Influensaen herjer og mange vil bli syke

Årets influensa nærmer seg toppen. Den er ikke like hard som fjorårets da sykdommen krevde rundt 1700 liv. Men tre forskjellige virus herjer, og vaksinen biter best på to av dem.

Artikkelen er over to år gammel

les også

900 eldre dør av influensa – men helsepersonell vaksinerer seg ikke

Likevel oppfordrer myndighetene alle som er i risikosonen – og det er ca 1,5 millioner av Norges befolkning – til å la seg vaksinere.

– Vi er på et nivå som tilsier at vi nærmer oss en topp, sier Karoline Bragstad, fungerende avdelingsdirektør ved avdeling for influensa ved Folkehelseinstituttet (FHI) til VG.

Ferske influensatall onsdag ettermiddag viser at i uke 4 ble 250 personer innlagt på sykehus med alvorlig influensa, opp fra 195 uken før. Dette beskrives som høyt nivå.

Kryssbeskyttelse

– Vaksinen inneholder drepte proteiner fra tre forskjellige influensavirus. Influensa A-virusene som er i omløp er dekket inn i vaksinen, men det er en annen type influensa B i vaksinen enn det som det er mest av i Norge nå. Vaksinen forventes å gi god beskyttelse overfor ett av de to influensa A virusene og mindre mot det andre. Vi bommet på influensa B-viruset, men vi forventer noe kryssbeskyttelse mellom de to likevel, sier Bragstad

Hun forteller at det noen sesonger bare er snakk om ett virus.

– Men i år er det tre forskjellige virus som sirkulerer på samme tid, det gjør at man har ekstra nytte av å vaksinere seg. Vi håper graden av beskyttelse er nok til at man unngår å bli syk så lenge eller at man slipper alvorlige konsekvenser av infeksjonen, sier Bragstad.

les også

Flere tusen innlagt etter kraftig influensa

I Folkehelseinstituttets rapport fra uke fire, som er de ferskeste tallene, heter det at vi er på et middels nivå og at influensaforekomsten er svakt økende.

– Vi er midt i årets influensautbrudd og mange influensasyke er forventet i ukene fremover. Både andel og antall positive er høyt og har nå passert toppnivået i forrige sesong, skriver FHI.

900 forventes å dø

Hver vinter krever influensaen mange norske liv.

– Rundt 900 personer er estimert til å dø av influensa hver sesong. Dette inkluderer komplikasjoner av influensa eller forverring av andre sykdommer pasienten har. Men dette er et gjennomsnittstall, og antallet døde kan variere fra noen få hundre til et par tusen per sesong, sier Bragstad.

I sesongen 2016–2017 døde ca. 1700 personer i Norge på grunn av influensa, ifølge et FHI estimat.

– Foreløpige analyser viser at det er mindre dødelighet denne sesongen enn forrige, sier avdelingsdirektør Bragstad.

– For få vaksinerer seg

Folkehelseinstituttet anslår at 1,5 millioner nordmenn befinner seg i risikogruppen for alvorlig influensa og derfor bør ta influensavaksinen

– Alle over 65, folk med med underliggende kronisk sykdom eller lavt immunforsvar, gravide i andre og tredje trimester samt personer med alvorlig fedme bør ta vaksinen, sier Bragstad. Det bør også helsepersonell med pasientkontakt. Se for øvrig egen faktaboks.

Vaksinasjonsdekningen i risikogruppene ble estimert til 28 prosent for sesongen 2016–2017, noe som er langt under målet på 75 prosent. Men stadig flere lar seg vaksinere og i befolkningen som helhet hadde 13 prosent tatt sprøyten.

– Vi har sett en god økning siste året, men stadig er det for få som vaksinerer seg, sier Bragstad som mener vi ikke bare bør tenke på oss selv, men også de vi omgås. Hvis du har en gammel bestemor eller syk onkel som du besøker jevnlig, bør du ifølge Bragstad vurdere å ta sprøyten.

– Tåler de å bli syke? Hvis ikke, vaksiner deg eller la være å omgås, råder hun.

Mange influensasyke på legevaktene

VG tok mandag en runde til noen av Oslos legevakter. Det var høy trafikk på flere, selv om det nok ikke bare var influensa i omløp.

Allmennlege Saghir Elahi i Bogstadveien legevakt bekrefter at influensasesongen har slått til for fullt siden årsskiftet.

– Det startet i overgangen fra julen, med generelt en del influensasyke som tar kontakt. I starten var det stille, men nå har det vært mye, sier han.

STOR PÅGANG: Det er ikke for sent å ta vaksine ennå, sier Allmennlege Saghir Elahi i Bogstadveien legevakt. Foto: Sandblad, Mattis

Elahi bekrefter at det fortsatt er verdt å ta vaksine selv om influensaen nærmer seg toppen.

– Er du vaksinert er du godt beskyttet, men det er en mulighet for at du fortsatt kan bli rammet. Er du først smittet er det derimot ikke noe poeng å vaksinere seg, sier han.

– Hold deg hjemme hvis du er smittet, og pass på smittefaren via hoste og lignende. Er du veldig medtatt bør du kontakte fastlegen din, ettersom influensasymptomer også ligne på symptomer for luftveisinfeksjon, forteller han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder