Hareide håper blå KrF-ere sentralt skal snu i hemmelig valg

Knut Arild Hareide jobber nå knallhardt for å overtale usikre delegater fra stortingsgruppen og sentralstyret, og håper hemmelig avstemning på landsmøtet skal hjelpe ham.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Eirik Mosveen

Artikkelen er over ett år gammel

Kilder VG har snakket med i Hareides og nestleder Kjell Ingolf Ropstads leir sier det nå er mest sannsynlig med blått flertall før fredagens landsmøte.

VG kjenner til at den mest pessimistiske beregningen, sett med Ropstad-leirens øyne, tilsier helt dødt løp på fredag med 95 mot 95 delegater.

Hareides støttespillere anslår derimot at de bare vil få 93 delegater, mens den blå siden vil ha 97 delegater inn mot landsmøtet.

Hvis Hareide får flertall på landsmøtet, har han sagt han vil bruke flertallet til å få Erna Solberg (H) avsatt som statsminister, og danne regjering med Ap og Sp med Jonas Gahr Støre som statsminister.

les også

Hareide holdt møte med partiveteraner skjult for KrF-nestlederne

Jevnt

Hareide selv vil ikke kommentere disse opplysningene, men erkjenner at han har en krevende jobb med å få flertall på KrFs ekstraordinære landsmøte på fredag.

– Jeg tror at opptellingen etter dagens og morgendagens møter vil vise at det blir veldig jevnt. Jeg tror det er vanskelig å si at et flertall vil bli så stort den ene eller andre veien at vi kan si at det er avgjort, sier Hareide

Årsaken er at han og generalsekretær Hilde Frafjord Johnson har fått med seg partiets sentral- og landsstyre på å foreslå at avstemningene på fredag skal skje skriftlig. Med andre ord: Delegatene kan avgi sine stemmer anonymt og hemmelig.

Johnson foreslo hemmelig valg

VG kjenner til at det var Frafjord Johnson som allerede 4. oktober i en e-post til sentralstyret i KrF foreslo at avstemningene på landsmøtet ikke skal være åpne.

Det er stikk i strid med vanlig praksis i KrF, der hovedregelen er at avstemninger skal skje ved å vise stemmetegn i landsmøtesalen.

les også

Anklager Hareide og Johnson for rigging: – Styrer prosessen til fordel for Hareide

Hareide setter sin lit til at han vil få drahjelp fra delegater som ikke er valgt fra fylkene, altså delegater fra partiets stortingsgruppe eller sentralstyre.

Samtidig erkjenner han at i øyeblikket risikerer å gå inn i landsmøtet med et blått flertall hengende over seg.

– Det kan det bli, men det er også delegater som har gitt uttrykk for at de er usikre på hva de skal stemme. Jeg tror delegatene som er valgt ut av fylkene kjenner på en forpliktelse til å stemme på det de har blitt valgt for.

– Men …?

– Det kan være andre delegater som er reelt usikre på hva de skal stemme på fredag. Hvem de er vil jeg selvfølgelig ikke kommentere, sier Hareide.

les også

Måtte ha fem stemmer i Rogaland: Her kan Hareide ha tapt KrF-slaget

Ber delegater være lojale

Mandag avholdes årsmøter i Akershus, Oslo og Vestfold KrF. Siste årsmøte før landsmøtet avholdes tirsdag, i Østfold KrF.

Etter årsmøtet i Rogaland KrF, som med ett unntak sendte utelukkende blå delegater, har flere tatt til orde for at de blå delegatene der bør snu til rødt. Hareide ber imidlertid delegatene om å forholde seg til det synet de ble valgt på.

– Det er min forventning at delegatene som nå er valgt fra fylkene stemmer på det alternativet de ble valgt som delegater til å stemme på, sier Hareide.

Mer om

 1. Kristelig Folkeparti (KrF)
 2. Knut Arild Hareide
 3. Politikk

Flere artikler

 1. Hareides skjebnemandag: Nå kan løpet være kjørt

 2. Hareide har tapt flertallet: Blå side tar fem delegater i Østfold

 3. Advarer mot åpent KrF-valg: – Et spørsmål om partilederens fremtid

 4. Bare én av KrFs 190 delegater skal stemme blankt. Hun nekter å redde Hareide

 5. Fylkesleder utfordrer KrF-nestlederne til å snu Rogaland-resultat

Fra andre aviser

 1. Hareide nekter å gi opp før landsmøtet har sagt sitt

  Bergens Tidende
 2. På få dager har KrF blitt litt mindre blått enn før. Om kort tid ligger det an til ny Hareide-seier.

  Aftenposten
 3. Aftenposten: Hareide varsler sin avgang om han taper – men går ikke av umiddelbart

  Bergens Tidende
 4. Fornøyd Hareide etter KrFs «superlørdag»: – Jeg forventet ikke dette

  Aftenposten
 5. Hareide: Tror det blir jevnt

  Aftenposten
 6. Glad for at trusselen om å sende helblå delegasjon fra Hordaland falt

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no