Kvinnen fant to menn døde i samme badstue med ett års mellomrom: – Det er uforståelig

HAUGALANDET (VG) På en liten gård på Haugalandet har politiet siden i fjor sommer etterforsket en svært spesiell sak. Med ett års mellomrom fant en kvinne to menn døde i samme badstue, begge med kullosforgiftning.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

På gården, som ligger med utsikt ut mot havgapet, bor en 52 år gammel tysk kvinne. Hun kjøpte gården, den gang en perle, for å leve ut drømmen om et harmonisk gårdsliv med hester, hunder og katter.

Hun sier at hun tenkte at hun en dag skulle starte et tilbud for funksjonshemmede barn på gården.

Så tok livet en veldig brå vending.

I juni 2016 fant hun sin 35 år gamle tyske ektemann død i badstua som ligger bak huset. I juli år etter fant hun sin tyske venn, som hadde hjulpet til på gården, død i samme badstue.
Politiet opplyser at kvinnen har status som mistenkt i forbindelse med dødsfallet fra i fjor.

Kvinnen snakker ut til VGTV: - Jeg vil ha livet mitt tilbake

Har ingen forklaring

Til VG forteller hun at begge på tragisk vis må ha tatt livet sitt på samme måte.

Ifølge VGs opplysninger viser obduksjonsrapporten at begge døde av kullosforgiftning. Ifølge obduksjonsrapportene ble det ikke funnet tegn til neddoping eller skader.

– Det er uforståelig. Jeg har ingen forklaring på hvordan dette kan ha skjedd, sier kvinnen.

Det var Dagbladet som første omtalte at politiet nå etterforsker det siste dødsfallet som mistenkelig. Ektemannens dødsfall er henlagt som ikke straffbart forhold.

– Det gjenstår noen etterforskningskritt før det vil bli tatt en påtaleavgjørelse i saken. Det er naturlig at politiet gjennomfører en etterforskning i denne saken, sier politioverbetjent Hans Gunnar Meland til VG.

Politioverbetjenten sier at de har det første dødsfallet i bakhodet når de etterforsker saken. Han ønsker ikke å oppgi detaljer om hvorfor kvinnen har status som mistenkt.

RETT BAK HUSET: Badstuen ligger rett bak huset hvor kvinnen bor. Hun drømte om et rolig gårdsliv, men etter dødsfallene har det vært tøft. Foto: Ådne Husby Sandnes / VG

– Prøvde gjenoppliving

VG møter kvinnen hjemme på gården som har blitt rammet av kulden. Rørene har fryst, og hun har ikke innlagt vann.

– Dette er ikke min gård, det er ikke sånn det så ut før. Det var en liten perle. Nå klarer jeg ikke å tenke eller fungere, sier kvinnen.

Frem til juni 2016 bodde hun på gården sammen med sin 35 år gamle ektemann.

Hun sier at mannen var svært deprimert og at forholdet mellom dem var på vei mot å bli avsluttet av flere årsaker.

På dagen hun fant ham død, hadde ikke ektemannen spist eller drukket på fire dager, forteller hun.

– Jeg spurte ham «går det greit at jeg drar på jobb», og han svarte at det gikk fint. Jeg var sikker på at alt kom til å gå fint, sier kvinnen.

Da hun kom hjem fra jobb, forteller kvinnen at mannen ikke var i huset.

–Jeg løp ut i låven, men fant ham ikke der. Så sprang jeg inn i badstuen og fant ham liggende der. Jeg prøvde å få liv i ham igjen, men jeg hadde ingen sjanse, sier kvinnen, som da ringte politiet.

– På den tiden var politiet fantastiske. Jeg aldri opplevd så empatiske og følsomme mennesker, forteller kvinnen, som var sykemeldt et helt år etter dødsfallet.

– Jeg fikk ikke sove og hadde ikke matlyst, forteller kvinnen.

– DÅRLIG BEHANDLET: Kvinnen mener seg dårlig behandlet av politiet. Hun sier hun har fått lite informasjon om hvorfor hun fortsatt er mistenkt i saken og mener saken kunne vært løst tidligere. Foto: Patrik Eian Fjeldstad / VG

Fikk déjà vu

På et tidspunkt flyttet den 52 år gamle vennen, også fra Tyskland, inn på gården.

– Han var et snilt menneske, som man ikke kunne krangle med. Men han var blitt syk, forteller kvinnen.

Den julidagen hun fant vennen død, hadde hun kvelden før tatt en tablett for å få sove. Hun forteller at hun våknet klokken halv ni på morgenen.

– Jeg var ute og sjekket, men fant ham ikke. Jeg ropte og hundene kom med en gang, men ikke ham. Da retter jeg blikket mot badstuen. Jeg fikk déjà vu. Han lå der på samme plass.

Om hun prøvde å få liv i ham igjen, husker hun ikke.

– Jeg kan ikke beskrive det. Jeg var sjokkert og helt vekke. Jeg fikk «black out», sier kvinnen, som igjen kontaktet politiet om et nytt dødsfall.

Fant DNA

Denne gangen var tonen annerledes, forteller hun. Politiet ransaket boligen og tok beslag i PC-en og mobilen hennes. Deretter bar det videre til politistasjonen for det hun beskriver som lange avhør.

Ifølge kvinnen skal politiet ha funnet DNA fra henne under den 52 år gamle vennens fingernegler, noe kvinnen forklarer med at de har bodd i samme hus.

– Politiet spurte om jeg ville ha advokat, men jeg sa at jeg ikke hadde gjort noe galt og ikke trengte det. Men jeg fikk aldri med meg at jeg var mistenkt, forteller kvinnen, som føler seg dårlig behandlet av politiet.

Hun forteller at hun ikke har fått informasjon om hvorfor hun fortsatt er mistenkt i saken og mener at saken kunne vært løst mye tidligere.

Politiet ønsker ikke å kommentere kvinnens påstander om at hun er blitt dårlig behandlet.

– Etter at ektemannen min tok sitt eget liv, raste alle planer. Jeg vil bare ha livet mitt tilbake, sier kvinnen.

ADVOKAT: Patrick Lundevall-Unger er kvinnens advokat. Han mener det går en grense for hvor lenge politiet kan etterforske en slik sak uten at kvinnen får mer informasjon om grunnlaget for statusen som mistenkt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Vet ikke grunnlaget

Hun forteller hun tenker mye på om hun kunne hjulpet de to mennene mer.

– Men hvem tenker at noe sånt skal skje, og at det skal skje to ganger?

Hun forteller at hun ikke vet grunnlaget for mistanken mot henne nå.

– Men hvordan skal jeg klare å få en 100 kilos mann inn i badstue og tvinge ham til å ligge der? Hvem dreper mennesker på samme måte på et tidsrom på ett år? Ingen gjør det, sier hun.

– Forstår du hvorfor politiet etterforsker deg som mistenkt, når du har funnet begge døde?

– Det er klart. Jeg kan sette meg inn i situasjonen. Hvis man blir fortalt en slik historie, så spør man seg hva som egentlig har skjedd. De som har spurt meg, har fått svar, sier kvinnen.

– Hvordan kunne det skje at begge gikk bort på samme måte?

– Det har jeg tenkt mye på. Kanskje han siste bare tenkte han skulle gjøre det samme som han første, svarer kvinnen.

Kvinnens advokat, Patrick Lundevall-Unger, kaller det tragisk at politiet har brukt så lang tid, men at man nå søker en løsning.

– Dette bidrar til at min klient som allerede har det meget tungt må gå og vente på svar. Dette ødelegger folk mentalt. Jeg har respekt for politiets arbeidet, men her det en grense, sier advokaten.

Han sier at klienten har valgt å gå til media for å opplyse om at «man meget fort kan havne i en slik situasjon».

– Da er det viktig at man ikke blir forhåndsdømt, sier advokaten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder