TILSTÅR: Geir Selvik Malthe-Sørenssen Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

Malthe-Sørenssen i TV 2-intervju: – Jeg ble truet med våpen

Bedrageritiltalte Geir Selvik Malthe-Sørenssen erkjenner straffskyld, og forteller at trusler fra en kjent kriminell er årsaken til at han over flere år har svindlet familiemedlemmer, advokat Harald Stabell og en bank.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I et intervju med TV 2 forteller 52-åringen om anklagene mot han og ofrene for hans bedrag, som inkluderer sin egen stefar, ekskone og advokat Harald Stabell.

Den tidligere journalisten og forfatteren erkjenner forholdene i tiltalen. Han forteller at det startet i 2012, da han begynte som privatetterforsker for en kjent kriminell som var tiltalt i en bedragerisak.

– Sammen med advokatene skulle jeg hjelpe og styrke forsvaret hans. Det ser jeg på ingen måte noe galt i å gjøre. Men med det jeg vet i dag, hadde jeg selvfølgelig aldri gjort det, sier Malthe-Sørenssen til kanalen.

I fem år har han beskyldt politiet for juks i Treholt-saken. Nå er han selv avslørt.

Malthe-Sørenssen: – Ble truet med våpen

Han forteller videre at han forsøkte å bryte med mannen, men at det da begynte å komme trusler.

– Han hadde betrodd seg til meg i forbindelse med et angrep på en meddommer i en straffesak. Han var livredd for at jeg skulle begynne å prate om dette med andre.

Tiltalt Treholt-forfatter i TV-intervju: – Jeg er fryktelig lei meg

Malthe-Sørenssen sier han ble truet til å fortsette å jobbe for mannen, uten å få betalt. Økende gjeld gjorde at han fortsatte å svindle folk rundt seg, for å ha noe å leve av.

– Jeg har blitt møtt av folk når jeg har hentet barna mine i barnehagen, som oppfordret meg til å passe godt på dem. Jeg har ved et par anledninger også blitt truet med våpen, sier han til TV 2.

Avvist av advokaten

Advokat for mannen, Mette Yvonne Larsen, sier til TV 2 at Malthe-Sørenssens beskyldninger om hennes klient er oppspinn.

– Det er svært lite troverdig, og det er vel ingen som tror på det Malthe-Sørenssen sier lenger. Man kan lure på hvorfor han sier dette, men jeg tror man kan se helt bort ifra hva en mann i hans situasjon sier, uttaler Larsen.

Svindlet til seg lån

Geir Selvik Malthe-Sørenssen er tiltalt for å ha svindlet til seg totalt 6,7 millioner kroner. Tiltalen inneholder flere poster om grove bedragerier og forfalskning av dokumenter.

Blant annet skal han ha forledet ansatte i Rørosbanken med falske dokumenter for to lån. En av lønnsslippene som han la frem for Rørosbanken, kom fra Nord Media, et enkeltmannsforetak som står registrert på navnet til den svenske bruktbilselgeren Thor Nord.

Bruktbilselgeren er mannen som spilte etterretningsagent overfor advokat Harald Stabell og spiondømte Arne Treholt. Saken ble avslørt i VG i 2016.

Han skal ved to anledninger i 2013 ha lurt advokat Harald Stabell til å låne ham opp mot en halv million kroner, for en operasjon i utlandet. Han skal ha fortalt Stabell at han hadde en svulst i hodet.

– Jeg har ikke stilt min egen diagnose, jeg har innbilt meg at dette var verre enn hva det var. Det er kanskje litt å stille sin egen diagnose da, innrømmer han til TV 2.

Han er også tiltalt for å ha forledet sin egen stefar for 600.000 kroner.

Økokrim: – Utilstrekkelig tilståelse

Malthe-Sørenssen jobbet i flere år om å få gjenopptatt Treholt-saken sammen med Harald Stabell.

Torsdag denne uken møtte 52-åringen til en såkalt tilståelsesdom i Oslo tingrett, som er en forenklet måte å avgjøre en straffesak på. Rettsmøtet ble imidlertid avbrutt etter at dommerens ikke anså Malthe-Sørenssens forklaringer som tilstrekkelig uforbeholdne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder