BLIR FRPS KANDIDAT: Fremskrittspartiet beholder Carl I. Hagen som kandidat til Nobelkomiteen. Foto: Terje Bringedal VG

Frp bytter ikke ut Hagen som kandidat til Nobelkomiteen

Fremskrittspartiet kommer ikke til å bytte ut partinestoren som kandidat til Nobelkomiteen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det bekrefter parlamentarisk leder i Frp, Hans Andreas Limi, til NRK.

Avgjørelsen ble klar etter Fremskrittspartiets gruppemøte i Stortinget. Partiet trosser altså stortingsflertallets anmodning om å finne en annen kandidat.

– Vi har hatt en runde i stortingsgruppen, og gruppen ønsker å opprettholde Hagen som vårt medlem i Nobelkomiteen, sier parlamentarisk leder i Frp, Hans Andreas Limi, til VG.

Fikk du med deg? Abid Raja foreslår å utsette saken for å stanse Hagen

Vil søke permisjon

Hagen selv er glad for støtten fra partiet.

– Det setter jeg stor pris på, og er takknemlig overfor stortingsgruppen, sier Hagen til VG om avgjørelsen.

Saken om Hagens kandidatur har skapt rabalder i norsk politikk de siste ukene, fordi Hagen er vararepresentant på Stortinget. Limi er likevel klar på at Hagen er den rette kandidaten for Nobelkomiteen.

– Det var et overveldende flertall som valgte å nominere Hagen til Nobelkomiteen. Så ble vi bedt av de andrepartiene om å gjøre en ny vurdering, og nå har vi gjort det. Vi mener Hagen er godt egnet til å bekle det vervet, sier Limi.

Bråket rundt kandidaturet har altså gått på hvorvidt Hagen kan sitte i Nobelkomiteen når han i prinsippet også kan møte som representant på Stortinget. Mange mener det vil være en uheldig dobbeltrolle. Hagen selv har foreslått å søke permisjon for hver nye sesjon i Stortinget, slik at han slipper å møte som stortingsrepresentant. Limi mener det kan være en løsning.

Ut mot Carl I. Hagen: Tror ikke han skaper fred i verden ved å si sånt

Håper å slippe motkandidater

– Hagen er bare vararepresentant, og kan selvfølgelig bli innkalt til å møte i løpet av en fireårsperiode. Nå har han også selv ønsket å søke om permisjon fra det vervet, og det betyr at Stortinget kan innvilge permisjon for ham. Det mener vi er et godt innspill for å løse dette, og for å få landet hele debatten. Så håper vi de andre partiene ser at vi prøver å finne løsninger, sier Limi.

De andre parlamentariske lederne på Stortinget har advart Frp mot å nominere Hagen. Arbeiderpartiet har ikke utelukket å fremme en motkandidat når saken skal stemmes over. Det håper Frps Limi at de lar være.

– Det mener jeg er oppsiktsvekkende, og i strid med tidligere praksis. Jeg håper vi unngår den situasjonen, sier Limi til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder