PÅ BINGO: En mann i 20-årene ble alvorlig skadd under machete-angrepet som fant sted 4. juni i fjor på Ensjø. Nå er de åtte tiltalte dømt for angrepet. Foto: Politiet

Dømt for machete-angrep i Oslo

Åtte unge menn er dømt etter det brutale machete-angrepet på Ensjø bingo i fjor sommer.

Den fornærmede mannen i 20-årene ble påført flere dype kutt, flere brudd, hodeskader og en avkuttet finger da han ble angrepet i juni i fjor. Ifølge dommen var mennene utstyrt med kniv, machete, golfkølle, kjetting og knokejern.

I tillegg skal en annen fornærmede i saken ha blitt utsatt for vold av gjerningsmennene, dog ikke av like grov karakter som den som ble utført på mannen i 20-årene.

Bakgrunn: Maskert gjeng angrep bingospiller – kuttet av finger, knivstakk og løp

Straffen varierer fra tre og et halvt års fengsel til to år, hvorav ett år og tre måneder er betinget. I tillegg er alle dømt til å betale machete-offeret 25 000 kroner innen to uker fra dommens forkynnelse.

les også

Regjeringen vurderer gjengforbud og strengere straffer for kriminelle ungdommer

les også

Mann i 20-åra ranet med machete i Oslo

Overfalt

Tidligere på dagen skal det ha oppstått en konfrontasjon mellom en av de dømte, en 19 år gammel mann, og machete-offeret på en kebabrestaurant i Oslo. 19-åringen skal ha oppfattet at han sto i fare for å bli kidnappet, fordi han ikke ville selge hasj for den andre fornærmede i saken.

Les også: Politiet jobbet for å avverge hevnaksjoner

Da 19-åringen senere på kvelden oppsøkte machete-offeret i bingolokalet, gikk han og flere av de dømte til angrep på de to fornærmede, mens de andre passet på døren. Den groveste volden ble utøvd på mannen som var i konfrontasjonen tidligere på dagen, og besto blant annet av 8–10 hugg med macheten og knivstikking.

Til sammen ble fornærmede påført flere dype kutt med avkuttede sener og benbrudd som følge, i tillegg til flere stikk i låret. Den medfornærmede ble på sin side slått flere ganger i hodet, og forhindret i å gripe inn i voldshendelsen.

Det hele skal ha vært over på 25 sekunder.

Politiet pågrep raskt ni personer i saken, og åtte av dem er nå dømt.

les også

Vi må få våpnene bort fra gaten

Hevnaksjon

Retten finner det mest sannsynlig at angrepet i utgangspunktet dreide seg om en konflikt om salg av hasj i området rundt bingoen og på Tøyen, og at mannen som tidligere på dagen hadde vært i klammeri på kebabrestauranten, var sentral i å mobilisere vennegruppen som sto bak volden på Ensjø senere på kvelden.

Utover det går ikke retten nærmere inn på de underliggende konfliktene, men noterer i straffeskjerpende retning at det dreier seg om en hevnaksjon. For øvrig vises det til politiets etterretningsinformasjon om narkotikasalg. I forbindelse med pågripelsene ble det også beslaglagt rundt 25 gram amfetamin og over 700 gram hasj. At både machete-offeret og de dømte tilhørte voldelige miljøer, underbygges av at fornærmede bar en teleskop-batong han forsøkte å forsvare seg med da angrepet begynner.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder