KLOKKEKLAR: Liv Signe Navarsete skal i 2006 ha mottatt en klokke til 26.500 kroner av Røkke-systemet, da hun var samferdselsminister. Politisk kommentator Marie Simonsen i Dagbladet er klokkeklar på at den burde hun ikke ha på armen. Foto: Helge Mikalsen/VG

- Navarsete må ha vært bevisstløs i gjerningsøyeblikket

(VG Nett) De politiske kommentatorene er klokkeklare i sin dom: -Gavenene statsrådene har tatt imot er ikke til dem personlig.

 • Ole N. Olsen
 • Kathrine Hammerstad
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL


Samtlige av de politiske kommentatorene VG Nett snakket med fredag kveld forstår ikke hvordan Støre, Strøm-Erichsen og Navarsete kan ha dyre gaver i privat eie med god samvittighet.

Gavene er gitt til den offentlige personen og hans eller hennes respektive departement.

BAKGRUNN:Tok imot luksusgaver for over 55 000 kroner

Etter at det torsdag kom frem at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen hadde fylt sine hjem med kostbare gaver fra Afghanistan, ble reglementet for gavehåndtering blant politikere endret av statsminister Jens Stoltenberg fredag.

VG Nett-leser:Det er betenkelig at de ikke selv så dette før pressen tok det opp.Diskuter saken her!

Senere på fredagen kom det frem at kommunalminister Liv Signe Navarsete i 2006 mottok et armbåndsur fra Røkke-systemet til en verdi av 26.500 kroner. Denne skal hun ha hatt i privat eie.

- Ikke til privatpersonen Jonas

- Navarsete må ha vært bevisstløs i gjerningsøyeblikket, sier politisk kommentator i Dagbladet, Marie Simonsen, til VG Nett.

- Jeg skjønner ikke hvordan noen av dem har klart å gjøre dette. Det gjelder både Støre og Strøm-Erichsen, samt Navarsete. De burde ha visst bedre, sier Simonsen.

Les også:Siv Jensen krever full skattegransking av gavene

Hun understreker at alle yrker må ta hensyn til dette. Simonsen forteller at som journalist ville hun til nød tatt i mot en kulepenn, men at hun utover det aldri tar imot gaver.

- Vi vet hvordan loven er i forhold til embetsverket. Hvordan i all verden har de fått seg til å tro at andre regler gjelder for dem, spør Simonsen.

Hun påpeker at gaver som gis til statsrådene, mottar de nettopp som statsråder.

- Det er ikke slik at den afghanske presidenten Hamid Karzai gir et teppe til privatpersonen Jonas. Han gir det til Norges utenriksminister. Derfor burde teppene ligget på gulvet i utenriksdepartementet, sier Simonsen.

- Bulken er permanent

Også politisk kommentator i TV2, Stein Kåre Kristiansen, er svært kritisk til gavehåndteringen blant regjeringens øverste løytnanter.

- Denne saken har allerede vært og er skadelig for regjeringen. Det reduserer noe av skadevirkningen at Jens Stoltenberg raskt og resolutt endret regelverket og at gavene blir sendt tilbake, sier Kristiansen.

(Saken fortsetter under bildet)

MÅ LEVERE TILBAKE: Tidligere forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen har foreløpig ikke kommentert blant annet denne klokken, som hun mottok fra den sveitsiske forsvarsministeren i 2007. Foto: Marte Vike Arnesen

- Men for de tre statsrådene som har mottatt gaver så er bulken i karosseriet permanent, legger han til.

Kristiansen syns det er ufattelig at politikerne har gitt seg selv et slapt regelverk, mens alle som jobber under dem må forholde seg til strengere regler.

Stoltenberg endret reglene

- Men det fratar ikke statsrådene ansvar for å utvise skjønn. De tre har utvist svært dårlig skjønn. Gavene skulle aldri vært hjemme hos dem, sier han.

Statsminister Jens Stoltenberg endret i dag håndboken for politisk ledelse. Reglementet ble endret slik at regelverket for gaver for politisk ledelse blir fullt ut i samsvar med det som gjelder for offentlige tjenestemenn, opplyste statsminister Jens Stoltenberg i dag.

Reglementet lot ikke vente på seg, da det trådde i kraft samme dag.

Les også:Vil endre gavereglene for politikere

- Det tyder på at statsministeren så alvoret i denne saken. Han ønsket nok ingen ny monstermast-sak. Det signalet han gir er at det var galt å ta imot, men fremstiller det som at reglene nå for ordens skyld er på plass, sier Marie Simonsen.

- De har fulgt regelverket

For statsministeren vil ikke gå med på at hans regjeringskolleger har gjort noe galt.

- De har fulgt regelverket og reglene til skattemyndighetene. Det er regelverket det er noe galt med, sa Stoltenberg under en pressekonferanse fredag.

- Det at de nå leverer inn gavene sine, er en innrømmelse av at man har gjort en stor tabbe, sier Dagsavisen-redaktør Arne Strand.

(Saken fortsetter under bildet)

«RØD LØPER»: Her går kronprinsesse Mette-Marits føtter elegant over et av Jonas Gahr Støres tepper i hans 50-års lag. Foto: Jan Petter Lynau/VG.

Han syns det er klokt av politikerne å levere tilbake de kostbare gavene.

- Dette er klokt gjort, jo fortere dette skjedde, jo bedre. Men det burde vært gjort for lenge siden. Det er bedre å være etterpå-klok enn å ikke være klok i det hele tatt, men uansett så fremstår disse statsrådene som veldig klossete, sier Strand til VG Nett.

Næringslivet strekker seg

Etikkansvarlig i NHO, Erik Lundeby, sa til VG Nett torsdag at mange bedrifter i norsk næringsliv strekker seg lenger enn korrupsjonsbestemmelsene i Straffeloven for å forsikre seg om at det ikke stilles spørsmålstegn ved ansattes motiver og habilitet.

Grensen settes i mange bedrifter på mellom 500 og 1000 kroner for det man kan gi og motta i gave. Norge ønsker å fremstå som et foregangsland i kampen mot internasjonal korrupsjon, og Strand ser et paradoks i at NHO gir uttrykk for et mer bevisst forhold til gavepraksisen enn sentrale regjeringsmedlemmer.

- Men dette har jo vært en aktuell problemstilling i næringslivet over mange år, sier Strand.

Før Navarsetes klokkegave, som skal ha hatt en verdi på 26.500 kroner, kom frem i lyset, ble det klart at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) hadde mottatt gaver til en samlet verdi på 20.000 kroner.

Anne-Grete Strøm-Erichsen skal ha mottatt gaver til en samlet verdi av 55.000 kroner. Flere av gavene utenriksministeren og den tidligere forsvarsministeren skal ha mottatt, skal de ha fått av forbindelser i krigsherjede Afghanistan.

Les også

 1. Jens leverer tilbake kostbare teppegaver

  (VG Nett) Den nye regelendringen omfatter ikke to dyre tepper statsminister Jens Stoltenberg fikk på utenlandsreise.
 2. Navarsete fikk armbånd av Røkke

  (VG Nett) Da Liv Signe Navarsete døpte en båt for Røkke-systemet i 2006, fikk hun et armbånd som takk for jobben.
 3. Siv Jensen krever full skattegransking av gavene

  (VG Nett) Frp-leder Siv Jensen mener skattemyndighetene bør se nøye på sakene der statsråder har tatt imot gaver privat.
 4. Strøm-Erichsen og Støre har fått tepper og klokke: Statsrådene gir bøker og CD-er til sine gjester

  (VG Nett) Mens statsrådene har mottatt dyre gaver, byr de selv på suvenirer fra Norge til maks 500 kroner.
 5. Taus Strøm-Erichsen må levere tilbake gavene umiddelbart

  STATSMINISTERENS KONTOR(VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg innfører fra og med fredag nye regler som forhindrer…
 6. Politiske kommentatorer sterkt kritiske til gavene: - Statsrådene viser skrekkelig dårlig dømmekraft

  (VG Nett) Politiske kommentatorer synes det er hårreisende at statsråder mottar private gaver når de er på jobb.
 7. Støre til VG Nett: - Det kommer en strøm med gaver

  REGJERINGSKVARTALET (VG Nett) Jonas Gahr Støre sier han tilbys en mengde gaver, men hevder samtidig at han viser stor…
 8. Rystet over Afghanistan-gavene

  (VG Nett) Høyre-leder Erna Solberg er overrasket over de høye verdiene og mengden av gaver statsråder i regjeringen av…
 9. Stoltenberg fikk tepper for 39.000: - De er et godt minne

  (VG Nett) Jens Stoltenberg tok i mot tepper for 39.000 kroner i sin første statsministerperiode.
 10. Støre fikk fem tepper i gave

  Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har beholdt fem tepper han har fått av Afghanistans president Hamid Karzai og…
 11. Vil endre gavereglene for politikere

  Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen varsler at gavereglene nå skal endres.
 12. Tok imot luksusgaver for over 55 000 kroner

  Som forsvarsminister tok Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) imot kostbare afghanske tepper og en sveitsisk luksusklokke fra…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder