Tom Roger (17) døde etter virusinfeksjon

SØR-ODAL (VG) Da Tom Roger Holth fra Nes i Akershus kastet opp på vei til skolebussen, slo mistanken om at noe alvorlig var galt til for alvor.

Astrid Sehl
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

- Det begynte som en influensa, han hostet og var snørrete. Etter hvert kom feberen, og Tom Roger begynte å føle seg slappere og slappere, sier pappa Per Holth.

5. desember fulgte han sønnen til graven i en vakkert pyntet Nes kirke med rundt 400 venner og familie til stede.

God kontakt

Hjemme i sofaen i Sander i Sør-Odal kommune i Hedmark sitter Per Holth og sønnene Kai Arne (13) og Thomas (22). De har god kontakt med Tom Rogers mor Aud Holth og stefar Arvid Lagestuen på Vinstra i Gudbrandsdalen.

Også de sitter igjen med et stort tomrom og mange ubesvarte spørsmål etter at Tom Roger gikk bort etter ti ukers sykeleie, der fem av dem ble tilbrakt på fire sykehus.

I flere måneder har familien stått på døgnet rundt og gjort alt de kan for å finne ut hva som feilte Tom Roger.

- I begynnelsen var vi hos legen omtrent annenhver dag og tok en masse blodprøver og urinprøver, forteller faren.

Etter at oppkastsjauene ikke ga seg, ble den vanligvis så blide og utadvendte 17-åringen så utmattet at familien ville legge ham inn på sykehus.

- På sykehuset fikk han kvalmetabletter og ble sendt hjem igjen. To dager etter var han fortsatt svært ille, men heller ikke da ble han lagt inn. Tom Roger klaget over at han var tungpustet. Leppene var blå, og han var hvit i ansiktet. Utover kvelden begynte han å hyperventilere, forteller faren. Dermed bar det rett i ambulanse til intensivavdelingen ved sykehuset på Kongsvinger.

Dagen etter, 30. oktober, ble 17-åringen lagt inn på hjerteavdelingen på Ullevål sykehus i Oslo. I ukene som fulgte var Tom Roger gjennom utallige undersøkelser, uten at noen fant årsaken til at han stadig ble svakere.

Blodpropp

- Legene ga ham diagnosen «Cardiomyopati» og sa han hadde et virus som hadde angrepet hjertemuskelen over et tidsrom. Vi har ikke fått svar på hvilken type virus dette dreier seg om, og hva det har kommet av. Resultatene fra obduksjonen skal komme om tre uker, sier faren.

Tom Roger ble overført til Rikshospitalet. En blodpropp lammet den høyre siden, og familien fikk beskjed om at det var små sjanser for at han ville overleve. Men Tom Roger klarte etter hvert å kommunisere gjennom blikk og bevegelser. Da han ble litt bedre, ble han overført til rehabiliteringsavdelingen ved sykehuset i Elverum. Men tilstanden forverret seg, og Tom Roger ble igjen koblet til respirator.

- Det var en tøff kamp. Men han ga ikke opp. Tom Roger var en fighter til tusen. Han kjempet til siste åndedrag, sier faren.

Familien reagerte på likheten i symptomene da de fredag leste i VG om 6-åringen som døde på legekontoret.

- Jeg håper iallfall at vi og de andre familiene får vite hva det var, sier Thomas.

Til 17-åringens minne har familien bidratt til å samle inn 8000 kroner til Rikshospitalet og sykehuset i Elverum.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder