HEI, HØR HER: Carl I. Hagen følger Venstres landsmøte fra sitt feriested i Spania. Bildet er fra 2014 da han vant nominasjonskampen om førsteplassen i Oslo Frp. Foto: Krister Sørbø VG

Carl I. i strupen på Venstre-Grande

TØNSBERG (VG) Frp-høvding Carl I. Hagen blander seg inn i landsmøtet til Venstre - og ber om 40 svar fra Venstre-leder Trine Skei Grande.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg sitter her nede i Spania og følger med, sier den tidligere Frp-lederen på telefon til VG.

– Du følger Venstres landsmøte fra Spania?

– Ja, jeg ergrer meg når jeg ser på vinglingen deres.

– Jeg må si at jeg reagerer på det Skei Grande og Venstre har gjort i asylpolitikken. Før jul stiller Venstre opp i et bredt asylforlik med de andre partiene, basert på 18 ulike områder som man er enige om. Så følger innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug i romjulen opp med 40 konkrete forslag som hun sender til stortingsbehandling.

– Hva skjer så? Jo Skei Grande går ut og sier at de er imot alle de 40 forslagene! Det er ikke til å tro. Man kan da ikke gjøre slikt når man bare for få måneder siden var med i et bredt forlik.

– Det må være mulig å si seg uenig, selv om man er et støtteparti for regjeringen?

– Ja, det er jeg helt enig i. Men man kan ikke være uenig i alle 40. Jeg utfordrer Skei Grande til å svare på hvert enkelt av de 40 forslagene. I politikk handler det om å ta og gi, om å søke kompromisser. Skal hun og Venstre ha noe som helst troverdighet, synes jeg de bør ta for seg de 40 forslagene punkt for punkt og si hva de er uenig og og hva de er villige til i diskutere.

Vil ha dialog

– Det naturlige er at de går i dialog med regjeringen om de forslagene som nå er ute til høring, som Listhaug la frem i romjulen. Ta eksempelvis ett av forslagene: Det foreslås krav om fire års arbeid eller utdanning i Norge før familiegjenforening kan finne sted. I stedet for å si nei, så kan hun foreslå 3 1/2 år, eller tre. Slik mener jeg de bør gå gjennom forslagene for å finne kompromisser. Å avvise alle er useriøst, sier Hagen og legger til:

– I fjor høst var Norge i en svært presset situasjon på grunn av alle som kom til Norge. Jeg tror også Venstre må innse at Listhaug og regjeringens klare signaler og nye politikk bidro til at presset er redusert.

Listhaug har i vår lagt frem et revidert asylinnstrammingsforslag.

Sier Hagen tar feil

Venstre-leder Trine Skei Grande overlater til sentralstyremedlem i Venstre, Guri Melby, som også sitter i Oslo bystyre sammen Hagen, å svare.

– Hagen tar feil. Venstre står fast på det brede asylforliket før jul. Derfor la vi fram vår egen nøkterne innstrammingspakke i tråd med det brede forliket. Problemet er at Frp har lagt frem forslag som bryter med denne enigheten fordi de er mer opptatt å markere Frp enn å få flertall for sin politikk. Selv Jonas Gahr Støre har sagt at forslagene ligger til høyre for høyre. Venstre håper nå på støtte fra Ap for vår mer nøkterne innstrammingspakke, sier Melby.

Frir til Ap

Hun sier at Venstre er enig i at det er et behov for innstramninger i asylpolitikken.

– Derfor la vi frem 40 forslag til innstramninger for noen uker siden, fordi Frp ikke må få fritt spillerom til å utfordre folkeretten og strekke våre internasjonale forpliktelser til det ytterste. Derfor håper jeg Ap vil se nærmere på vår mer nøkterne innstrammingspakke, sier Melby.

Her er Venstres egne forslag.

– Jeg håper behandlingen i stortinget vil vise at Frp ikke har flertall for sin asylpolitikk, og nå som om Høyre har abdisert i innvandrings- og asylpolitikken blir det viktig å få til grundige forhandlinger mellom alle partiene som står bak asylforliket, sier Melby.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder