OMFATTENDE TESTING: En kjøttdeigprøve DNA-testes på Eurofins laboratorie i Ebersberg i Tyskland mandag. Etter opprullingen av hestekjøttskandalen vil EU teste tusenvis av matvarer. Foto: Reuters

Økokrim advarte mot kjøttjuks i januar

(VG Nett) På grunn av finanskrisen er det norske markedet sårbart for falske matvarer, spesielt kjøtt, advarte Økokrim i januar.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det går frem av Økokrims trusselvurdering for 2013, som ble lagt frem 9. januar i år. Ifølge rapporten har finanskrisen skapt et marked for billig mat, der forfalskning av matvarer er en økende risiko.

- Det antas at matvarer med uriktig angivelse av produksjonsdata også er en trussel for det norske markedet, og trolig vil kjøtt være særlig utsatt som følge av høy pris, heter det i rapporten.

- Stor fortjeneste

For førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland, avdelingsleder for miljøkriminalitet i Økokrim, kommer derfor ikke hestekjøttskandalen som noen overraskelse.

MILJØKRIMINALITETS-SJEF: Hans Tore Høviskeland i Økokrim. Foto: Arkivfoto: NTB scanpix

- Ettersom kjøtt har såpass høy pris, er det stor fortjeneste ved å begå kriminalitet på dette området, sier Høviskeland til VG.

Han forteller at advarselen i den nevnte rapporten blant annet kom på bakgrunn av en uttalelse fra Mattilsynet.

- Dette er saker som kan få alvorlige konsekvenser. Derfor vil vi også ta initiativ til et samarbeidsmøte med Mattilsynet og tollmyndighetene, for å finne ut hva som kan gjøres enda bedre på dette området, sier Høviskeland.

Han forteller at Økokrim også har sett en økning i import og produksjon av matvarer som inneholder farlige kjemikalier.

Risiko for folke- og dyrehelse

En drøy måned etter at rapporten ble lagt frem, ble det avslørt at frossenlasagne solgt i Norge som skulle inneholde storfe i stedet er fylt med opp til 60 prosent hestekjøtt.

Ifølge Økokrim-rapporten representer forfalskede varer en risiko for folke- og dyrehelse, siden det ikke er dokumentert innhold eller produksjonsmetoder.

Forfalskning av matvarer har også store økonomiske konsekvenser for involverte land og virksomheter, heter det i rapporten.

FANT HESTEKJØTT: I First Price sin lasagne. Foto: NTB Scanpix

Lasagnen som inneholdt hestekjøtt er produsert av det franske selskapet Comigel, og derfra spredd til mange land i Europa gjennom ulike underleverandører. Totalt fire norske matvaremerker har funnet hestekjøtt i lasagnen de har kjøpt fra selskapet: Rema 1000, Coop, Ica og First Price.

Alle selskapene kalte tilbake lasagnen fra butikkene, da mistanken om hestekjøtt ble avdekket i forrige uke. Også Findus har kalt tilbake sin lasagne, men har foreløpig ikke villet teste den for hestekjøtt.

Ikke farlig

I andre nordeuropeiske land har kjøttjukset gått lenger, og ulovlig hestekjøtt kan være levert som skolemat, til sykehus og restauranter.

Ifølge en meningsmåling utført av ComRes har nesten en tredel av alle voksne briter sluttet å spise ferdigmat, og 7 prosent har sluttet å spise kjøtt etter at hestekjøttskandalen ble rullet opp.

Hestekjøtt er i seg selv ikke farlig å spise, men det det har vært uklart om hestekjøttet har inneholdt fenylbutazon, et betennelsesdempende middel som brukes av veterinærer på hester.

Etterforskes av Europol

Selskapet Comigel skal igjen ha kjøpt kjøtt merket som storfe fra et annet fransk selskap, Spanghero. Spanghero mistenkes av franske myndigheter for med overlegg å ha solgt hestekjøttet videre som storfe, men selskapets ledelse nekter for at dette er tilfelle.

Det mistenkes at et internasjonalt nettverk kan stå bak hestekjøttsvindelen. Europol har nå åpnet etterforskning av saken. Vanligvis er det Kripos som er Norges kontaktpunkt mot Europol, men i denne saken er det Økokrim som har ansvaret.

Kommunikasjonsrådgiver Mie Skarpaas i Økokrim ønsker ikke å kommentere hva slags kommunikasjon Økokrim har med Europol i saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder