i innsatsstyrke Bjørn West i HV09 i Bergen, og en av initiativtakerne til aksjonen.

- Vi kommer til å kjøre på i kveld, og oppfordrer alle andre HV-soldater til å gjøre det samme, sier Larsen til VG.

- Hva tenker du om forbudet?

- Jeg tenker mye om det. Men jeg vet ikke om jeg skal si hva jeg tenker. Noen på høyt nivå har lagt merke til at det er misnøye i systemet, og prøver åpenbart å slå det ned, sier Larsen.

- Ved at vi har vært lojale uten å si fra gjennom så mange år, har vi sviktet både Forsvaret og oppdraget vårt. Vi har indirekte bidratt til at Forsvaret har blitt svekket. Det må vi slutte med. Vi har en plikt til å si fra, sier HV-soldaten.

Offiserene: Frykter svekket forsvars-evne i Norge

I regjeringens forslag til Langtidsplan legges det opp til å kutte 7000 HV-soldater fra målet i den forrige langtidsplanen.

- I realiteten er Langtidsplanen en nedleggelse av Forsvaret. Folk forstår ikke hvor dårlig det står til. Vår protest er en bevisstgjøring av folket. Vi med lang fartstid i Forsvaret vet at man ikke vinner noen krig uten føtter på bakken. Føttene på bakken i Norge, er HV, sier han.

Høyre foran landsmøtet: Vil ha mer forsvarspenger fra Erna

Les også: ...Og slik hadde det blitt hvis forvarssjefen fikk bestemme

HV-sjefen: Ikke bruk uniform

Fredag ettermiddag sendte HV-sjef Tor Rune Raabye ut en melding der han presiserte at det ikke er tillatt med uniform i politiske markeringer.

- Dette viser at det er et engasjement der ute. Som soldater skal vi kjempe for demokrati, da må vi forholde oss til demokratiske spilleregler, sier HVs kommunikasjonssjef Nils Arne Skaret.

- Hvor skal lojaliteten til en soldat i Heimevernet ligge?

- Det skal ligge hos soldatens sjef, og sjefene i Forsvaret er til syvende og sist under politisk kontroll, sier han – og legger til at engasjementet «bør skje i politiske kanaler».

Regjeringen mener langtidsplanen er en styrking av Forsvaret.

- Det kan Erna Solberg si hvor mye hun vil. En løgn blir ikke mer sann om du bare gjentar den mange nok ganger, sier Larsen.

- Heimevernet utgjør syv av ti soldater i Forsvaret. Det får du for bare tre prosent av forsvarsbudsjettet. Jeg skjønner ikke logikken i å kutte i HV. I stedet burde budsjettene våre blitt doblet. Da kan en få reell forsvarsevne, da kan en få soldater på hvert holme og hvert nes.

PS! Også brannvesenet har satt foten ned for HV-soldatenes vardebrenning flere steder i landet. Årsaken er det generelle bålforbudet.

«Er ikke lov med bålbrenning i marken her men skal opp på en haug og lyse litt med lommelykt iallfall», skriver en på Facebook-gruppen «STYRK HEIMEVERNET!»

Les også: Her er Norges splitter nye kampfly

NATO-sjef Stoltenberg: Fullt mulig å gi Forsvaret 17 milliarder mer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder