TAR OVER SØPPELET: Byrådet i Oslo hever hele Veireno-kontrakten. Det kunngjorde byråd Raymond Johansen (midten), byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg og Arild Sundberg, konstituert direktør for renovasjonsetaten (t.h.), på en pressekonferanse i Oslo rådhus søndag. Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX

Oslo kommune sier opp kontrakten med Veireno etter søppelkaos

Oslo kommune tar over ansvaret for søppeltømmingen i hovedstaden etter Veireno. Kontrakten med renovasjonsselskapet burde aldri vært inngått, mener byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– De siste ukene har vi jobbet med å avslutte forholdet til Veireno, sier Johansen på en hasteinnkalt pressekonferanse i Oslo rådhus søndag.

Oslo kommune skal nå ta over ansvaret for avfallshåndteringen i hovedstaden med umiddelbar virkning, opplyser han.

Kunngjøringen kom etter titusenvis av klager på forsinket søppelhenting og brudd på arbeidsmiljøloven i i Veireno, som har hatt ansvaret for å tømme søppelet i hovedstaden siden i høst. Byrådslederen mener kontrakten med selskapet aldri burde vært inngått.

– Veireno burde aldri levert inn tilbudet og kommunen burde aldri akseptert det, sier Johansen.

Han opplyser også at Veireno denne uken har meddelt at selskapet er i en kritisk situasjon og at de vil erklære seg konkurs.

– Nå kom den akutte situasjonen hvor Veireno melder at de faktisk ikke hadde penger til å betale lønn til de ansatte i morgen, og da kunne vi risikere at mange ansatte plutselig ikke ville møte opp på jobb. Derfor måtte vi gjøre den hasteanskaffelsen nå ved å overta de ansatte og materiellet selv, sier Johansen til VG.

Oslo kommune varsler at de vil betale lønn for de Veireno-ansatte for hele januar.

Gransker prosessen

Også byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg (MDG) og konstituert direktør Arild Sundberg i Renovasjonsetaten var til stede på pressekonferansen.

– Jeg er opptatt av at vi som kommune lærer av det som har skjedd. Byrådet har bestilt en uavhengig gjennomgang av denne prosessen fra a til å. Men alt tyder på at denne kontrakten aldri burde vært inngått, sier Nguyen Berg.

Kommunen opplyser at de både har vurdert å avvikle hele kontrakten eller deler av den, men at Veirenos varsel om mulig oppbud gjorde at det nå var mulig å få til en avtale med selskapet om virksomhetsoverdragelse. Kommunen overtar ansvaret for rundt 170 ansatte samt driftsmidler.

VG fikk tidligere søndag opplyst at kommunen i flere uker har vært i dialog om å få noen til å ta over etter Veireno. Det bekreftet direktør for kvalitet og miljø Cecilie Lind i avfallsselskapet Ragn-Sells.

– Vi har vært i dialog med Oslo kommune i flere uker om å ta over og vi har tilbudt forskjellige løsninger, inkludert komplett løsning for å overta håndteringen i Oslo, sier hun.

Hun sier at hun vet kommunen har hatt mange alternativer, men at de har holdt kortene tett til brystet. Nå har altså kommunen landet på å ta ansvaret selv.

Leste du? Varsler dagbøter etter søppelkaos

Titusenvis av klager

SØPPELBERG: Søppelet fløt i Dahlsbergstien 3 i Oslo i oktober i fjor etter at Veireno hadde vunnet anbudet med å tømme søppelkassene i Oslo kommune. Foto: Magnus Newth, VG

Veireno overtok avfallsinnhentingen 3. oktober etter å ha vunnet en anbudskonkurranse som ble utlyst våren 2015. Det var det daværende Høyre-byrådet som tildelte kontrakten.

Selskapet, som har hatt ansvaret for å tømme søppelet for 700 000 mennesker, fikk imidlertid en trøblete oppstart med titusenvis av klager på manglende henting, kjøring med ulovlig tunge biler og hundrevis av tonn søppel som ble liggende ute.

I januar ble det kjent at Arbeidstilsynet hadde funnet titalls brudd på arbeidsmiljøloven hos firmaet. Mange av de ansatte hadde jobbet altfor lange skift og altfor mange overtidstimer over en lang periode.

– Da det ble kjent at bruddene på arbeidsmiljøloven ikke var rettet, men tvert imot var langt flere enn det som var rapportert av Veireno, var den juridiske vurderingen at det var grunnlag for å heve kontrakten, heter det i en pressemelding fra Oslo kommune søndag.

– Det er uakseptabelt med brudd på arbeidsmiljøloven, sier byrådsleder Johansen.

Les mer: Slik ser tre uker med søppel ut

– Har ikke fulgt kontrakten

Høyres gruppeleder i bystyret og leder samferdsel- og miljøkomiteen Eirik Lae Solberg kaller pressekonferansen søndag en «pinlig ansvarligsfraskrivelse» og mener kontrakten som Høyre-byrådet inngikk i 2015 ikke er fulgt opp.

– Byrådet hadde ett år på seg til å forberede leverandørskiftet og trekke i nødbremsen dersom det var nødvendig. Etter Veireno tok over har byrådet latt det skure å gå i fem måneder uten å løse situasjonen. Å skylde på det forrige byrådet er derfor en pinlig ansvarsfraskrivelse, sier Lae Solberg til VG.

Byrådsleder Johansen mener det største ansvaret i saken ligger på Veireno.

– Hovedansvaret ligger på Veireno, som ikke har levert overhodet det de sa de skulle levere og som de har skrevet kontrakt på. Både avfallshåndteringen og bruddene på arbeidsmiljøloven er uakseptabelt, sier han.

– Tar dere noe selvkritikk i håndteringen av dette?

– Vi sitter med ansvaret når vi styrer byen. Deloitte gjennomgår nå hele kontraktsinngåelsen og oppfølgingen etterpå. Vurderingen blir lagt fram i april måned, så da får vi ta det derfra, sier Johansen.

– Kunne dere ikke gjort noe annerledes?

– Vi har økt antall ansatte (i Veireno journ. anm.) fra 89 til 171 og satt inn flere biler. Vi har til og med satt inn ny sjef for renovasjonsetaten. Jeg mener vi har vist handlekraft, sier Johansen.

– Fått mer enn nok

Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes har i snart en måned krevd at byrådet sier opp kontrakten med Veireno.

– Vi har for lengst fått mer enn nok av Veireno, og allerede for en måned siden ba vi byrådet å heve kontrakten. Alt annet er å si at 30.000 klager er på manglende søppeltømming og grove og systematisk brudd på arbeidsmiljøloven er greit, sa Moxnes til VG før pressekonferansen søndag.

KREDE KONTRAKTSHEVING: Partileder i Rødt Bjørnar Moxnes. FOTO: LISE ÅSERUD / NTB scanpix

Meningen har vært å legge et maksimalt press på byrådet og leder for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg.

– Hvis hun ikke hever kontrakten, har vi sagt vi vil stille mistillitsforslag mot henne.

Moxnes sier de siste ukenes medieoppslag om at Veireno-eier Jonny Enger har kjøpt en leilighet på Tjuvholmen til 44 millioner kroner og at søppelbiler kjører med inntil tre tonn overlast har lagt ytterligere press på byrådet.

– Men det aller verste er at det er kommet frem at førere av søppelbiler har jobbet 29 dager i strekk. Det er for det første ikke sunt for søppeltømmerne selv, men det er jo også direkte livsfarlig for andre som ferdes i byens gater, sier han.

De siste dagene har Veirenos nettside samt selskapets Facebook-side vært borte fra nett, og på morselskapet VT Gruppens nettsider er selskapet fjernet fra listen.

I et intervju med VG i midten av januar sa Veireno-sjef Enger at han angret på hele prosjektet.

– Dette er personlig tøft og ansatte blir truet, sa han den gang.

SØPPELTØMMERE: En del av Veirenos renovasjonsbiler på anlegget i Verkseier Furulundsvei 47 en fredag i januar ved skifte mellom tidlig og senvakt. FOTO: TORE KRISTIANSEN, VG Foto: Tore Kristiansen VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder