Mæland om Tolga-granskingen: – Dette er veldig alvorlig

OSLO (VG) Mandag ble rapporten fra gruppen som har gransket Tolga-saken lagt fram. Den slo fast flere alvorlige funn.

Mandag ettermiddag ble konklusjonen fra den regjeringsutnevnte granskingsgruppen offentliggjort, tre måneder etter at det ble bedt om full gransking i saken.

Granskingsleder Rune Fjeld slo under pressekonferansen fast at det var manglende dialog og medvirkning i Tolga-saken. Han forteller at rapporten konkluderer med at vergemålene skulle vært opphevet tidligere, da sakene ikke var tilstrekkelig opplyst for å opprette vergemål.

Les om alle funnene i rapporten her.

– Skal ikke skje

Fjeld sier at det ikke er holdepunkter for å si at Tolga kommune bevisst har rapportert feil for å få mer i statlige midler, men at kommunen har fått et urettmessig statlig tilskudd på syv millioner kroner.

– Det Magnus, Arvid og Lars Peder har opplevd skal ikke skje, så enkelt er det. Det er vår jobb å rydde opp i det, og det skal vi gjøre, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland under pressekonferansen.

Det har åpenbart skjedd mange og alvorlige feil, sier hun til VG.

Hun understreker at de tar saken på største alvor, og at de skal bruke tid på å sette seg godt inn i rapporten.

Rapporten konkluderer også med at Tolga kommune har fått urettmessig tilskudd på syv millioner kroner. Mæland har ikke noe svar på hva som kommer til å skje med disse pengene.

– Vi har hørt nå at de ikke finner dokumentasjon på at dette har skjedd med overlegg. Vi må gå gjennom og se på dette, og kan ikke konkludere på dette akkurat nå, sier hun til VG.

– Alvorlig

Statssekretær Torkil Åmland var også klar på at vergemålsordningen ikke har fungert i dette tilfellet.

– Vergemålsloven åpner ikke for å opprette ordinære vergemål mot noens vilje. Det er det som har skjedd i denne saken her, som viser at noen har fått opprettet et ordinært vergemål mot sin vilje, og det skal ikke skje.

Det er alvorlig når det skjer, derfor har vi satt i gang en del tiltak, og vil sette i gang flere tiltak dersom vi ser det nødvendig ut fra denne rapporten, fortsetter han.

PRESSEKONFERANSE: Heidi Merete Rudi, assisterende direktør i Statens helsetilsyn, Thomas Laurendz Bornø, assisterende direktør i Statens sivilrettsforvaltning og granskingsleder Rune Fjeld, i Fylkesmannen i Vestland. Foto: MATTIS SANDBLAD

Vil be om erstatning

Brødrenes advokat Nicolai V. Skjerdal godtar ikke forklaringene i rapporten fra granskingsgruppen som ble offentliggjort mandag.

Vi konstaterer at det er forklart med en form for misforståelse, et uklart regelverk. Vi har ikke en forståelse for at det er en god forklaring på hvordan det kunne skje, sier han til VG etter pressekonferansen.

Han forteller at det er aktuell å søke om erstatning for de tre brødrene.

Høie: – Unnskyld

Til stede under pressekonferansen var også helseminister Bent Høie, som ga en uforbeholden unnskyldning til alle de tre brødrene.

Rådmann Siv Stuedal Sjøvold og ordfører Ragnhild Aashaug fra Tolga kommune vil kommentere saken i en egen pressekonferanse klokken 15.10.

Ordføreren har tidligere gitt en uforbeholden unnskyldning til brødrene og deres mor.

Magnus Holøyen (26) ankom Oslo søndag for å være til stede da rapporten ble lagt fram. Før pressekonferansen var Holøyen og familien i møte med blant andre Mæland, for å bli informert om funnene i rapporten.

VG publiserte historien om de tre brødrene på Tolga 6. oktober i fjor.

Les hele historien: Tre brødre på Tolga

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder