SKUFFET: Gunn Rusten er veldig skuffet over at de etterlatte ikke får lov til å være på Utøya hele dagen 22. juli. Hun mener Utøya bør bli en minnelund. Foto: Roger Neumann
SKUFFET: Gunn Rusten er veldig skuffet over at de etterlatte ikke får lov til å være på Utøya hele dagen 22. juli. Hun mener Utøya bør bli en minnelund. Foto: Roger Neumann

Utøya-mor: Man spiller ikke fotball på en grav

Stadig flere etterlatte krever minnelund på Utøya

INNENRIKS

Eskil Pedersen: Vi skal ha et minnested

(VG Nett) For Gunn Rusten er det som et knyttneveslag i magen å tenke på at nye AUF-ere skal bade og kose seg på stedet der datteren Carina (18) ble drept.

Publisert: Oppdatert: 28.06.12 09:14

Helt siden de første dagene etter terrorangrepene 22. juli har AUF vært klare på at de skal ta øya tilbake. Nå tar stadig flere av de som mistet barna sine den fredagen for snart ett år siden, bladet fra munnen i protest.

- Dette med å ta øya tilbake har gjort meg kvalm fra dag én, sier Gunn Rusten, som mistet datteren Carina Borgund (18) på Utøya.

- Man har ikke grillfest på en grav, man spiller ikke fotball på en grav. Man kaster ikke klærne og hopper ut i vannet der venner er blitt drept og blodet har rent, sier hun.

Carina ble skutt og drept i Bolsjevika, som før 22. juli var et av badestedene på Utøya. Rusten vil kjempe for at ikke stedet skal bli et badested igjen, men heller bli fredet til minne om de som ble drept.

BAKGRUNN: Utøya-foreldre ber Jens stoppe AUF

Vil ha minnelund

- Jeg mener Utøya bør bli en minnelund. I USA, hva gjorde de på Ground Zero? De har ikke bygget det opp igjen, det er et minnemonument. Hva gjorde de på skolen i Beslan? Den er fredet. Jeg vil kjempe for at også Utøya blir fredet, at de viser de døde vennene heder og ære for at de ga sine liv for AUF, sier hun.

Hun peker på at øya er et åsted.

- Det er nesten ikke en kvadratmeter på øya hvor ikke hundrevis av ungdommer har løpt for å redde sine egne liv, eller hvor mange ble brutalt slaktet ned. Så skal de ta tilbake øya? Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det burde være en fredet lund. De kan jobbe med de fantastiske sakene som de jobber for og som Carina var så stolt av, på alle andre steder.

Rusten får støtte fra Per Sture Helland Pedersen, som mistet datteren Åsta Sofie Helland Dahl (16) på Utøya.

- Utøya kan ikke bli det samme som den en gang var. Hvordan skal nye kjærestepar kunne gå hånd i hånd langs Kjærlighetsstien hvor min datter ble drept? Hvordan kan ungdommer ha allsang der venner døde? AUF snakker om å ta Utøya tilbake, men politikk er ikke stedsavhengig, fremholder han.

Helland Pedersen etterlyser at regjeringen nå griper inn og forteller AUF at de er på ville veier.

- AUF trenger gode rådgivere i denne saken. Dette er et nasjonalt spørsmål. Regjeringen og ledelsen i Ap har vært passive, og har overlatt alt til AUF og støttegruppen. Det burde de ikke ha gjort.

Les videre under bildet...


Både han og Rusten har kontaktet både regjeringsmedlemmer og AUF for å redegjøre for hva de mener. Helland Pedersen opplever det som sårt at det har oppstått uenighet mellom AUF og en gruppe etterlatte om den videre bruken av øya hvor barna deres døde.

- Men jeg vet det er en god del som mener det samme, og vi blir flere og flere. Og folk blir krassere og krassere i argumentasjonen. Mitt inntrykk er at også en god del i AUF mener det samme som oss.

KOMMENTAR: Tilbake til Utøya

AUF-lederen: - Vi skal ha et minnested

AUF-leder Eskil Pedersen sier han lytter til de etterlattes meninger.

- Jeg forstår Gunn sin bunnløse fortvilelse over å ha mistet en datter. Vi tenker på de etterlatte hver eneste dag. Det er lett å forstå at hun har sterke meninger om veien videre. Vi lytter til det hun sier, sier han.

Samtidig ber han om forståelse for at andre berørte har andre meninger.

- Vi jobber hver dag for å ta hensyn til dem alle. Jeg mener det er AUF som må avgjøre Utøyas framtid. Et enstemmig sentralstyre og landsstyre står bak ambisjonen om å ta Utøya tilbake. Vi skal ta hensyn til behovet for å minnes blant annet gjennom et minnested på øya, sier han.

Pedersen sa tirsdag til NTB at det har kommet mange og tydelige meldinger fra AUF-medlemmer på sosiale medier om at de ønsker og trenger å komme tilbake til Utøya.

Her kan du lese mer om