LOMMEDALEN: Brannhelikoptre forsøker å slukke skogbrannen i Lommedalen. Foto: Solberg, Trond

Flere skogbranner i Sør-Norge søndag

Knusktørt terreng gjør at det søndag har brent flere steder i terrenget i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Brannvesenet har funnet en bålplass med en forbrent kaffekjele, og antar at dette er arnestedet for brannen, meldte politiet i Oslo søndag kveld.

– Det kommer til å bli opprettet sak, men at det er alt for tidlig å si noe om hvem som kan ha stått bak kaffekokingen, sier operasjonsleder i Oslo politiet, Steinar Hausvik til VG.

Politiet kom derimot med kontramelding like etter midnatt søndag, hvor de skriver at bålplassen likevel ikke er arnestedet til brannen.

– Uvisst per nå hvordan og hvor brannen har startet, skriver de Twitter.

Brannvesenet jobbet på spreng i flere timer for å få kontroll på brannen i Lommedalen med både mannskaper og brannhelikopter.

Det er etablert flere slangeanlegg opp i terrenget, og brannen er ved seks-tiden ennå ikke slukket.

les også

Dette kan koste deg 6000 kroner

Søndag kveld opplyser 110-sentralen i Oslo på Twitter at det meste av brannen er slukket. Brannhelikoptrene har til sammen droppet 60 000 liter vann på brannen, og fortsetter med 20 000 liter, for å være sikre.

1000 dekar svidd av i Rogaland

På Ombo i Rogaland ble tidlig søndag formiddag også meldt om en skogbrann som var i utvikling.

Brannsjefen i Rogaland brann og redning ILS, Nils-Erik Haagenrud sier til VG at de nå begynnet å få kontroll på brannen, men vil jobbe med etterslukking til langt ut på natten.

I ettermiddag jobbet til sammen tre helikopter med å slukke brannen i Rogaland, ifølge 110-sentralen i Sør-Vest.

Ifølge Stavanger Aftenblad er 1000 dekar svidd av, og flere beboere er søndag kveld klare til å evakuere om det skulle bli nødvendig.

Årsaken er ennå ukjent.

– Dette kommer til å pågå en stund. Akkurat nå prioriterer vi bebyggelsen i området og lar det brenne på fjellet, sier han.

25 brannmenn er på stedet, i tillegg til 20 fra sivilforsvaret, opplyser han. Det er særlig det bratte terrenget og den skiftende vinden som har gjort det spesielt utfordrende.

Evakuering av beboerne i området er blitt vurdert fortløpende, men brannvesenet følger seg trygge på at det ikke skal være nødvendig nå.

Rundt ti personer fra en lokal beredskapsgruppe og beboere satte raskt igang slukking i området før nødetatene kom frem søndag formiddag.

En av personene som deltok i slukkingsarbeidet ble sendt med ambulansebåten Rygerdoktoren for behandling av brannskader på hendene og utmattelse.

Sørvest politidistrikt opplyser at brannen er i et område ved fergekaien på Eidssund.

– Det er kommet inn meldinger om skogbrann cirka 100 meter opp fra fergekaien på Eidssund, opplyser politiet i en melding på Twitter.

SKOGBRANN: Skogbrannen på Ombo sett fra ett av de tre slukningshelikoptrene som jobber med å slukke brannen. Foto: Foto: Statens skogbrannhelikopter

Brann i Trøndelag under kontroll

Ved tre-tiden søndag ettermiddag meldte politiet i Sør-Vest om en lyngbrann i Vikedal. Brannvesenet meldte litt over klokken tre at de hadde kontroll på brannen.

les også

Stor brannfare i knusktørre skoger

I ett-tiden meldte politiet i Trøndelag om en skogbrann på Frosta. Nødetatene var da på vei til området i Åvika i Åsenfjorden i Trøndelag. Og brannvesnet rekvirerte helikopter for å bistå i slukningsarbeidet i halv to-tiden.

Kl. 10.53 oppdaget en turgåer at det brant i skogen i et hugstfelt ved Kaldnesbanen på Nøtterøy i Færder kommune.

– Vi har slukket brannen, det er et felt på 10 x 10 meter som har brent. Heldigvis ble dette oppdaget tidlig fordi dette var i en skråning og kunne raskt ha utviklet seg til noe stort i Teieskauen, sier brannmester Ivar Paulsen.

NRK skriver at skogbrannen ved Åsenfjorden startet etter at et bål fra i går i dag igjen blusset opp, ifølge brannsjefen på stedet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder