KALDT: Snøen blir trolig liggende i Nordmarka utenfor Oslo i flere uker framover. Foto: Bugge, Stella

Våren vil trolig la vente på seg

Vinteren slipper ikke taket med det første, skal man tro meteorologenes prognoser. De venter minusgrader til midten av mars.

StormGeos modeller, som strekker seg over en periode på seks uker, viser at det sannsynligvis blir minusgrader frem til den tredje uken i mars.

Skandinavia får, ifølge modellene, tørt og kaldt vær de neste fire ukene. Den siste uken kan det snu.

– I uke seks av prognosen peker det fortsatt i retning av tørt og kaldt vær, men usikkerheten er større og det er mulig at det blir mildere og våtere, skriver meteorolog Roar Teigen i oversiktens sammendrag.

les også

Vinteren skal lugge en måned til

Temperaturøkning i stratosfæren

– Den kommende uken blir ikke spesielt kald, men utgangen av februar og starten av mars blir en kald affære, med forbehold om at prognosene stemmer, sier meteorolog Stig-Arild Fargerli i StormGeo til VG.

Han sier at grunnen til at modellene som er utarbeidet for de neste ukene viser kaldt vær, er at det er registrert en temperaturøkning i stratosfæren, over der været opptrer.

– Den temperaturøkningen har ofte en konsekvens et par uker etterpå ved at lavtrykksaktiviteten stopper. På denne tiden av året står ofte høytrykk for kaldere vær, sier meteorologen, og understreker at det er snakk om sannsynlige utfall.

Været kan påvirke kraftprisene

Slike langtidsprognoser er spesielt interessante for dem selger kraft.

– Det er ikke tvil om at været påvirker strømprisene, men værvarslene må jo slå til, sier sjefanalytiker Tor Reier Lilleholt i Wattsight, som leverer analysetjenester til det europeiske kraftmarkedet.

les også

Rekordkaldt flere steder i USA: Ni personer har mistet livet i sprengkulden

– Konsekvensene av kaldt vær er at man får høyt strømforbruk og lite produksjon basert på vind, forklarer analytikeren. Dermed blir det mindre kapasitet, eller tilgjengelig strøm, i systemet.

Imidlertid er han ikke bekymret for prognosene de neste ukene.

– Vi forutser ikke at det skal bli noen ekstreme priser, men foreløpig har det ikke kommet noen konkrete temperaturvarsler, sier Lilleholt.

Han forklarer at temperaturen må ligge betydelig lavere i flere skandinaviske byer om det skal gjøre noe særlig utslag på strømprisene.

– Denne kalde perioden kan øke gjennomsnittet for året med ett øre. Dette er et helt normalt år, mener analytikeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder