Vurderer evakuering i Troms

Økende skredfare i Troms, Vest-Finnmark og deler av Nordland gjør at politiet vurderer evakuering.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

Politiet vurderte torsdag formiddag å evakuere folk på de mest rastruede stedene.

Blåst opp

-Det har blåst ganske kraftig og snør fortsatt. Det betyr at skredfaren bygger seg opp. Det vil være stor snøskredfare iallfall til utpå dagen fredag, sa skredforsker Steinar Bakkehøi ved Norges Geotekniske Institutt (NGI)til NTB ved 12-tiden torsdag. Bakkehøi sier at det vurderes evakuering flere steder i de skredtruede områdene. NGI sendte natt til torsdag to skredforskere til Lyngen i Troms der fem mennesker omkom i et skred onsdag. Instituttet har samtidig kontakt med politi og lokalkjente andre steder der faren er stor.

Evakuering?

-Avgjørelser om evakuering må tas lokalt, men vi kontaktes ofte i slike situasjoner. Vi rykker ut hvis vi blir bedt om hjelp til å vurdere faren, sier Bakkehøi. Han legger vekt på at det er samlet mye solid ekspertise lokalt. Folk kjenner værforholdene og vet hva slags vær som kan føre til skred Politiet i Tromsø vurderte torsdag formiddag å evakuere folk flere steder på grunn av skredfaren.

Skredeksperter

Ved 12-tiden fikk NTB opplyst ved Tromsø politidistrikt at det foreløpig ikke var tatt noen avgjørelse. Politiet ville avvente vurderingen til de to skredekspertene fra NGI som skulle gå inn i et av de rasfarlige områdene. NRK meldte torsdag formiddag at 20-30 personer kunne bli evakuert på Lyngseide, deriblant et aldershjem med 12 beboere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder