IKKE NÆRE LENGER: Gjermund Cappelen (t.v.) og Eirik Jensen har hatt tett kontakt siden 90-tallet. Nå snakker de ikke lenger sammen. Foto: Tore Kristiansen

Cappelen: – Følte meg sveket og ønsket hevn

BORGARTING LAGMANNSRETT (VG) Gjermund Cappelen (51) var sikker på at Eirik Jensen (61) ville fortalt det dersom politiet sto bak innbruddet på hasjlageret.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det var imidlertid bare noen få personer i politiet som kjente til etterforskningen som pågikk i Bærum. På grunn av det tette forholdet mellom Gjermund Cappelen og Eirik Jensen, ønsket ikke politiet i Asker og Bærum at han skulle vite at de spanet på Cappelen.

Politiets aksjon, som avslørte hasjsmugleren, var torsdag tema under ankesaken som pågår i Borgarting lagmannsrett.

les også

Cappelen: – Ingen har truet meg til å tyste på Jensen

Natt til onsdag 18. desember 2013 snek politiet seg inn et av narkotikalagrene og fjernet 109 kilo hasj. Formålet var å avdekke Gjermund Cappelens nettverk ved å se hvem som ble kontaktet.

Først ringte Cappelen en av medhjelperne i hasjligaen, Johan Garbin. Deretter ringte han Eirik Jensen. De møttes senere ved Kiwi på Grønland i Oslo.

– Jeg fortalte ham om innbruddet, og hvem jeg trodde hadde stjålet hasjen. Eirik fortalte at han ikke hadde hørt noe om hasjen, forklarer Cappelen.

Fyldig referat: Vi følger saken direkte fra retten

Siden Jensen ikke har hadde hørt noe, så mistenkte Gjermund Cappelen aldri at det var politiet som hadde avslørt lageret. Han trodde det var en annen navngitt person som sto bak det frekke tyveriet.

– Jeg gikk innpå meg. Jeg var veldig nedstemt og skikkelig deppa. Jeg følte meg sveket og ønsket hevn, svarte Cappelen i retten, på spørsmål om hvordan han taklet situasjonen.

Etterforskerne fra Spesialenheten for politisaker har sikret seg flere tekstmeldinger som ble sendt mellom Eirik Jensen og Cappelen i desember 2013. Etter innbruddet skriver Cappelen til Jensen:

«NN (anonymisert av VG) burde feire jul ett visst sted, nok er nok».

Til det svarer Jensen med å spørre om det er noe nytt, og Cappelen svarer «Du må sørge for at svinet er borte i jula.»

Cappelen viser til mannen som han mistenkte for å stå bak tyveriet.

– Jeg ville bruke Eirik Jensen til å finne han, få han inn, ta hasjen hans og sørge for at han fikk en dom.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim spurte Cappelen i retten om han fikk inntrykk av at Eirik Jensen visste mer enn han fortalte.

– Nei. Han ble like overrasket som jeg ble, svarer hasjsmugleren.

Eirik Jensen meldte aldri fra internt i politiet om at han hadde informasjon om at 109 kilo hasj var stjålet på vestkanten i Oslo.

Gjermund Cappelen og Eirik Jensen er tiltalt sammen i ankesaken som nå går for lagmannsretten. Cappelen har bare anket straffeutmålingen, mens Jensen kjemper for å bli frikjent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder