BLE DREPT: Dette er isbjørnen som ble skutt og drept etter å ha angrepet en mann på Sjuøyane lørdag. Foto: Gustav Busch Arntsen/Sysselmannen på Svalbard/ NTB scanpix

Mann angrepet av isbjørn på Svalbard

Angrepet skjedde da turister gikk i land på Sjuøyane nord for Svalbard fra et cruisefartøy. Bjørnen er skutt og drept.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Angrepet skjedde på Parryøya i 09-tiden lørdag morgen.

– Vi vet ikke hvilke skader han har fått, men tilstanden hans er stabil. Mannen ble tatt om bord i skipet for behandling på sykestuen der, og blir straks overført til helikopteret, sier redningsleder Rune Danielsen i HRS til VG.

Mannen er fløyet til sykehuset i Longyearbyen med helikopter, før han senere ble fraktet til Universitetssykehuset i Nord-Norge. Til NRK sier pressevakt Jørn Resvoll at mannen er moderat skadet, og at tilstanden er stabil.

Trolig medlem av besetningen

– Det vi har fått vite er at den skadede er en del av besetningen og at han skal være tysk, sier stabsjef Ole Jakob Malmo hos sysselmannen.

– Foreløpig har vi lite detaljer om hendelsesforløpet. Vi er fortsatt på stedet og legger til rette for mannskaper og utstyr for videre etterforskning, sier han.

Isbjørnen er skutt og drept.

– Det er ikke observert noen andre bjørner i området, sier stabsjefen.

Sjuøyane er den nordligste øygruppen som tilhører Svalbard.

Fartøyet, MS Bremen, har kapasitet til å ta 155 passasjerer, samt 100 i besetningen. Det har både sykestue og helikopterdekk. Skipet er registrert i Bahamas.

les også

Isbjørnen ved Isfjord Radio på Svalbard har forsvunnet

Flere har blitt angrepet av isbjørn

I 2011 ble 17 år gamle Horatio Chapple drept, og fire personer skadet av en isbjørn, da en skolegruppe fra den britiske prestisjeskolen Eton var på tur på Svalbard.

I 2015 ble et turfølge fra Tsjekkia angrepet av en isbjørn ved Fredheim på Svalbard.

Jakúb Moravec ble da skadet, og fikk tydelige sår på brystkassen og i ansiktet.

– Vi lå og sov i teltet, da jeg våknet av at isbjørnen sto oppå meg. Den gikk rett mot hodet mitt, fortalte han til VG da.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder