Framskynder støtten til palestinsk statsbygging

De største giverne til de palestinske myndighetene framskynder utbetalingen av støtte for å få fart i statsbyggingen.

Artikkelen er over ti år gammel

- Vi må arbeide sammen og støtte de palestinske myndighetens program for å bygge staten, sier USAs Midtøsten-utsending George Mitchell.

Med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) som vert inviterte Mitchell til et uformelt møte om situasjonen i Midtøsten med sentrale EU-ledere i den norske ambassaden i Brussel tirsdag ettermiddag.

Betaler nå

EUs nye utenrikssjef Catherine Ashton, Midtøsten-kvartettens utsending Tony Blair, den franske utenriksministeren Bernard Kouchner og den spanske utenriksministeren Miguel Moratinos deltok på møtet.

I første rekke dreide møtet seg om den internasjonale støtten til den palestinske selvstyremyndigheten.

Ashton gjorde det klart at EU, som er den største giveren, i løpet av kort tid vil utbetale hele årets støtte til palestinerne.

- Norge vil gi vår totale innstas i de kommende ukene. Vi ber andre stater om å bidra på lignende måte, supplerte Støre.

Han la samtidig til at løfter som tidligere er gitt om støtte til palestinerne, ser ut til å bli oppfylt.

- De palestinske institusjonene må være der når staten er en realitet, konstaterte Støre.

Fikk ros

På vegne av Norge leder Støre den såkalte giverlandsgruppen for palestinerne og fikk rosende ord fra møtedeltakerne for denne innsatsen.

- Jeg vil takke det norske utenriksministeren for alt arbeidet Norge gjør i givergruppen, sa Blair.

Støre, som selv reiser til Midtøsten i neste uke, hadde tirsdag kveld også egne bilaterale møter med Ashton og Mitchell.

Mitchell er på en europeisk rundtur for å samle støtte til USAs arbeid med å få forhandlingene om en tostatsløsning i Israel i gang igjen. Han skal onsdag delta på et møte i Midtøsten-kvartetten, hvor flere av de samme personene igjen møtes.

Takket

- På vegne av president Barack Obama og utenriksminister Hillary Clinton er jeg takknemlig for støtten og vårt partnerskap om å oppnå varig fred i Midtøsten, sa Mitchell etter møtet i den norske ambassaden.

USA og president Obama har den siste tiden lagt ny vekt på arbeidet med å løse opp i den fastlåste konflikten mellom Israel og palestinerne.

Parallelt med Mitchells europeiske møter reiser Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver James Jones denne uken til Midtøsten for å gjøre et nytt forsøk på å overtale partene til å gjenoppta forhandlingene.

Få resultater

Obama har så langt hatt liten suksess med sin Midtøsten-politikk. Blant annet har statsminister Benjamin Netanyahu avvist kravet om at videre utbygging av bosetningene på den okkuperte Vestbredden må stanse.

Uttalelser fra Mitchell om mulige sanksjoner fra USAs side hvis ikke Israel følger opp forhandlingene, har blitt tatt svært dårlig imot av israelerne.

Palestinske myndigheter har gjort det klart at videre forhandlinger ikke kommer på tale før byggeaktiviteten i de israelske bosetningene på den okkuperte Vestbredden stanses.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Støre: - På tide med mer stille diplomati i Midtøsten

 2. Støre i Midtøsten under forhandlingsinnspurt

 3. Nekter fortsatt fredssamtaler uten byggestans

 4. Obama inviterer til nye Midtøsten-samtaler

 5. Små forventninger til nye Midtøsten-samtaler

Fra andre aviser

 1. Støre inviterer til Midtøsten-møte i Brussel

  Fædrelandsvennen
 2. Tilbakeholden Blair om Midtøsten-løsning

  Fædrelandsvennen
 3. UD: USAs kursendring gjør arbeidet for fred i Midtøsten vanskeligere

  Bergens Tidende
 4. Ingen gjennombrudd for fredssamtaler

  Fædrelandsvennen
 5. – Regimeskifte i Egypt styrker palestinerne

  Aftenposten
 6. Håper USA vil anerkjenne palestinsk stat

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no