Ekstremværet «Cora» herjet: Strømbrudd og materielle skader

HITRA/OSLO (VG) Uværet fører til stengte veier, kolonnekjøring og en rekke hus er uten strøm.

 • Hege Wallenius
 • Carina Hunshamar
 • Fredrik Solbu Jullumstrø
 • Aslaug Tangvald-Pedersen
 • Marthe S. Lien

Artikkelen er over to år gammel

Ekstremværet «Cora» har søndag herjet med Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland. Uværet har gitt ekstrem vind og ført til stengte veier og materielle skader.

Klokken 16.51 melder Meteorologisk institutt på Twitter at «Cora» har svekket seg, og går videre østover. Ekstremværet anses nå som over.

Mandag er det Troms- og Finnmarkingene som må belage seg på sterke vindkast, og det er meldt kortvarig full storm på kysten og i fjellet.

Meteorologisk institutt oppfordrer på Twitter til å sikre løse gjenstander i forkant av morgendagens vær.

Har du bilder eller video, send de til oss ved å bruke Tips Oss-boksen.

Orkan to steder

På Sklinna fyr i Trøndelag ble det søndag ettermiddag registrert orkan og vindkast på 45 meter i sekundet, mens det på Kvaløyfjellet i Sømna helt sør i Nordland blåste enda sterkere, med vindkast på 54,8 meter per sekund, skriver NTB.

«Cora» førte til strømbrudd flere steder både i Trøndelag og på Helgeland søndag, og en periode var flere tusen husstander uten strøm.

Helgeland kraft melder på sine nettsider rett før midnatt søndag at 150 kunder fortsatt er strømløse som følge av vindens herjinger.

Vindstyrkene har også gjort materielle skader. I Namsos har flere takplater løsnet fra en bolig i uværet. Politiet har i tillegg fått flere meldinger om løse gjenstander. På Angelltrøa i Trondheim løsnet et stillas på et boligkompleks under oppføring.

På Brattøra rykket politiet ut for å sjekke presenninger som holdt på å løsne. Også på Lade er det flere meldinger om løse gjenstander.

Rundt klokken 14 søndag meldte politiet også at en kran skal ha falt ned på en bil på Ottersøya. Ingen skal ha blitt skadet i hendelsen.

GA TAPT: Sterk vind førte søndag ettermiddag til at en kran falt ned på en bil i Trøndelag. Foto: Tipser NTB scanpix

Vind målt i orkan styrke

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Gunnar Livik sier at det vil fortsette å blåse og det vil være sterk til stiv kuling utover kvelden.

– Men Trøndelag har ennå ikke opplevd uværet på det verste, sier Livik til VG.

Ifølge meteorologen er de sterkeste vindkastene ventet mellom klokken elleve og totiden søndag.

– Lokalt er det fare for vindkast på 45 meter i sekundet enkelte steder, ellers sier prognosene at vindkastene vil være mellom 35 til 45 meter i sekundet.

Fra klokken to og utover kvelden vil stormsenteret gradvis svekke seg mens lavtrykket beveger seg inn på land og på Helgelandskysten.

Snøstorm

Søndag morgen blåste det kraftig på Hitra i Trøndelag og Meteorologisk institutt ba folk holde seg innendørs.

– Når vestavinden treffer vinkelrett inn på kysten er det størst potensial for at vinden vil treffe langt innover landet i Trøndelag. Folk bør sikre gjenstandene sine og ikke legge ut på unødige turer. Snøfokk og vind vil gjøre kjøreforholdene svært vanskelig, fortalte vakthavende ved Meteorologisk institutt, Kristin Seter lørdag.

Det er sterke vindkast og snøen kommer så tett at det ikke er mulig å se mer enn rundt 50 meter foran seg:

Stengte veier

Lørdag sendte Meteorologisk institutt ut flere OBS-varsler. I Buskerud, Oppland og Hedmark er det meldt sterke vindkast søndag. Det er også meldt vanskelige kjøreforhold over fjellet i Sør-Norge.

I morgentimene søndag varsler Statens vegvesen om at følgende fjelloverganger i Sør-Norge er stengt:

• riksvei 15 Strynefjellet i Sogn og Fjordane og Oppland

• fylkesvei 50 Hol - Aurland i Buskerud

• fylkesvei 50 Hol - Aurland i Sogn og Fjordane

• fylkesvei 773 Steinfjellet, Trøndelag

• fylkesvei 27 Strekningen Venabygdsvei

• riksvei 13 Vikafjellet

• riksvei 7 Hardangervidda har innført kolonnekjøring kun for kjøretøy over 7.5 tonn

En rekke veier i Finnmark er også stengt på grunn av uværet. For en full oversikt over de stengte veiene, se Statens vegvesen.

I Møre og Romsdal, der uværet gir kraftigst vind, er fylkesvei 655 Norangsdalen, på strekningen Ørsta til Tryggestad stengt.

Bli med ut til Titran på Frøya i Sør-Trøndelag:

Flere ferger innstilt

Vegtrafikksentralen i Midt-Norge melder om at «Cora» har skapt flest problemer i Trøndelag, og spesielt fergesambandene.

– Nå klokken ti er åtte ferger innstill. Det er Trøndelag som har fått mest vind og der har vi innstilt det som er av ferger, forteller trafikkoperatør Henrik Holmstad.

Vegtrafikksentralen i Midt-Norge varsler fortløpende på Twitter om flere veier i Møre og Romsdal og Trøndelag som stenges og om vanskelig kjøreforhold.

– Vi har også stengt noen mindre fjelloverganger i Nord-Trøndelag. Det har kommet en del snø som skaper vanskelige vindforhold og vi håper at folk holder seg hjemme så godt det lar seg gjøre, sier Holmstad.

Blåser inn mot Sverige

Ekstremværet er forventet å nå Sverige med vindkast opp mot 28 meter i sekundet i løpet av søndagen, skriver Aftonbladet.

I fjellene kan vindkastene nå orkan styrke. Deler av E14 kan bli stengt og meteorologene ber folk om å la bilen stå.

Det er også varslet om at flere tog vil bli innstilt på grunn av uværet.

Les også

Mer om

 1. Vær

Flere artikler

 1. Ekstremværet Cora på vei mot kysten – mulig orkan i Trøndelag

 2. Ekstremværet «Cora» kommer til Møre og Romsdal og Trøndelag

 3. Uvær på vei innover Norge: – Det blir verre

 4. Uværet tar strømmen og stenger fjelloverganger

 5. Farevarsel for snø og vind sendt ut over store deler av Sør-Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder