Krever omvalg i Oslo

(VG Nett) Formelle klager på gjennomføringen av kommune og fylkesvalget ble fredag levert valgstyret i Oslo, med krav om omvalg.

Bodil Fagerheim
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

En av klagerne er Kåre Falckenberg. Han mener det må bli omvalg fordi valgloven er brutt.

Klagen baserer seg på at valglovens bestemmelser om valglokalenes åpningstid er brutt, at valglovens bestemmelse om hvem som gis adgang til å stemme ved valgtidens slutt er brutt .

Falckenberg utelukker ikke at disse bruddene kan ha påvirket fordelingen av det siste mandatet i Oslo bystyre.

- Må kjennes ugyldig

-Så lenge det ikke kan dokumenteres at valgresultatet ikke er påvirket av de brudd som er gjort på valgloven, må valget kjennes ugyldig og det må bli omvalg, sier Falckenberg.

Den konkrete foranledningen til klagen er at det lokale stemmestyret ved Slemdal skole bestemte seg for å løse opp de strenge valgreglene slik at også etternølerne skulle få stemme.

Alle de som sto i kø utenfor valglokalet klokken 20, da dørene til valglokalet skulle stenge, fikk likevel komme inn å stemme.

Også Thomas Henden på Høybråten har sendt inn klage på valget, med krav om omvalg.

Fantes ikke penner

Bakgrunnen for hans klage er ifølge Aftenposten.no at det i hans valglokale ikke fantes penner til å påføre slengere. Dermed mener han at det kan ha gitt en vridning i retning av at folk ikke har fått gitt så mange tilleggsstemmer og kumuleringer som de ellers ville gjort.

Valgforsker Frank Aarebrot krever at valgresultatet i Oslo underkjennes på grunn av alle uregelmessighetene.

-Oslo-valget bryter med det internasjonale krav om at valgreglene skal være nøyaktig like og tolkes nøyaktig likt, uansett valgkrets, sier Aarebrot til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder