FLENGE: Den havarerte fregatten KNM «Helge Ingstad» ligger på grunn nord for Stureterminalen i Hjeltefjorden utenfor Bergen. På babord side har fregatten fått en stor flenge. Foto: Forsvaret

«Helge Ingstad» påført 45 meter flenge i tankskipskollisjonen

Havaritakstmann Erik A. Tveten mener sammenstøtet mellom KNM «Helge Ingstad» og «Sola TS» hadde fått et langt mindre alvorlig utfall hadde det ikke vært for det utstikkende ankerklysset og treffpunktet.

  • innenriks.vaktsjef@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

Et bilde NRK tok rett etter kollisjonen viser de omfattende skadene fregatten fikk i sammenstøtet med det store tankskipet i Heltefjorden natt til 8. november.

– Flengen er cirka 45 meter lang, sier pressevakt Per-Thomas Bøe i Forsvaret til NRK, etter å ha innhentet estimatene fra Sjøforsvaret.

les også

Marinen bekrefter: KNM «Helge Ingstad» brukte radar før ulykken

Havaritakstmann Erik A. Tveten mener treffpunktet mellom fregatten og tankskipet gjorde skadene spesielt store.

– De store skadene er en ren følge av fysikkens lover. Et stort og tungt tankskip med en fart på syv knop treffer «Helge Ingstad», som holder 17 knop (34 km/t). De massekreftene som barker sammen der, ville også revet hull i tykkere skrog enn «Helge Ingstads», sier han.

Han mener sammenstøtet kunne fått et langt mindre alvorlig utfall hadde det ikke vært for det utstikkende ankerklysset og treffpunktet.

les også

Nye tall fra Forsvaret: Så mye kan det koste å redde KNM «Helge Ingstad»

– Det er utrolige tilfeldigheter som har gjort at ankerklysset har klatret nedover og revet opp fregatten. Skipene kunne truffet hverandre på så mange andre måter som ville gitt et mindre alvorlig utfall, mener Tveten.

Tankskipet «Sola TS» ble også påført skader, blant annet et 90 ganger 60 centimeter stort hull i siden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder