Opprørt over norske myndigheter

Gunn Karin Gjul overlevde flodbølgen i Thailand. Ap-toppen er opprørt over at norske myndigheter ikke reagerte umiddelbart for å få hjem dem som ble skadet i katastrofen.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

SINT: Stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul (Ap) kommer med skarp kritikk av norske myndigheters håndtering av katastrofen. Hun fikk selv oppleve tsunamien på nært hold under sin ferie i Thailand. Foto: TERJE BRINGEDAL

- Jeg er sjokkert over at det første flyet som skulle hente skadede nordmenn, ikke var på vingene før på onsdag, tre døgn etter katastrofen.

Da hadde vi hørt rykter i flere døgn om at dette flyet skulle komme. Det finnes ingen unnskyldning for at flyet ikke kom før, sier Gunn Karin Gjul.

Nestlederen i justiskomiteen på Stortinget kom til Koh Lanta sør for Krabi sammen med samboeren Trond Jensrud og sønnen Emre (1) julaften. Hun var på stranden da bølgen kom.

1. nyttårsdag kom hun hjem via luftbroen SAS opprettet mellom Skandinavia og Bangkok.

- Mens jeg var i Thailand, så jeg svært lite til norske myndigheter. Den første kontakten vi hadde med UD, var en tekstmelding torsdag kveld, med beskjed om å ringe ambassaden for å ordne med hjemreise.

Løp for livet

Dersom norske myndigheter virkelig var interessert i å sjekke hvor alle oppholdt seg, burde de sendt ut den tekstmeldingen mye tidligere enn fire døgn etter flodbølgen, sier hun, og legger til:

- Det virker som det meste har kommet sent i gang her.

Gunn Karin Gjul løp for livet da bølgen kom, og fikk hjelp av en engelskmann til å redde sønnen opp i annen etasje på bungalowen de bodde i. Mor og sønn kom uskadet fra det, mens samboeren ble kraftig forslått.

I familien de fikk bo hos i Krabi, er kona sykepleier, og fra henne mottok Gjul den første kritikken av den norske ambassaden.

- Hun fortalte at de hadde 1300 skadede fra Phi Phi og Koh Lanta på sykehuset. Men ikke en representant fra noen ambassader.

- Det kan synes som om det ikke har vært god nok beredskap fra UDs side. På ambassaden i Bangkok har UD bare tre personer, og jeg vet ikke hvor mange av dem som var hjemme i Norge på juleferie. Det ble en uoverkommelig oppgave for dem som var igjen der.

- Samtidig var det også et problem for mange nordmenn at det ikke var noen norskspråklige som svarte på telefonen på ambassaden, sier hun.

Pressetalskvinne i Utenriksdepartementet, Anne Lene Dale Sandsten, vil ikke på det nåværende tidspunkt si noe om hvorfor ingen fly ble sendt tidligere.

- Dette hører med til spørsmålene vi skal se nærmere på når vi går igjennom hvordan norske myndigheter har håndtert denne saken, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder