BURKA-NEI: Frp-representant Per-Willy Amundsen står bak forslaget om å forby burka. Foto: Kristian Helgesen Foto:

- Norge vil følge etter Frankrike med burka-forbud

(VG Nett) FrPs Per-Willy Amundsen er overbevist om at Norge også vil innføre et forbud mot burka og niqab slik de folkevalgte i Frankrike nå går inn for.

 • Anne Vinding

Artikkelen er over ti år gammel

Burka

Den franske nasjonalforsamlingen godkjente i dag et forslag om å gjøre det forbudt å bruke heldekkende ansiktsplagg som burka og niqab på offentlige steder.

Et lignende forslag lanserte Frp for Stortinget i mai i år. Da ble det nedstemt av representantene fra alle partiene - med unntak av Fremskrittspartiet. Likevel er innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen sikker på at forbudet vil bli innført i Norge før - eller senere.

- Dessverre henger Norge etter, men jeg er sikker på at det vil komme et forbud her også. Om det vil ta to eller ti år er vanskelig å si. Men dette er et svært fornuftig forslag, og jeg håper politikerne nå lytter til sine søsterpartier i Frankrike, sier Amundsen til VG Nett.

Avventer

Den franske loven avventer endelig godkjenning i september. Først skal den innom landets konstitusjonelle råd før den til slutt må godkjennes i det franske senatet.

- Det er bra at franskmennene tar et oppgjør med de delene av islam som er til hinder for frihetsidealet i et demokrati. Jeg nekter å tro at folk ønsker å kle seg i den type klær. Det er upraktisk og stigmatiserende. Jeg tror det kun er folk som er hjernevasket gjennom oppdragelsen som kan si at de vil bære slike klær, mener Amundsen.

Frankrike har omkring 5 millioner muslimer, og kun 2.000 av dem dekker ifølge landets innenriksdepartement ansiktet, skriver NTB. Tall fra 2005 viste at det bodde rundt 150 000 muslimer i Norge. Dersom det er den samme prosentandelen i Norge som i Frankrike som dekker ansiktet, betyr det at rundt 60 kvinner bruker niqab eller burka i Norge.

VG NETT-LESER:«Jeg syns det er helt ok at folk går i burka. På dårlige hårdager skulle jeg gjerne hatt en selv».Delta i debatten her

Terror

Det franske forbudet mot ansiktsdekkende hodeplagg begrunnes ifølge NTB i lovforslaget med sikkerhetshensyn. Det mener Amundsen høres fornuftig ut.

Saken fortsetter under bildet

STEMTE FOR FORBUD: Frankrikes nasjonalforsamling stemte i dag for et burkaforbud. Foto: AFP

- Det å se hverandre i øynene i det offentlige rom er viktig for sikkerheten. Det er også flere terrorhandlinger som er begått av folk i burka, og banker har blitt ranet av folk i burka i andre land. Det kan også være et problem i forhold til kidnapping av barn i barnehager at kvinner har på seg burka, mener Amundsen.

Les også: Burkaforbud vedtatt i Belgia

Les også: Amnesty hardt ut mot belgisk nikab-forbud

Splittet

Regjeringspartiene SV og Senterpartiet sier klart nei til et forbud. Likestillingsminister Audun Lysbakken har tidligere uttalt at han mener et forbud kan føre til at muslimske kvinner blir tvunget innendørs.

Også Høyres Jan Tore Sanner er klar på at et forbud ikke er veien å gå, mens flere representanter fra Arbeiderpartiet har uttrykt støtte til Frps forslag. Partiets stortingsgruppe bestemte seg for å gå imot Fremskrittspartiets forslag, men partiet har foreløpig ikke konkludert med at de er for eller mot burkaforbud. Det skal de først gjøre på Arbeiderpartiets landsmøte neste år.

Men partiets innvandringspolitiske talskvinne Lise Christoffersen, støtter et forbud.

- Jeg har valgt å se burka og niqab mer som et virkemiddel for undertrykking av kvinner. Jeg mener det er fornuftig med et forbud, sier Christoffersen til VG Nett.

Ifølge BBC vil kvinner som bryter forbudet i Frankrike kunne ilegges et forelegg på 150 euro. Verre er det for menn som tvinger kvinner til å gå med plagg som burka: De vil ifølge lovforslaget kunne bøtelegges med 30.000 euro og fengsel i ett år.

Mer om

 1. Fremskrittspartiet (Frp)
 2. Frankrike
 3. Livssyn

Flere artikler

 1. Frankrike nærmere burkaforbud

 2. Likestiller burka-nekt med silikon-forbud

 3. Frp vil tvinge frem Ap-svar om burka og nikab

 4. Intern Ap-splid om niqab- og burkabruk

 5. Vedtak om burkaforbud på trappene i Frankrike

Fra andre aviser

 1. Tror Norge vil innføre burkaforbud

  Fædrelandsvennen
 2. Franske tilstander

  Aftenposten
 3. Nederland går inn for forbud mot burka og niqab

  Aftenposten
 4. Vedtak om burkaforbud på trappene i Frankrike

  Aftenposten
 5. Burka og niqab bør forbys

  Fædrelandsvennen
 6. Burkaforbud innført i Østerrike

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder