REFORM-GLEDE: Arild Knutsen gleder seg over utviklingen i ruspolitikken. Foto: Terje Bringedal VG

Arild Knutsen om Stortingets rusreform: – Det er på høy tid

Aktivisten Arild Knutsen (48) har igjen klart å bli rusfri. Nå feirer han Stortingets reformplaner.

Artikkelen er over to år gammel

– Jeg ble veldig glad. Dette er en helt ny utvikling i ruspolitikken og en milepæl for narkotikapolitikk i Norge, sier Arild Knutsen, leder for Foreningen for human narkotikapolitikk.

Det var hans reaksjon da han fikk vite om det historiske flertallet på Stortinget som ønsker å flytte ansvaret for behandling av rusmisbrukere fra justis- til helsesektoren. Det skal ikke lenger bli straffet.

Bakgrunn: Historisk i Stortinget: Slutt på straff for rusmisbrukere

Siden Knutsen ble rusfri i 1997 har han vært en av landets fremste forkjempere for ny ruspolitikk. Mange har sett ham dele ut rene sprøytespisser til narkomane på gatene i Oslo eller engasjere seg i debatter.

– Det råeste kjøret jeg noengang har vært på

I 2017 har Knutsen nok en gang slitt med rusproblemene.

– Jeg har hatt en rekke overdoser, nesten sultet i hjel og hatt epilepsianfall. Det har i hovedsak vært piller, hasj og amfetamin. Det er det råeste kjøret jeg noengang har vært på, sier han.

Aktivisten var rusfri frem til 2012 da sønnen døde. Siden har det vært av og på, men han har nå snart vært rusfri i fire måneder.

Les også: Rustalsmann Arild Knutsen: – Det er nå kampen starter

Nå har Knutsen gjenopptatt kontakt med familien og begynt å jobbe igjen, forteller han. Den nye politikken betyr mye både personlig og som aktivist.

– De rundt meg kommer til å få verdighet i livene sine igjen, det blir slutt på skammen, utstøtingen og desperasjonen.

VG har tidligere møtt Knutsen da han kom ut av rehab i Bergen:

Mener det er på høy tid

– Det er på høy tid. Dette er noe som burde ha kommet tidligere, sier Knutsen, og legger til at han ønsker legalisering som et neste steg.

Han tar et oppgjør med Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet, som begge er imot stortingsflertallet.

Les også: Narkopolitikken overføres fra justis til helse: Forskere spår trøbbel

– Det er naivt av Frp og KrF å tro at kriminalisering forebygger rusmiddelbruk blant unge. Kriminaliseringspolitikken umuliggjør fornuftig forebygging og informasjon som virkelig nytter, mener han.

Flere forskere pekte torsdag på utfordringer når politikken skal utøves i praksis. Knutsen mener avkriminalisering uansett vil føre til en bedre situasjon enn i dag.

282 mennesker mistet livet på grunn av narkotika i Norge i 2016, ifølge Folkehelseinstituttet.

Fremskrittspartiet: Ikke overbevist

– Frp er ikke overbevist om at avkriminalisering vil hjelpe de som har utfordringer med rus, skriver helsepolitisk talsmann Bård Hoksrud i en e-post til VG.

SENDER SIGNAL: Bård Hoksrud mener avkriminalisering vil sende feil signal. Foto: Trond Solberg VG

Partiet mener kriminalisering sender et signal om at bruk av narkotika «ikke er greit», forteller Hoksrud.

Han understreker at partiet er opptatt av å hjelpe de som sliter med rus, og viser til alternative straffereaksjoner som behandling eller en ruskontrakt.

Les også: Thorvald Stoltenberg jubler for Stortingets rusreform: – Nini hadde vært glad

– KrF mener at rusavhengighet burde behandles mer som sykdom enn som kriminalitet. Vi vil se på muligheten for alternativ til straff for de rusavhengige, sier Olaug Bollestad (KrF), leder av helsekomiteen.

Imidlertid er partiet imot overføring av ansvar til helsesektoren, sier Bollestad, og påpeker at det enda ikke er klart hva merknaden innebærer.

– Vi må ikke gi fra oss muligheten til å gripe inn overfor unge mennesker som er i ferd med å utvikle et rusproblem, sier Bollestad og legger til at dagens system muliggjør tidlig inngripen, oppfølging og innsats.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder