STERKT ENGASJEMENT: Terrorhandlingene fikk flere til å delta på kirkelige arrangement i følge en ny undersøkelse. Her fra rosehavet utenfor Oslo Domkirke 23. juli i fjor. Foto: Jan Petter Lynau

Terrorhandlinger førte til økt kirkebesøk

En ny undersøkelse viser at 12 prosent av de spurte deltok i kirkelige markeringer etter terrorhandlingene 22. juli.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

I Oslo og Akershus deltok rundt 20 prosent i slike markeringer, skriver Vårt Land.

Med begrepet kirkelige markeringer menes det å legge ned blomster eller tenne lys i eller utenfor kirken, i tillegg til gudstjenester. Vanligvis deltar mellom 2 og 3 prosent av befolkningen på søndagsgudstjenester.

Spesielt tallene fra Oslo og Akershus overrasker.

- Kirken står ikke spesielt sterkt på Østlandet, men terroren visket ut mange av de tradisjonelle skillene i samfunnet vårt, sier forsker Pål Ketil Botvar i stiftelsen Kirkeforskning (KIFO).

I undersøkelsen, som er gjennomført av TNS Gallup i samarbeid med KIFO, svarer 12 prosent at de la ned blomster eller tente lys ved en kirke, mens nær 20 prosent deltok i rose- eller fakkeltog.

Totalt deltok to av tre nordmenn i offentlige eller private minnemarkeringer, eller ved å se TV-overførte markeringer.

Undersøkelsen viser også at relativt få innvandringsmotstandere deltok i minnemarkeringene. 12 prosent av de som er enige i utsagnet «vi har nok innvandrere og asylsøkere her i landet», sier de deltok i markeringer, mens 30 prosent av dem som var uenige i utsagnet deltok.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder