FIKK SELVTILLITEN TILBAKE: Året på Linderud skole ga Susanne Waglen selvtilliten tilbake. Hun stortrivdes i store baseklasser med 65 elever uten klikker og utestenging. Rektor Bjørn Ekren sier Linderud skole jobber hardt for å bekjempe mobbing. Foto: Nils Bjåland

Møtte en rektor som bryr seg: Susanne fikk nytt liv etter skolebytte

- Elevene var så inkluderende at jeg fikk bakoversveis

Skolen straffer mobberne med gjensitting

LINDERUD SKOLE (VG Nett) Susanne Waglen fikk et nytt liv på Linderud skole i Oslo. Her må mobberne sitte igjen slik at ofrene ikke blir plaget på skoleveien.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Men det var aldri nødvendig for Susannes del.

- Elevene var så imøtekommende og inkluderende at jeg fikk bakoversveis da jeg kom hit, sier Susanne (20) i dag. Hun gikk i 10. klasse på Linderud, og var ferdig våren 2006.

VG Nett setter fokus på mobbing: Les alle sakene her

Måtte betale for å bytte

Susanne forteller at hun måtte mase seg til å bytte skole - noe som ikke var helt enkelt siden hun bodde i en annen kommune og denne dermed måtte betale for skoleplassen.

Men Susanne følte seg så kraftig mobbet der hun gikk før, at hun ikke så noen annen utvei.

Rektor Bjørn Ekren (60) på Linderud ble så grepet av hennes historie at han felte noen tårer i det avgjørende møtet hvor byråkrater, foreldre og skoleledelse skulle avgjøre om Susanne fikk bytte skole eller ei.

- Jeg ble veldig rørt, sier Ekren i dag. Hans motto er at rektor er den svakestes sterkeste venn, og mannen brenner for å få en slutt på absolutt all mobbing.

Skolen i Groruddalen som Ekren er sjef for, har 700 elever som snakker 55 forskjellige språk.

MÅTTE BETALE SELV: Susanne Waglen kjempet en hard kamp for å få lov til å bytte skole. I dag er hun sjeleglad for at hun ikke ga seg. Foto: Nils Bjåland

- At vi også er en såkalt forsterket skole hvor vi har barn rundt oss med psykisk utviklingshemming og autisme, tror jeg gjør noe med rausheten i miljøet. Vi er vant til å se de som er litt utenfor A4-formatet. Det bidrar til å utvide normalitetsbegrepet, mener rektor Ekren.

Susanne og foreldrene valgte Linderud etter å ha lest skolens omfattende handlingsplan mot mobbing. Konsekvensene er krystallklare; plageåndene kan blant annet gis parade slik at de må begynne skoledagen tidligere, eller de må sitte igjen.

Alt for å beskytte offeret på skoleveien. Er mobbingen virkelig alvorlig, sendes det bekymringsmelding til barnevernet. Mobberen kan også pålegges å bytte skole.

Tør du å bry deg? Bli medlem av vår Facebookgruppe

- Skole for alle

- Her trivdes jeg med én gang. Det var ingen fordommer og klikker, sier Susanne, som fikk tilbake selvtilliten og la de vonde mobbeårene bak seg.

Hun fortalte åpent sine nye klassekamerater om hvorfor hun byttet skole. Historien sin har hun også skrevet i Kristin Oudmayers bok «Fordi jeg fortjener det?» for å vise at det er verdt å kjempe.

Men alt er ikke rosenrødt. I en fersk brukerundersøkelse svarer fire prosent av de foresatte at eleven blir mobbet av lærere mens gjennomsnittet for Oslo-skolene er to prosent.

Så det er bare å brette opp ermene igjen for rektor Bjørn, som elevene kaller ham.

- Denne skolen skal være for alle. Alle skal få et positivt selvbilde her, du skal vite at du er verdt noe, avslutter Ekren, som nekter å gi opp visjonen om en mobbefri skole.

30.000 mobbeløfter

Nesten 30.000 har avlagt mobbeløftet på VG Netts facebookgruppe Bry Deg.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) er en av dem.

Totalt er over 90.000 mennesker medlem av Facebookgruppa.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder