VG, Dagbladet og NRK går sammen for å ta knekken på falske nyheter

Dagbladet, NRK og VG setter sammen et lag av faktasjekkere.

 • David Bach
 • Øystein David Johansen
 • Magnus Newth
 • Hallgeir Vågenes

Artikkelen er over tre år gammel

Ikke før begrepet «falske nyheter» ble dagligdags, ble det sammensauset med generelt upresis informasjon, og de beryktede «alternative fakta».

Nå har mediehusene VG, Dagbladet og NRK blitt enige om å gå sammen om tjenesten Faktisk, som skal motvirke feilinformasjon, enten den er bevisst eller utilsiktet, ved å faktasjekke det offentlige ordskiftet og avdekke falske nyheter.

FAKTASJEKK-SJEF: Gravejournalist Kristoffer Egeberg leder Faktisk-redaksjonen. Foto: Torstein Bøe NTB scanpix

Målsettingen, skriver de tre mediehusene i en felles pressemelding, er å bidra til et mer faktabasert og rausere ordskifte i Norge.

Ansvarlig redaktør for prosjektet blir Dagbladets SKUP-vinner Kristoffer Egeberg.

Vi skal faktasjekke det politiske ordskiftet. Vi skal faktasjekke også mediene. Vi skal faktasjekke påstander, poster og saker i sosiale medier, spesielt de postene og sakene som trender. Vi skal faktasjekke debatter og kommentarer som får stor oppmerksomhet. Og vi skal også avdekke falske nyheter, sier han under dagens pressekonferanse.

Les mer om saken: Falske nyheter pakket inn som fakta (krever VG+)

– Svaret på problemene med falske nyheter, er sterke og uavhengige medier med faktabasert journalistikk og høy troverdighet. Vi håper at Faktisk skal styrke redaktørstyrte mediers stilling som leverandører av kvalitetssikret journalistikk, og med det bidra til et mer opplyst ordskifte i Norge, sier sjefredaktør Gard Steiro i VG.

Medieekspert: Tror vi vil se flere falske nyheter i fremtiden

FAKTASJEKKERNE: Mediehusene VG, Dagbladet og NRK går sammen om å faktasjekke det offentlige ordskifte og avsløre falske nyheter. Fra venstre foran: Jari Bakken, Kristoffer Egeberg, Silje Sjursen Skiphamn og Bjørn Reitzer. Bak: Gunn Kari Hegvik, Ola Strømman og Ingrid Reime. Foto: Tore Kristiansen VG

Ikke-kommersielt samarbeid

Steiros kollega i Dagbladet, ansvarlig redaktør John Arne Markussen, er naturligvis enig.

– Strømmen av informasjon er større enn noen gang. Vi håper at Faktisk skal hjelpe publikum til å navigere i informasjonsflyten, slik at de kan ta bedre og mer opplyste beslutninger basert på fakta, sier Markussen.

Tjenesten Faktisk omtales som et unikt, historisk og ikke-kommersielt samarbeid mellom de tre ellers konkurrerende mediehusene. Fritt Ord, Stiftelsen Tinius, Dagbladets Stiftelse og NRK skal bidra med opp mot åtte millioner kroner for å sikre oppstarten av aksjeselskapet, som vil eies av VG og Dagbladet.

Les også: Apple-sjefen vil ha økt innsats mot falske nyheter

Vil også faktasjekke «seg selv»

NRK vil på sin side vurdere å gå inn som eier, men i mellomtiden går statskanalen uansett inn som redaksjonell samarbeidspartner.

– Vi ser fram til dette samarbeidet, og jeg er overbevist om at dette er et viktig bidrag til å styrke tilliten til norske medier, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Han legger til at potensialet for Faktisk er stort nettopp på grunn av samarbeidet mellom de tre.

Ansvarlig redaktør Egeberg, forsikrer om at Faktisk også skal faktasjekke sine tre deltager-redaksjoner. Prosjektet skal, i tillegg til Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten, også forholde seg til den internasjonale «Fact-checkers code of principles».

– Dette betyr selvfølgelig at vi også skal faktasjekke påstander som fremkommer i Dagbladet, VG og NRK. Faktisk-redaksjonen skal jobbe helt uavhengig av våre eiere og partnere, sier Egeberg.

STORT SAMAREBEID: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, VGs sjefredaktør Gard Steiro og Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen er med i et historisk samarbeid med Faktisk-redaksjonen. Foto: Hallgeir Vågenes,VG

På spørsmål fra VG etterpå bekreftet Egeberg at valget i USA har hatt litt å si for at dette prosjektet ble en realitet.

– Selvølgelig var dette bakteppet tydelig for oss alle. Alle vi som jobber innenfor journalistikk har sett med skrekk hvordan utviklingen var med valgkampen i USA, men vi har også sett det samme i Europa med Brexit. Og vi ser tendenser i ordskiftet i Frankrike, Tyskland, Nederland og Belgia. Og vi ser den samme trenden i Norge hvor man ikke lenger forholdre seg så mye til fakta.

– Hvorfor er det behov for en egen redaksjon for dette, utenom jobben som gjøres i de forskjellige redaksjonene til daglig?

– Dette skal være et tilskudd. Alle mediene skal gjøre jobben, og kildekritikk er mediene gode på. Dette skal ikke først og fremst være en vaktbikkje for mediene, men for ordskiftet, det politiske ordskiftet, og også det som trender. Vi skal ha stort fokus på det som trender - det folk snakker om. Og falske medier som er ondsinnet propaganda som sendes ut fra kjente og ukjente kilder. Vi skal ikke ha noen monopol på faktasjekk i Norge, sier Egeberg som også ønsker å involvere publikum.

Vil bruke kunstig intelligens

Også teknologiselskapet IBM og universitetet NTNU kobles på prosjektet.

– Vi håper vår erfaring med kunstig intelligens og maskinlæring kan bidra til en mer effektiv faktasjekk for Faktisk, sier kommunikasjonssjef Otto Backer Solberg i IBM.

Han forklarer at de kun er i startfasen på samarbeidet, men at de ser et stort potensial for bruk av ny teknologi i denne typen konsepter. Meningen er at kunstig intelligens og maskinlæring skal bidra for eksempel med å lete opp resultater og behandle store datamengder.

– Det er ikke slik at maskinen selv skal publisere resultatene, men den skal være en del av en større prosess, sier Solberg.

Mer om

 1. Medier
 2. Dagbladet
 3. NRK

Flere artikler

 1. Faktisk! Rett og slett

 2. Slik har politikerne reagert på å bli faktasjekket: – Litt overrasket over hvor negative noen er

 3. Slik har politikerne reagert på å bli faktasjekket: – Litt overrasket over hvor negative noen er

 4. Faktasjekkernes første dom over påstander fra norske politikere: – Jeg mener jeg har rett

 5. Frps infoleder kalte faktasjekk-tjeneste en fallitt

Fra andre aviser

 1. Storsatsing mot alternative fakta og falske nyheter

  Fædrelandsvennen
 2. Faktasjekk-nettsted åpnet i dag

  Fædrelandsvennen
 3. NRK, Dagbladet og VG går sammen om å bekjempe falske nyheter

  Aftenposten
 4. «Velgerne ble druknet i så mye løgn og halvsannheter at de trodde at krig var fred og at opp var ned»

  Bergens Tidende
 5. – Jeg ser falske nyheter hver dag

  Bergens Tidende
 6. Hva skal vi med en faktasjekkside som ikke holder seg til nøytral faktasjekking?

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no