SYK AV E.COLI:En pasient som er smittet av E.coli-bakterien får behandling på Marienkrankenhaus sykehus i Hamburg. Det er fortsatt uklart hva som er smittekilden. Foto: AFP

Ekspertene strides om kilden til E.coli

Ingen flere registrert syke i Norge

Så langt tyder ingenting på at den sinte varianten av E. coli-bakterien i særlig grad har rammet Norge. I Tyskland har bakterien tatt flere liv, men ekspertene strides fortsatt om kilden.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Helsemyndighetene i Tyskland har spekulert i om det er dårlig hygiene ved en gård som er årsaken til utbruddet, men så langt har ikke tyske myndigheter klart å finne smittekilden.

Europakommisjonen varslet lørdag at de er klare for å sende eksperter til Tyskland for å bistå i letingen.

Les også: Kan ta tid å få oversikt over farlig E. coli-bakterie

Tyske medier har lørdag flere teorier om smittekilden. Focus Magazin skriver at smitten kan spores tilbake til en jubileumsfest ved havnen i Hamburg i begynnelsen av mai.

Det første tilfellet ble meldt på et sykehus i nærheten en uke etter festivalen, men det tyske folkehelseinstituttet, Robert Koch-Institut, tilbakeviser koblingen.

- Informasjonen i pressen om en link mellom E. coli-infeksjoner og store folkesamlinger stemmer ikke overens med instituttets opplysninger, opplyste de til nyhetsbyrået DPA.

Flere smittet på samme restaurant

17 mennesker ble smittet av et måltid på en restaurant i den tyske havnebyen Lübeck. Men det er uvisst om det er noen sammenheng.

- Restauranten har ikke skylden. Forsyningskjeden kan derimot gi oss viktige spor til hvem som har spredd patogenet, sier Werner Solbach, mikrobiolog ved det medisinske universitetssenteret Schleswig-Holstein.

I en annen restauranthendelse som er under etterforskning, mistet en kvinne livet og syv andre ble smittet.

Ett norsk tilfelle

Pressevakt ved Folkehelseinstituttet, Therese Øgaard, opplyser til NTB at det ikke er meldt inn noen nye tilfeller av smitte i Norge.

- Det kan se ut som at utbruddet i Tyskland er i ferd med å stabilisere seg, sier hun.

Til nå er det kun registrert ett mulig tilfelle av sykdommen i Norge. En 40 år gammel mann ligger på Sørlandet sykehus i Kristiansand. Først i neste uke blir det klart om han er smittet av den aktuelle E. coli-bakterien. Han var fredag på bedringens vei, og blir trolig skrevet ut i løpet av neste uke.

Overvåker nøye

Norske helsemyndigheter følger nøye med på utviklingen i sykdommen som så langt har kostet 18 mennesker livet i Tyskland, mens en er død i Sverige. Bakterien regnes som svært hissig.

Les også: WHO: Ny og farligere E.coli-bakterie

Les videre under bildet ...

FIKK SKYLDEN: Agurker fra Sør-Spania ble lenge ansett som kilden til E.coli-bakterien. Foto: AP Photo/Markus Schreiber


- Vi vet at dette er en sint utgave av E. coli-bakterier fordi mange syke har fått nyresvikt. I Tyskland kjenner vi til at det er over 500 tilfeller av komplikasjonen HUS (hemolytisk-uremisk syndrom), som er en alvorlig tilstand med nyresvikt og blodforandringer, sa seniorrådgiver Line Vold ved avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet til NTB fredag.

- Følg smitterådene

Ifølge Øgaard gjelder fortsatt rådet fra norske helsemyndigheter om at alle som skal ut å reise selv må følge med på smitteråd i det landet de skal besøke. Først og fremst gjelder dette Tyskland, og her rådes folk fra å spise agurk, tomat og salater.

Les også: Frikjenner spanske agurker for E.coli-dødsfall

Ifølge helsemyndighetene må folk gjerne reise til Tyskland, men de bes om å ha en lav terskel for å oppsøke lege dersom de blir syke.

E. coli-utbruddet har tatt livet av minst 19 mennesker i Europa, og mer enn 1.700 har blitt syke i tolv land - alle har reist i Nord-Tyskland. Lokale medier melder også om et mulig tjuende offer, en mann i 50-årene som døde i delstaten Brandenburg. Men han hadde også flere andre infeksjoner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder