SVAK FREMGANG: Arbeiderpartiets oppslutning i Bergen har vært fallende siden de kom til makten i 2015. Den siste meningsmålingen viser en svak fremgang fra juni. Her byrådsleder Harald Schjelderup og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Schjelderup tar ikke gjenvalg. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

VG-måling: Sentrum på vippen i Bergen – Ap sliter tungt

Arbeiderpartiet og dagens byrådspartier er fortsatt langt unna flertall i Bergen bystyre. KrF og Venstre vil trolig avgjøre hvem som får makten i Norges nest største by, viser ny måling.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Selv om Arbeiderpartiet har en liten økning fra forrige meningsmåling, er tallene svært svake: Bare 26,1 prosent av de spurte ville stemt Ap dersom det var kommunevalg i Bergen i dag.

Det er mer enn 11 prosent lavere enn ved valget i 2015.

LES OGSÅ: Bompengesjokk i Bergen

Samtidig befester Høyre sin posisjon som størst i Bergen, med en oppslutning på 34,7 prosent. Det viser det nyeste partibarometeret utført av Respons Analyse for VG og Bergens Tidende.

KOMMENTAR: Skurrer om du ikke skarrer

Selv om de nyeste målingene ser lyse ut for Høyre, er de avhengige av at Venstre og KrF forlater Ap-samarbeidet til fordel for Høyre ved neste kommunevalg, dersom partiet igjen skal overta byrådskontorene.

LES OGSÅ: Støre vil ha Schjelderup inn i nasjonal politikk

(Saken fortsetter under videoen)

Til sammen trenger de 34 representanter i bystyret for å sikre seg flertall.

– Det er en del uavklarte spørsmål i Bergen for tiden, oppsummerer Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse i forbindelse med den ferske målingen.

les også

Bybanetur ble 90 ganger dyrere for full politiadvokat

LES OGSÅ: Gatekunstner i Bergen malte korsfestet Listhaug

– Det ser ut til at Høyre i seg selv har kommet til hektene igjen, men de mistet jo alliansepartnerne sine ved forrige valg. Det må gjøres en politisk jobb for eventuelt å få dem tilbake, sier Olaussen og viser til Venstre og KrF.

LES OGSÅ: Byrådsleder etter demningsbrist: – Dette skulle ikke ha skjedd

– Hvordan KrF og Venstre vil stille seg etter et nytt valg, blir det store spørsmålet. Vil de være tro mot sin byrådspartner (Ap), eller vil de se mot andre? KrF og Venstre sitter med mye makt nå, sier Olaussen.

LES OGSÅ: Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) om Moltus KrF-exit: – Dette har vi vært mentalt forberedt på

Han tilføyer raskt at ingen av de to vippepartiene gjør det særlig bra i målingen: Venstre går tilbake med seks prosentpoeng siden juni, mens KrF, som hadde 4,3 prosent ved forrige måling, nå får en oppslutning på 3,4.

les også

Rødt-lederen: Vil stoppe alle tvangssammenslåinger etter Finnmark-bråket

– Begge partiene sliter med oppslutningen, sier Olaussen, som også spekulerer i hvorvidt Arbeiderpartiet vil forsøke å få til et samarbeid med Sosialistisk Venstreparti og Rødt. Sistnevnte har doblet oppslutningen siden forrige kommunevalg. En konstellasjon med Ap, SV, MDG og Rødt vil imidlertid ikke være nok til å sikre flertall – disse partiene vil da være avhengige av enten Venstre eller KrF.

Bryter valgløfte: Vil kreve inn 10,9 milliarder i bompenger hvert år frem til 2029

STÅR FAST VED SAMARBEIDET: Bergen-byråd Erlend Horn (V) sier til VG at partiet ønsker å fortsette samarbeidet med Arbeiderpartiet og KrF etter valget i 2019. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Byråd Erlend Andreas Horn (V) sier til VG at partiet ønsker å gå til valg på et fortsatt samarbeid med Ap og KrF. Byråder fra sistnevnte parti snakker også varmt om en forlengelse av samarbeidet etter kommunevalget i 2019.

KOMMENTAR: Dette er en langfinger til oss bergensere

les også

VG tester nye Flesland: Terningkast
fem for en flott og funksjonell flyplass

– Vi trenger fornyelse

Sentralt står også spørsmålet om hvem som blir ny byrådsleder høsten 2019. Nåværende leder Harald Schjelderup (Ap) har meldt at han ikke kommer til å stille til gjenvalg. I Høyre er det fortsatt uklart hvem som vil toppe listen til valget. Nominasjonskomiteen legger fram sitt forslag neste uke.

BETINGELSER: Tidligere SSB-sjef Christine Meyer ønsket å stille som byrådslederkandidat for Bergen Høyre, men kun dersom partiet sikret seg flertall etter valget høsten 2019. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Høyres gruppeleder Hilde Onarheim bekrefter overfor VG at hun gjerne er med fire år videre i Bergens-politikken. Hun er også klar på at partiet ønsker nye profiler.

– Vi er alle enige om at vi må fornye oss, sier gruppelederen.

LES OGSÅ: Støre, Stenseng og Tajik røkte fredspipe

Tidligere SSB-sjef Christine Meyer har tidligere vært utpekt som en mulig byrådslederkandidat. Meyer takket ja til tilbudet med en betingelse om at hun ikke ønsket å være i politikken dersom Høyre nok en gang havnet i opposisjon. Den betingelsen gikk ikke partiet med på, skrev Bergens Tidende i juli.

VIL VÆRE MED VIDERE: Høyres gruppeleder Hilde Onarheim (t.v.) sier til VG at hun gjerne er med fire nye år i Bergens-politikken. Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

SV vokser

Det er Høyre (34,7), Ap (26,1) og SV (10,6) som har størst oppslutning i meningsmålingen for august. Samtlige partier har imidlertid en nedgang fra den samme målingen i juni, med unntak av Miljøpartiet de grønne, som har vokst fra 2,3 til 3,4.

Sammenlignet med kommunevalget i 2015 er det Høyre som har hatt den største fremgangen. Partiet har vokst med mer enn ti prosentpoeng. For Arbeiderpartiet er historien stikk motsatt. De har gått fra en oppslutning på 37,8 ved forrige valg til 26,1 i den nyeste målingen.

– Ap har hatt et ruskete år

Arbeiderpartiet i Bergen har siden valget i 2015 gått kraftig tilbake i velgeroppslutning. De siste månedene har partiet imidlertid hatt en svak fremgang, fra 22,2 prosent i mars til 26,1 prosent i august.

OPTIMIST: Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) tror valgresultatene høsten 2019 vil vise noe annet enn dagens målinger for partiet. Foto: Paul S. Amundsen / VG

Ved forrige kommunevalg gjorde partiet det som Olaussen i Respons Analyse beskriver som finurlig, da de inngikk samarbeid med de gamle Høyre-vennene KrF og Venstre.

Etter tre år i byrådet, og svært lav oppslutning sammenlignet med forrige valg, er Ap-byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) optimistisk til resultatene ved neste kommunevalg.

– Valgresultatene kommer til å være annerledes enn dette, mener han.

– Høyre har ikke klart å svare på hvem de ønsker å samarbeide med i Bergen, supplerer byråden, som også mener at Høyre har skjøvet fra seg KrF og Venstre i den omstridte Bybane-saken.

les også

Ny varslersak: Bergenspolitiet får kritikk etter å ha hyret inn tidligere politimester

Han forklarer Arbeiderpartiets fallende målinger i Bergen med at de samsvarer med den nasjonale trenden som har vært for partiet.

– Ap har hatt et ruskete år. Nå er Ap og Jonas (Gahr Støre) på offensiven nasjonalt, og jeg er superoptimist til det siste året.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder