VAKKERT MEN... Ikke alle liker toalettavgiften i 1840 meters høyde. Foto: Scanpix

- Klinte avføring i turparadis

(VG Nett) En sint turgjest la fra seg en illeluktende beskjed til Gaustatoppens betjening.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL
Panoramabilde fra GaustatoppenGaustatoppen - Et paradis for hele familien hele året!

Synet som møtte betjeningen på turhytta ved Rjukan var motbydelig. Utenfor mynt-toalettet til Gaustatoppen hadde en person gjort fra seg på inngangen til toalettet og smurt avføring på vegger utenfor utedoen.

- Det er det verste jeg har opplevd, sier bestyrer Leela Guenin til VG Nett. Guenin tror at personen har reagert på avgiften for å bruke toalettet.

Med sin beliggenhet på Gaustatoppen er et bio-toalett eneste muligheten for turisthytta, men det koster dyrt. Hittil i påsken har de hatt 60-70 gjester om dagen på hytta. Fra skjærtorsdag vil det bli flere, når tunnelheisen opp til fjellet starter persontrafikk av de som ikke orker å gå hele turen for egen maskin.

- Vi må tømme bio-toalettet en gang i uken, forklarer hun til VG Nett. Steingrunn over alt gjør at det er nesten umulig å føre vann- og avløpsrør opp til hytta som ligger 1840 meter over havet.

Siden hytta ligger rett under Gaustatoppen, er det ingen enkel sak å frakte varer til og avfall fra hytta.

- Derfor tar vi fem kroner av hver gjest for å dekke utgiftene, sier Guenin.

Det liker ikke mange av de besøkende.

- Vi har fått reaksjoner, men det går som oftest på juks, sier Guenin.

Flere av dagene har turisthytta et forbruk av toalettet som ikke på langt nær tilsvarer det folk har betalt.

- Enkelte dager har vi hatt bruk av åtte toalettruller men bare tyve mynter i kassen, forklarer Guenin som driver stedet med sin samboer.

Vil ikke droppe doen

Til tross for problemene vil betjeningen beholde toalettet.

- Vi vet ikke hva vi kan gjøre. Å fjerne doen er ikke noen løsning. Å ikke ta penger for doen blir også galt, da må vi øke prisene på andre varer. De er høye fra før på grunn av den vanskelige adgangen til hytta, forklarer Guenin.

- Jeg var på en turhytte i Frankrike en gang, uten do, og der så det ikke ut, sier Guenin. Nå planlegger hun å forklare kundene grunnen til at de må ta penger for dobesøk.

- Vi har en forklaring på veggen inne i doen, og det hender at folk kommer med en femkroning etter å ha vært der uten å betale, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder