Lysbakken: – Forventer at SV blir del av forhandlingene

Sjokkbeskjeden fra KrF-leder Knut Arild Hareide brer seg nå ut i det politiske Norge. – Gledelig at han åpner for å ta fra Fremskrittspartiet regjeringsmakt, sier SVs Audun Lysbakken.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Frp setter mennesker opp mot hverandre etter bakgrunn, prioriterer de rikeste og hindrer handling mot klimakrisen. For SV er det et viktig mål at Frp ikke skal styre Norge, sier SV-lederen til VG.

Bakgrunn: Hareide vil felle Solberg

– SV har hele veien støttet Jonas Gahr Støre som kandidat til å bli Norges neste statsminister. SV vil alltid foretrekke en Ap-ledet regjering foran en borgerlig, og vil opptre konstruktivt for å få det til. For å ha flertall vil Ap være avhengig av SV. I en slik situasjon vil vi forvente av Arbeiderpartiet at SV blir del av forhandlingene, fortsetter han.

LES OGSÅ: Solberg: – Vår dør står åpen

I en tale til KrFs landsstyre fredag ettermiddag kom KrF-leder Knut Arild med sin anbefaling om hvor partiet bør gå: Og han peker til venstre.

(Saken fortsetter under saken)

Han ba KrF om å vurdere en regjering med Ap og Sp, uten SV. Det innebærer at han da vil bidra til å felle Erna Solberg som statsminister.

– En sterk og god tale, med en spennende anbefaling jeg har ventet på, sier Terje Aasland, leder i Telemark Ap til VG.

Hareide til KrF: Ber partiet forhandle med Ap og Sp om regjering

– GLEDELIG: SVs Audun Lysbakken er svært positiv til at Knut Arild Hareide ønsker å felle den borgerlige regjeringen. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

– Jeg har respekt for at KrF nå skal ha en prosess i eget parti på hvilken retning de skal gå. Den prosessen og debatten skal de få ta selv. Vi har åpenbart mye tilfelles med KrF når det kommer til å jobbe for fellesskapet, noe samarbeidet mellom Ap og KrF i Troms er et godt eksempel på, sier leder Cecilie Terese Myrseth i Troms Arbeiderparti til VG.

LES OGSÅ: Hareide vil felle Solberg

les også

Hareide til KrF: Ber partiet forhandle med Ap og Sp om regjering

I sin tale til partiet understreket Hareide de store forskjellene mellom KrF og Frp. Flere i hans parti har tatt til orde for at KrF bør inn i regjeringen med Høyre, Frp og Venstre. Det vil ikke KrFs partileder.

– Det er Frp og ikke Høyre jeg ser som den store utfordringen i denne regjeringen. Skal vi få en regjering med størst tyngdepunkt i sentrum, mener jeg vi må vurdere Arbeiderpartiet, sier Hareide.

Hareide ringte

Jonas Gahr Støre (Ap) fikk telefonen om Hareides retningsvalg en halvtime før talen.

LES OGSÅ: Kilder til VG: Erna vil nekte å gå av frivillig

– Jeg mener det var en viktig, historisk tale fra KrF og kanskje norsk politikk. Jeg synes det er spennende. Jeg er positiv til den retningen, det vil være viktig for å få Norge på ny kurs, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre kort tid etter at KrF-lederen hadde gitt sitt råd til sitt parti: Å samarbeide med Ap og Sp, uten SV.

les også

KrFU sier ja til samarbeid med den sittende regjeringen

– Et politisk samarbeid må ta utgangspunkt i det som forener oss. KrF og Arbeiderpartiet deler viktige fellesskapsverdier i politikken. Begge partier har et sterkt sosialt engasjement, og vi finner ofte sammen i saker som rettferdig fordeling, bistand og fattigdomsbekjempelse. Derfor ser jeg positivt på de mulighetene et forpliktende samarbeid mellom våre to partier åpner for, slår han fast.

LES OGSÅ: KrF-topper uenige med Hareide

(Saken fortsetter under videoen)

Støre beskriver KrF-lederens tale under landsstyret fredag som historisk.

KOMMENTAR: Tapernes festdag

– Dette er starten på en ny kurs for KrF. Jeg tror ingen skal blande seg inn internt når et parti legger ny strategi, uttalte han under pressekonferansen i Vandrehallen på Stortinget fredag.

– Ble du overrasket?

– Han ringte meg en halvtime før han holdt talen, så akkurat det kom ikke som en overraskelse. Men hvordan han bygget opp resonnementet på, er viktig for meg. Vi må ha respekt for hverandre. Jeg er sikker på at hvis det er en vilje, er det en vei. Da må vi ha respekt for at vi har forskjeller.

Raja: Hareide undervurderer Solberg

(Saken fortsetter under videoen)

– Arbeiderpartiet er åpen mot sentrum. Det er jeg trygg på verdimessig og politisk.

Om et mulig samarbeid med SV, sier Ap-lederen at han ikke har lukket døren til noen av de mulige samarbeidspartnerne.

KrF-lederen slo derimot fast at han ønsker en regjering med Sp og Ap, uten SV.

Det betyr at de må ha støtte fra Stortinget, for de tre partiene alene har ikke flertall.

les også

VG-undersøkelse: 1 av 3 KrF-lokalpolitikere vil ikke uttrykke tillit til partiledelsen

VG har ikke lykkes å komme i kontakt med SV-partileder Audun Lysbakken fredag ettermiddag.

– Vi kan ikke kommentere dette nå, fordi Audun er på reise, sier kommunikasjonssjef Siri Gjørtz til VG.

– Jeg har tekstet så vidt med han og vi har blitt enige om å avvente med å gi en kommentar fordi han er på reise.

Ifølge Gjørtz er Lysbakken på Vestlandet i forbindelse med opprettelsen av et nytt SV-lag på Austvoll.

les også

VG-undersøkelse: 129 KrF-politikere sier ja til Frp-samarbeid

Rødt vil ikke bremse regjeringsskifte

Rødt leder Bjørnar Moxnes sier til VG at Rødt ikke blir noen stor brems for å hindre at regjeringen går av.

– Tror du det kan bli et regjeringsskifte?

– Hvis partiet hans (Hareides, red.anm.) er enig i at de har mest å hente hos Sp og Ap, vil det før eller siden komme en sak i Stortinget hvor det blir satt på spissen. Vi vil bli kvitt den borgerlige regjeringen så fort som overhodet mulig, sier Moxnes til VG.

– Vil dere støtte dette?

– Vi får jo se hva saken blir, men jeg tror ikke Rødt blir en stor bremse for å hindre at en Frp-H regjering går av.

SVARER IKKE: Senterpartiets leder svarer ikke på spørsmål om hvorvidt partiet utelukker et samarbeid med SV. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Sp-Trygve vil ikke gi SV-svar

På spørsmål om Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum nå utelukker samarbeid med SV, svarer han:

– For oss er det de politiske gjennomslagene som er viktige. At du skal se hele Norge. Slutte med sentralisering. Ha et bedre forsvar, ha et nærværende politi, bedre beredskap, sikre nasjonal eierskap.

I likhet med Støre ble også Vedum kontaktet av Hareide før talen, opplyser han under pressekonferansen.

les også

Troen på en tredje vei

KrF-fylkesleder: – Jeg ble glad

Beate Bondevik Lie, fylkesleder i Sogn og Fjordane KrF, sier til VG at hun synes partilederens tale var god, og at innholdet blir viktig for partiet fremover.

– Det var en tydelig tale som tok for seg utfordringene som har vært. Han kom med tydelige råd. Det er spennende, og jeg ser fram mot debatten som skal gå i partiet.

– Ble du overrasket eller skuffet?

– Jeg ble glad, sier fylkeslederen.

– Og jeg er uansett med videre i KrF, presiserer hun.

KrFs fylkesleder i Nordland, Ingelin Noresjø, mener partiet heller mer mot høyre- enn venstresiden i norsk politikk.

– Jeg lever godt med begge alternativer. Jeg er politisk veldig enig med Hareides analyse – men slik jeg kjenner KrF, heller vi mer til høyresiden i norsk politikk. Slik jeg ser det nå er det derfor best for partiet å gå inn i dagens regjering.

– Samtidig vil debatten i partiet kunne påvirke dette standpunktet for min del, sier hun til VG.

UENIG: Lederen i ungdomspartiet, Martine Tønnessen, sier til VG at hun er uenig i Hareides råd til moderpartiet om å samarbeide med Ap og Sp. Foto: Helge Mikalsen, VG

KrFU-leder uenig

Forrige uke gikk KrFs ungdomsparti inn for et samarbeid med den sittende regjeringen: Høyre, Venstre og Frp. KrFU-leder Martine Tønnessen var en av dem som stemte for et samarbeid med regjeringspartiene under landsmøtet.

Fredag ble det imidlertid klart at lederen for moderpartiet ønsker et samarbeid i den andre retningen. På spørsmål om KrFU-lederen er enig i at KrF bør gå i regjering med Ap og Sp, fremfor Høyre, Venstre og Frp, svarer hun følgende:

– Nei, det er jeg ikke.

les også

KrFs parlamentariske nestleder: – Vil ha ekstraordinært landsmøte

Toskedal: – Redd for at KrF svekkes ytterligere

Tidligere stortingsrepresentant Geir Sigbjørn Toskedal (KrF) fra Rogaland sier til VG at det er fare for at KrF svekkes ytterligere som parti dersom de samarbeider med Sp og Ap.

– Er du enig i at KrF bør gå i regjering med Ap og Sp, fremfor Høyre, Venstre og Frp?

– Nei, blant annet fordi da er man avhengig av fløypartiet Sosialistisk Venstre for flertall og styring. Fare for at KrF svekkes ytterligere, skriver Toskedal i en SMS til VG.

Under sin tid på Stortinget var Toskedal sentral som partiets talsmann på innvandringspolitikken da det stormet som verst med Høyre og Frp i forhandlingene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder