Kraftig uvær – men sjekk den snøhulen prins Harry skal krabbe inn i!

BARDUFOSS (VG) Snøhulen som møter den britiske prins Harry når han ankommer Bardufoss har rojal standard: Levende lys, bilder av kona på snøveggen – og en egen stol.

Storm, snøvær med bare tusen meters sikt, kraftige vindkast og intenst regnvær møter den britiske prins Harry når han besøker Nord-Norge i dag.

Dermed får han ikke sett det karakteristiske fjellet Istind, som ruver i utkanten av basen.

Britiske soldater har for sikkerhets skyld gravet en snøhule for prinsen – inne på Bardufoss flystasjon!

BRITISK SJARM: Prins Harry var et stort smil da han møtte sine landsmenn på Bardufoss flystasjon i dag. Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Sjef for 139 luftving, oberst Eirik Stueland ønsket prinsen velkommen og beklaget at med et smil at været ikke var så kaldt som folk liker det her. Det var 4–5 plussgrader i området da prinsen landet 1120. Ved 12.15-tiden har det begynt å regne.

Bakgrunnen for det storfine besøket er at britiske soldater har trent på Bardufoss i 50 år. Men timingen av besøket kunne vært bedre – i alle fall værmessig.

Bortreist på valentinsdag

Det er ikke første gang prinsen er i Troms. I 2017 var han og Meghan på hemmelig ferie midtvinters i Tromsø – for blant annet å se på nordlyset.

Det kongelige besøket til Norge har vakt en viss oppsikt i Stor-Britannia, men først og fremst fordi prinsen er borte fra den syv måneder gravide hertuginnen på selveste valentinsdagen. Magasinet Town & Country gjør et poeng av at de ikke skal feire valentinsdag sammen. Noe som bare delvis stemmer, siden prinsen rekker tilbake til London innen kvelden.

KJAPT TILBAKE: Med denne privatjeten, en Cessna 560 Citation bruker prins Harry tre og en halv time mellom Heathrow, London og Bardufoss. Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Også den store britiske tabloidavisen The Sun mener at fraværet av prinsen på valentinsdagen er det mest interessante med norgesbesøket.

Den engelske Daily Express mener derimot å vite at prins Harry planlegger en romantisk overraskelse for Meghan etter at han har vært bort mesteparten av årets mest romantiske dag – som nygifte.

Og helt uten tanke for hvilken dag det var, kan ikke prinsen ha vært: Da han møtte mening Chris Anderson, spurte han om utstyret, hvor lenge han hadde vært der - og om han hadde sendt blomster til kona...

50 ÅR I TROMS: Britiske styrker har øvet arktisk krigføring i femti år med base i Bardufoss. Til neste år kan det komme nederlendere også for å gjøre det samme. Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Bardufoss smørøye

– Vi briter var de første utenlandske soldatene som trente her. Til neste år kommer nederlenderne også. Jeg tror Bardufoss kan bli en hub – en sentral – for de allierte styrkene, sa sjefen for de britiske styrkene, lieutenant colonel David West i sin hilsen til prinsen.

Han omtaler treningen i Bardufoss som «ekstremvær-trening».

– Dette er et fantastisk område å trene i. Kan man kjempe i Arktis, kan man kjempe hvor som helst. Vi ligger midt i smørøyet med kort vei til sjø for forsyninger, og vi kan fly lavt så lenge vi tar hensyn til reinsdyr, sa West.

FÅR BLÅST SEG: Prins Harry ankom Bardufoss i dag. Det er meldt ufyselig vær – men han skal besøke en snøhule! Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Dårlig flyvær

Prinsen tok av ved åttetiden i dag tidlig i en privatjet – en Cessna 56X Citation Excel – og har flydd hele Norge på langs fra Rogaland til Troms, hvor han landet halv tolv norsk tid.

Det er sendt ut hele tre farevarsler for området – for kraftige vindkast – for inntil 80 mm med regn på 24 timer – og i tillegg for vanskelige kjøreforhold på grunn av glatte veier. I tillegg er det snøskredfare i hel landsdelen.

– Det er generelt dårlig flyvær. Nå i snøværet er det oppgitt tusen meters sikt, men det vil bedre seg når nedbøren går over til regn. Men det er den enkelte pilot som avgjør hvorvidt det er mulig å fly, sier vakthavende meteorolog i Tromsø, statsmeteorolog Håvard Thorset.

Krabbe inn i snøhule

Den britiske prinsen landet cirka 11.20 norsk tid – med privatjet. Han skal inspisere utstyret til de britiske soldatene, og etter planen skal besøket være over ved 1430-tiden.

Etter planen skal han serveres kake i hangaren på Bardufoss – det er dekket bord mellom et Apache- og et Wildcat-helikopter. Prins Harry fløy selv Apache kamphelikopter under sin tid i RAF.

Britiske soldater har blant annet laget en snøhule inne på Bardufoss flystasjon – som prins Harry blir invitert til å krabbe inn i. Her har de pyntet med stearinlys – og for ordens skyld et bilde av hans kone – hertuginne Megan.

Det ligger solide mengder med snø i Bardufoss, og det snør tett torsdag formiddag. VGs reporter anslår at det kan ha falt 10–15 cm snø bare siden i dag tidlig.

50 år med britiske øvelser

Det var i 1969 at den første gruppen militært personell fra Storbritannia gjennomførte trening i Bardufoss. Den årlige militærøvelsen går under navnet Exercise Clockwork.

Værsituasjonen kan imidlertid gjøre besøket mer minnerikt enn ønskelig:

– Det store bildet er at et høytrykk over Europa presser lavtrykkene i en litt nordlig bane mot oss her i Nord-Norge. I dag ankommer et litt kraftig lavtrykk nokså raskt, gir uvær både i Nordland og i Troms, forklarer Thorset.

les også

Hertuginne Kate tilbake på skolebenken

Prinsen skal i løpet av sitt besøk ved militærleiren møte med britisk militært personell og overvære avdukingen av et SeaKing-helikopter som det norske forsvaret får i gave i anledning 50-årsmarkeringen. Helikopteret skal stå til pynt ved inngangen til militærleiren.

les også

Prinsesse Ingrid Alexandra fyller 15 år

Harry er selv utdannet helikopterpilot og har avtjent to perioder i Afghanistan i løpet av de 10 årene han var i det britiske forsvaret.

les også

Kongehusekspert etter lekket Meghan-brev: – Føler medlidenhet

Med hans besøk til Norge blir dermed gravide hertuginne Megan alene på valentinsdagen. Det populære ekteparet giftet seg i mai i fjor. De venter sitt første barn i vår.

NYGIFTE: Hertuginne Megan og prins Harry avbildet under et besøk i en ungdomsklubb i Birkenhead i januar. Foto: Danny Lawson, AP

Bardufoss skjermet

Statsmeteorolog Håvard Thorset sier at februar gjerne er en kald og stille måned i nord, men at det slett ikke er uvanlig med ruskevær på denne tiden.

Med lavtrykket kommer kraftig og varm vind. Det er ventet vind opp i storms styrke på kysten, og med kraftige vindkast.

– Bardufoss er et forholdsvis tørt område – skjermet av fjell på mange sider. Der for venter vi kanskje ikke de største nedbørsmengdene der. Men vi kan få vindkast, og det vil øke på utover ettermiddagen og kvelden, forklarer Thorset.

Avinors nettsider indikerer ikke forsinkelse for Bardufoss lufthavn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder