ERNA-BESØK: Etter å ha fått et foredrag fra Kripos om deling av nakenbilder ville elevene på Ajer ungdomsskole ta bilder med statsminister Erna Solberg (H). Foto: Solberg, Trond

Erna Solberg om deling av nakenbilder: – Ikke alle saker kan etterforskes

HAMAR (VG) Statsminister Erna Solberg advarer unge mot å dele og spre nakenbilder, men innrømmer at ikke alle som blir utsatt for det kan få saken sin etterforsket.

Elevene på Ajer ungdomsskole sitter på rekke og rad med nesen i mobilen. På skjermen skal de svare på om de tror det er ulovlig å sende nakenbilder av andre elever. Kripos reiser nå landet rundt for å ta opp kampen mot den katastrofale delingen av nakenbilder blant unge.

På Hamar fikk de med seg statsminister Erna Solberg.

Det er et økende samfunnsproblem. På et nanosekund kan et bilde spres ganske langt, sier Erna Solberg til VG.

Kripos oppfordrer elevene til ikke å sende bilder av seg selv – og foreldrene til å følge mer med.

– Politiet tar slike saker alvorlig

Det har det siste året stormet rundt deling av nakenbilder. Kjendiser som Sophie Elise og Nora Mørk har fått bilder spredt på nett – og har prøvd å gå til politiet. VG fortalte i fjor historien til fem jenter som alle fikk nakenbilder spredt på nett. Alle gikk til politiet. Ingen ble dømt.

Stor VG-spesial: Naken på nett

– Hva er vitsen med å gå til politiet om de ikke får gjort noe med det?

– Det er sånn at politiet behandler slike saker alvorlig, særlig de som involverer barn og barn under 18 år. Det er strenge regler for det. Det er selvfølgelig noen saker som kan være for vanskelig eller krevende å etterforske, men de fleste av disse sakene tar politiet i dag alvorlig, er svaret til statsminister Erna Solberg.

les også

Wara ber om skjerpede straffer for ulovlig spredning av nakenbilder

– Det er derfor de også bruker mye mer ressurser på dette nå enn tidligere. Men det betyr ikke at alle saker kan bli etterforsket. Det vil være alvorligheten og kanskje at det vil være oppsamling av saker til å ta noen av de verste innimellom, sier statsministeren.

Ber foreldrene følge med

Hovedbudskapet fra Kripos til 14- og 15-åringene på Hamar var: Det er ulovlig å ta, ha og dele nakenbilder av noen under 18 år.

De oppfordrer foreldrene til å følge mer med på hva ungene holder med på nett.

les også

Sophie Elise (24) langer ut mot TV3 etter at eksen sjekket inn på «Paradise Hotel»

– Det viktigste for foreldre er å ha en god og åpen dialog med ungdommene om netthverdagens deres, på lik linje med den vanlige hverdagen. Når de har vært ute i tre timer spør du gjerne hvor de har hvert, hvem de har vært sammen med og hvordan de har hatt det. Men når de har sittet tre timer på telefonen på rommet spør man gjerne ingenting. Det handler om å være interessert og involvert, du trenger ikke være oppdatert på alle applikasjoner, sier Hanne Andreassen i Kripos.

Statsminister Erna Solberg påpeker at det er seksuelle overgripere som finner og jakter spredte bilder av ungdommer som de igjen bruker til utpressing – for å få flere bilder.

PÅ FOREDRAG: Erna Solberg var tirsdag på Ajer ungdomsskole på Hamar for å høre på et Kripos-foredrag om deling av nakenbilder. Foto: Solberg, Trond

les også

Tidligere fotballdommer tiltalt for overgrep: Over 400 barn – bare to anmeldte

– Min oppfordring til alle unge er ikke å dele nakenbilder, selv ikke med nære venner, for de kan spres. Tenk på hva du selv gjør og hva du selv gjør når du får et nakenbilde. Slett det, ikke behold det og ikke send det videre, sier Solberg til VG.

Rådet fra Kripos er aldri å svare hvis du har fått et nakenbilde spredt og blir kontaktet og utpresset. Aldri svare, aldri forhandle, men lagre alle meldinger.

– Det vi ser med disse sakene er det kan være én person som presser enormt mange ungdommer. De som er så modige og sier ifra kan stoppe mange hundre andre ungdom fra å bli utsatt for det, sier Tone Gulsvik i Kripos til ungdommene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder