INGEN RETUR: Ap-leder Jonas Gahr Støre klargjør at Ap ikke vil svare på regjeringens lange spørsmålsliste om returstopp for enslige mindreårige asylsøkere. Foto: Fredrik Solstad VG

Opposisjonen vil ikke svare på Listhaugs 26 spørsmål om returstopp

Opposisjonen, med Ap i spissen, påpeker at de ikke vil svare på Frp-statsråd Sylvi Listhaugs spørsmål om returstopp for enslige mindreårige.

 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over to år gammel

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har sendt 26 spørsmål til partiene som vedtok returstoppen for enslige mindreårige asylsøkere – fordi hun mener det er uklart hva Stortinget egentlig vedtok og hvordan det skal praktiseres.

I et samlet brev til Sylvi Listhaug og Erna Solberg (H) påpeker imidlertid Ap, Venstre, KrF, Sp, SV, MDG og Rødt at Listhaug ikke kan forvente seg noe svar.

Brevet, som VG har fått tilsendt, er signert av alle de parlamentariske lederne, også for Trine Skei Grande (V) som nå er i regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp.

– Samtlige opposisjonspartier på Stortinget har en klar beskjed til Sylvi Listhaug, og til Erna Solberg: Listhaug er statsråd og har ansvar for å følge opp Stortingets vedtak. Om hun har vanskeligheter med det, får hun overlate jobben til en annen, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.

Her kan du selv lese brevet fra opposisjonen.

Støre: – Stortinget er ikke Listhaugs saksbehandler

Ap fikk i november flertall for et hasteforslag om å stanse returene for noen av de enslige mindreårige som egentlig måtte ut av Norge når de fyller 18 år.

Listhaug har sendt et brev til de parlamentariske lederne i Ap, Sp, SV, Venstre, KrF, MDG og Rødt hvordan hun stiller 26 spørsmål om hvordan dette skal løses i praksis.

Aps innvandringspolitiske talsperson gikk tirsdag formiddag ut og mente at Listhaug må være usikker på hvordan hun skal gjøre jobben sin.

Nå går Aps partileder enda lenger:

VIL HA SVAR: Frp-statsråd mener det er flere uklarheter og løse tråder etter Stortingets vedtak om returstopp for enslige mindreårige asylsøkere – og har bedt om en avklaring fra opposisjonen. Foto: Berit Roald NTB scanpix

– Stortinget er ikke Listhaugs saksbehandler. Hun må gjøre sine vurderinger med sine fagfolk. Trenger hun Stortingets syn, må hun sende en sak til Stortinget, ikke en privat e-post med 26 spørsmål, sier Støre.

I brevet til Listhaug stiller Venstre, KrF, Sp, SV, MDG og Rødt seg bak dette poenget. De skriver at det «bryter med arbeidsdelingen mellom regjering og Stortinget».

– Vi forutsetter at hun sikrer fortgang i denne saken. Det er gått flere uker siden Stortingets vedtak og alt vi har fått er en liste med 26 spørsmål. Det skaper en usikkerhet for de enslige mindreårige som er berørt, sier Støre til VG.

Listhaug mener vedtaket er uklart

Listhaug har tidligere påpekt at hun mener saksbehandlingen av returstoppen er «totalt uforsvarlig». Hun sa tirsdag formiddag at hun mener det er en rekke uklarheter som opposisjonen bør klargjøre.

– Jeg synes dette er en underlig reaksjon fra Arbeiderpartiet, all den tid partileder Jonas Gahr Støre sa i debatten 14. november i Stortinget at: «Så skal vi kunne bistå i god dialog med regjeringen til at de (forslagene journ.anm.) blir tolket rett, på en måte som er Norge verdig», sa Listhaug til VG tirsdag.

Listhaug mener det er løse tråder etter hastevedtaket som trenger avklaring.

Fordi jeg ønsker å følge opp vedtaket på best mulig måte, understreket Frp-statsråden.

Les VGs saker om mindreårige asylsøkere.

Les også

 1. Forvirring om Aps returstopp: Listhaug har sendt 26 spørsmål til Stortinget

  I et brev til Stortinget stiller innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) hele 26 spørsmål om hvordan…
 2. Høyre om asylstriden: – Ap droppet alle sine prinsipper

  Høyre kritiserer Ap for å tvinge gjennom endringer i asylpolitikken og avviser at de «dilter etter Frp».
 3. Ap: Listhaug vet ikke hvordan hun skal gjøre jobben sin

  Ap er nådeløse mot Sylvi Listhaug etter at Frp-statsråden sendte et langt brev med spørsmål om hvordan Stortingets…
 4. Støre avviser at han ga etter for asylopprør i Ap

  Partileder Jonas Gahr Støre avviser at Ap har gitt etter for asylopprøret i Ap.
 5. Flertall på Stortinget: Stans i returene for noen av asylbarna

  Ap fikk flertall for sitt forslag om å stanse returene for noen av de enslige mindrårige som egentlig måtte ut av Norge…
 6. De flyktet fra Norge: Yasin (18) sover på gaten i Paris

  PARIS (VG) Da de skulle sendes ut av Norge, rømte de fire afghanske 18-åringene til Paris.

Mer om

 1. Mindreårige asylsøkere

Flere artikler

 1. Ap: Listhaug vet ikke hvordan hun skal gjøre jobben sin

 2. Regjeringsforhandlingene: Må avklare asylbarnas skjebne

 3. Krever at Listhaug og Søreide svarer om Afghanistan-returene

 4. Støre avviser at han ga etter for asylopprør i Ap

 5. Flertall på Stortinget: Stans i returene for noen av asylbarna

Fra andre aviser

 1. Listhaugs avslørende spørsmål

  Bergens Tidende
 2. Hareide: – Dersom statsministeren velger å stille kabinettspørsmål, gjør hun det særs vanskelig for seg selv og regjeringen

  Bergens Tidende
 3. Oktoberbarn får ny vurdering

  Aftenposten
 4. Frp-topp: - Ikke aktseptabelt at Listhaug bytter departement

  Bergens Tidende
 5. Ap fikk flertall for forslag om å vurdere asylsaker fra unge afghanere på nytt. Nederlag for Listhaug og Regjeringen.

  Aftenposten
 6. Hareide: – Dette var rett utgang i en så alvorlig sak

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no