Høyre: – Vi har sviktet unge medlemmer

Både Høyre og Unge Høyre beklager håndteringen av varslene mot Kristian Tonning Riise. Nå tilbyr moderpartiet varslerne juridisk bistand for å vurdere sine opplevelser.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Vi har sviktet. Det er det ingen tvil om. Det kommer jeg aldri til å få beklaget ofte nok eller dypt nok, sier fungerende leder Sandra Bruflot på tirsdagens pressekonferanse.

Hun lover bedring for ungdomspartiet, og at noe lignende aldri skal skje igjen.

– Hvis vi hadde visst hva som skjedde med Kristian Tonning Riises oppførsel, hadde vi handlet mye før. Jeg håper at folk som ikke har blitt hørt av meg før, tar kontakt med meg nå, sier Bruflot.

Bruflot har i lang tid jobbet med Riise, og frykter at hun har fått vite om informasjon som hun burde ha fulgt opp nærmere. Hun forteller at falske rykter om Riise før lederkampen i 2016 kan ha fått henne til å se en annen vei.

– Jeg er redd for at noen har sagt ifra til meg og at jeg ikke har tatt det på alvor. Jeg tror og håper ikke det, men hele denne saken har gjort meg i tvil, sier hun.

Ti varsler om Riise

Høyre har mottatt femten varsler siden onsdag. Ti av disse gjelder Riise, mens de resterende fem gjelder andre i Unge Høre og unge i Høyre.

– Vi har sviktet unge medlemmer, sier generalsekretær John-Ragnar Aarset.

Han sier flere av varslene er alvorlige, men vil ikke gå inn på om de rammes av straffeloven. Aarset sier imidlertid at Høyre tilbyr varslerne bistand for å vurdere dem juridisk.

Han forklarer at varslene ikke har blitt fulgt opp, blant annet fordi de ikke har blitt skrevet ned.

– Når det kommer til de vanskelige sakene så har vi ikke skrevet ting ned, sier generalsekretæren.

les også

Aftenposten: Unge Høyre ble varslet om seksuell omgang med svært beruset 16-åring - fulgte ikke opp

les også

Tidligere generalsekretær i Unge Høyre: Høyres generalsekretær ble varslet om Tonning Riise i 2014

Skal få nye rutiner

Dette skal partiet nå få rutiner for.

Aarset brukte også anledningen til å takke varslerne for at de har stått frem.

– Vi skal nå kvitte oss med en ukultur. Unge Høyre skal være et sted folk har det bra, sier fungerende Unge Høyre-leder Bruflot

Hadde hun kjent detaljene tidligere hadde hun tatt affære, forteller hun.

– Dersom vi hadde visst det fulle omfanget av saken, så hadde Kristian vært ferdig som Unge Høyre-leder tidligere, sa en tydelig preget tidligere leder.

Saken omtalt i Aftenposten, om at den tidligere lederen skal ha hatt sex med en svært beruset 16-åring, sier Bruflot hun ikke kjente til før den ble omtalt her.

Hun forsøkte å forklare en av årsakene til at noen av varslene ikke ble fulgt opp.

Hun sier hun sjekket et alvorlig rykte, som hun sier viste seg ikke å stemme. Bruflot sier dette ryktet etter grundige undersøkelser viste seg å ha vært brukt i en maktkamp.

Hun frykter det kan ha ført til at hun tolket informasjon om reelle hendelser, som rykter.

– I forkant av landsmøtet vårt i 2016 var det ingen hemmelighet at det var snakk om at jeg skulle ta over som leder. Jeg hadde en opplevelse av at det ble satt ut rykter om Kristian (Tonning Riise - red anmerkn.) for å sverte ham som kandidat for at jeg skulle ta over. Noen av disse ryktene var usanne. Men nettopp det kan ha gjort at jeg ikke sjekket opp det som var mer enn rykter, sa Bruflot.
Hun sa hun kunne ha kommet i skade for å oppfattet reelle bekymringsmeldinger eller varsler som rykter.

– Det kan fremstå som naivt, dumt og blindt. Det kan ha vært vanskelig å si ifra til meg, og det beklager jeg, sa en gråtkvalt Bruflot på pressekonferansen.

les også

Høyre: Flere nye varsler om Tonning Riise

les også

Går av som leder i Unge Høyre

– Unnskyld

– 10 personer har hatt opplevelser som har vært ubehagelige, og tidvis alvorlige. Vi kan ikke gjøre annet enn å si unnskyld, sier Aarseth til VG etter pressekonferansen.

Han mener partiet burde tatt affære tidligere.

– Dette skulle vært tatt på alvor lenge før, da kunne en del hendelser vært avverget, men det skjedde ikke, og det er bare å beklage, sier Aarseth, som legger til at partiet tilbyr juridisk bistand til jentene som som har varslet, slik at de kan få vurdert sakene sine.

les også

Fylkeslag ville ikke la Tonning Riise være alene med unge jenter

les også

Høyre: Fem nye varslinger det siste døgnet

Tidligere på tirsdagen ble den foreløpig siste utviklingen i saken kjent. Da sa Unge Høyres tidligere generalsekretær Christopher Wand til VG at han i 2014 varslet moderpartiet om varselet han selv hadde mottatt.

Uenige om varsel

– Jeg er helt sikker på at jeg varslet daværende generalsekretær i Høyre om varselet muntlig, ansikt til ansikt på hans kontor. Dette gjorde jeg alltid når vanskelige saker kom på mitt bord. Det er dessuten også i henhold til varslingsrutinene i Unge Høyre som jeg var med på å lage, skrev han i en e-post.

På dette tidspunktet var Lars Arne Ryssdal generalsekretær i Høyre. Han mener han ikke har mottatt et slikt varsel.

Aarset sa under pressekonferansen tirsdag at det er umulig å si hvem av de to som har rett.

Beklaget

Wand kommer med uttalelsen like under en uke etter at Kristian Tonning Riise gikk av som leder i Unge Høyre. Wand er samboer og forlovet med fungerende Unge Høyre-leder Sandra Bruflot. Bruflot avviste på pressekonferansen tirsdag at hun og Wand utvekslet informasjon om varslingen i 2014, da Bruflot ble valgt inn i Unge Høyres sentralstyre.

– Vi var ekstremt nøye med å skille jobb og privatliv, sier Bruflot.

Siden den gang har det kommet flere varsler om seksuell trakassering mot den tidligere Unge Høyre-lederen. I tillegg har det blitt avdekket at det også tidligere har kommet varsler, uten at de har blitt fulgt opp skikkelig.

– At tidligere varslinger ikke er fulgt opp på en skikkelig måte, er ikke godt nok. Høyre har gjort en for dårlig jobb med håndteringen av disse sakene. Det er jeg lei meg for og vil beklage overfor varslerne, sa statsminister Erna Solberg fredag.

Kristian Tonning Riise er sykmeldt i to uker, og kommenterer ikke saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder