UNNGÅR PERSONSTEMMER: Oslopolitikerne Sylvi Listhaug og Siv Jensen fra Fremskrittspartiet blir gardert mot personstemmer i neste års stortingsvalg. Takket være Fremskritspartiet. Foto: Helge Mikalsen VG

Frp vil ikke at du kan stemme på «folk flest» i stortingsvalg

Trosset regjeringens initiativ til at personstemmer skal telle mer

Høyre-statsråd Jan Tore Sanners forslag om at du kan stemme på enkeltpolitikere ved stortingsvalget neste høst, blir torpedert av partiet for folk flest, Frp. Dermed renner forslaget ut i sanden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité avga idag innstillingen som viser at regjeringens forslag om å gi velgerne større innflytelse ved stortingsvalg, ikke får flertall.

Jan Tore Sanners- og Høyres regjeringspartner Frp bidrar til at forslaget faller.

– Partiene har i dag åpne nominasjonsprosesser. Både kjønn, alder, personlig egnethet og geografi spiller inn. Med de foreslåtte endringene kunne vi risikere at Stortinget blir mindre bredt sammensatt, sier Fremskrittspartiets Helge Thorheim til VG.

TOMHENDT: Statsråd Jan Tore Sanner lider nederlag på Stortinget fordi han ikke fikk med seg regjeringspartner Frp på å godta at velgere i større grad kan bestemme hvilke folkevalgte som skal på Stortinget. Foto: Frode Hansen VG

– Men et valg er da mye mer en åpen prosess enn en ofte lukket nominasjon i et parti?

– Den vanlige mann eller kvinne på gata kan også ha innvirkning på en nominasjonsprosess, men det er klart at i valg så er prosessen enda mer åpen med en ordning der velgere kan stemme direkte på personer i tillegg til partiene, svarer Thorheim.

Les også: Ap-Halse vil gi deg vrakpant på 20.000 kroner - på én betingelse

Frykter påvirkning

Han og Fremskrittspartiet frykter at valglistene lettere kan påvirkes for eksempel av konsentrerte velgeraksjoner i folkerike strøk dersom den såkalte sperregrensen ved personstemmer senkes fra 50 prosent til 8 prosent, som regjeringen har foreslått.

– Frp er vanligvis for folkeavstemninger og for å gi folk flest mer direkte mulighet til å påvirke. Hvorfor ikke i valg av folkevalgte?

– Med en sperregrense på åtte prosent for å påvirke personrekkefølgen på en liste så kan man lett tenke seg at listen som partiet setter sammen kan få for lite kraft i seg selv, svarer Thorheim.

VELGERMAGNET? Helge Thorheim (FrP) fratar seg selv muligheten til å sjekke om han er en velgermagnet. Han ønsker ikke at velgerne skal få for stor innflytelse på hvilke folkevalgte folket velger. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Abid Raja mener Frps holdning er et stort paradoks ut fra partiets tidligere holdning om å ta folk flest på alvor og gi velgere og den lille mann makt og innflytelse.

– De er redde for at folk flest kan påvirke rekkefølgen i hvilke politikere Fremskrittspartiet vil ha inn på Stortinget, kritiserer Venstres Abid Raja, som også gjerne kunne tenke seg en ordning der politikere på stortingslistene kunne strykes av velgerne.

VGs Hanne Skartveit: Spillet viktigere enn resultatene for Sylvi

Høyre-Tetszchner skuffet

Arbeiderpartiet vil også ifølge komitéinnstillingen stemme imot forslaget fra regjeringen, noe som gjør at det ikke har flertall på Stortinget.

– Det er ubegripelig at flertallet er så redde for velgerne sine, sier Raja til VG.

Han tror forslaget vil ha ført til økt valgdeltakelse.

Høyres Michael Tetzschner er også skuffet over at forslaget ikke oppnår flertall:

– Vi synes det er riktig at velgerne i større utstrekning får et ord med i laget om hvem som velges inn til Stortinget, og ikke utelukkende hvilket parti som velges, sier Tetszchner til VG.

Les også: Det blir nasjonal fraværsgrense

Slik det ligger an nå, vil et forslag fra Senterpartiet få flertall gjennom subsidiær stemmegivning. Det ber regjeringen legge fram et nytt forslag, som for eksempel åpner for forhåndskumulering, noe som vil kunne sikre partienes innflytelse over Stortingets sammensetning, selv om det skulle bli innført personstemmer.

Frps Helge Thorheim sier partiet hans trolig vil støtte Per Olaf Lundteigen og Senterpartiets forslag.

Ved valget i 2013 benyttet 12 prosent seg av retten til å stryke eller endre kandidaters rekkefølge på listene, ifølge NTB. Men valgordningen som stammer fra 1921, sørget for at ingen av endringene fikk noen som helst betydning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder