RETURNERT: Farida (11) og mor Noorya, far Hafiz Khurami. Foto: Helge Mikalsen

Farida-saken: Høyesterett forkaster UNEs anke

Høyesterett har forkastet anken Farida-saken. Farida (11) og familien ble tvangsreturnert til Afghanistan i 2015, men har nå vunnet i alle rettsinstanser.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Tvangsreturen i februar 2015 skjedde to år etter at den midlertidige oppholdstillatelsen deres var trukket tilbake. Da tingretten behandlet saken i oktober 2015, fikk familien medhold i at Utlendingsnemndas (UNE) avgjørelse var feil. I juni i fjor opprettholdt lagmannsretten denne avgjørelsen, men UNE valgte å anke saken til Høyesterett.

UNE viste til at lagmannsretten hadde kommet med en annen avgjørelse i en lignende sak.

les også

Farida (11) til Stortinget: - Jeg håper rettferdigheten kommer tilbake til Norge

– Når domstolene forstår og anvender regelverket ulikt, oppstår det usikkerhet knyttet til hva som er riktig lovanvendelse. Derfor vil staten be om at forståelsen av regelverket avklares i Høyesterett, skrev UNE.

Farida og moren kom til Norge i 2011, året etter ankom faren. Moren hevder at hun rømte fordi hun skulle bli tvangsgiftet med en annen mann, men Utlendingsnemnda (UNE) mener hun løy om sin bakgrunn.

les også

VG har undersøkt i ti europeiske land: Norge tvangsreturnerer flest barn til Afghanistan

Farida og familien var bosatt på Dokka i Oppland, der de har mange trofaste støttespillere. Det har vært arrangert fakkeltog, og i februar 2016 holdt Faridas venner en støttekonsert for å samle inn penger til familien.

Siden familien ble tvangsreturnert, har de bodd på hemmelig adresse i Kabul, som støttegruppa har betalt for, ifølge NRK.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder